1955 YILINDA ANKARA’DA ÇEKİLEN BU FOTOĞRAFTA BİLECİK’TEN KİMLER VAR?

Erçin açıklamasında 1950’li yıllarda kurulan MP’nin Ankara’da yapılan birinci kongresinde Bilecik temsilcilerinin de bulunduğu fotoğrafı göstererek anılarını anlattı. Babası merhum Sinan Erçin’in de katıldığı kongre de Osman Bölükbaşı’nın genel başkan olduğunu yıllar sonra partinin isminin değişerek CKMP olduğunu belirterek şunları aktardı:

Kamil Koç MP millet partisi Bilecik Milletvekili adayı idi

MHP’nin il kongrelerini hiç kaçırmam giderim. MHP’nin 46 yıllık bir parti olduğunu vurgulayan genel merkez ve partilileri dinler dururum. Çocukluğum aklıma geldi. Rahmetli babam Sinan Erçin ve arkadaşları Osman Yücel, İskender Kırmacı, Mustafa Dincel, Kadir Fırtın, Mustafa Çimen, Çerkez uzun Alaaddin gözlerimin önünden gitmiyor. Yukarıda söylediğim isimler o gün terazi amblemi olan MP yöneticiliği yapanları anımsıyorum ve cumartesi günleri partiye Türk bayrağını asardım. Yaşım 70’e dayandı. Çocuktum. Eski resmi buldum ve gazeteye bilgi olarak veriyorum. MP birinci olağan kongresi 30.06.1955. Tam 10 yaşındaydım.1954 yılında yapılan genel seçimde Kamil Koç MP millet partisi Bilecik Milletvekili adayı idi. Seçimler sonunda Millet Partisi Kırşehir’den 4 milletvekili çıkardı. Osman Bölükbaşı ve arkadaşları Kırşehir il iken ilçe olduğunu hatırlıyorum. Daha sonra Millet Partisi köylü partisiyle birleşti. CKMP olarak siyasete devam etti. 1960 yılı ihtilal oldu. 14-15 yaşlarındaydım. İhtilal mahkemesini dinlemek için dükkanımıza gelen o günkü bürokratları bilirim. Radyosu olanlar azdı.

Vatandaşlar Belediye hoparlörlerinden ihtilal mahkemelerini dinlerdi

 1965 yılı kongresinde Osman Bölükbaşı siyaseti bıraktı. Rahmetli Türkeş CKMP genel başkanı oldu. Partinin Türkiye genelinde teşkilatları mevcuttu. O günlerde parti kurmak, teşkilatlanmak bu günkü gibi değildi. Türkeş partinin bir genel kurulunda parti ismini değiştirdi. Bu olayı bilenlerden kaç insan kalmıştır. Ama MHP asla Osman Bölükbaşı’yı unutmamalıdır. Genel merkezinde il ve ilçe binalarından Osman Bölükbaşı’nın resmini kimler gördü ve resmi asılı mı bilmiyorum. MHP 46 senelik bir parti değildir. İsim değiştirdiği 46 sene olmuş olabilir ama bu partinin geçmişi vardır. Onu bilmeyenlere sesleniyorum. Sizler CKMP isim değişikliği yaptınız MHP’siniz. Ben Osman Bölükbaşı’nın oğlu Deniz Bölükbaşı’ya sesleniyorum. Rahmetli babanızın partisinin MHP olarak değiştirildiğini biliyorsunuz ama genel merkezde Osman Bölükbaşı’nın resmi var mı bilmiyorum. Varsa çekilip tarafıma gönderilsin. Millet Partisi’nin ilk birinci büyük kongresinin resmini isteyenler Değişim gazetesinden alabilirler. MHP’lilere duyurulur. Saygılarımla.

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir