• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

TÜRK MİLLETİNİN ŞEREFLİ GAZİLERİ ADINA TÖREN DÜZENLENDİ

featured

Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazi’ ünvanının verildiği ve tüm Gazilere atfedilen 19 Eylül Gaziler Günü Anma Töreni için Bilecik Cumhuriyet Meydanı’nda  program düzenlendi.

 

Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan programa Vali Tahir Büyükakın, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Şehitler Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra konuşma yapan Bilecik Şehitler Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak; “İki devlet arası anlaşmazlıklardan dolayı çıkan savaşların katılan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu askerlerin hayatını kaybedenlere şehit, yaralananlara malul gazi, sağ dönenlere muharip gazi denilmektedir. Bu unvanlar devlet adına Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilmektedir. Yüce Türk Milleti nezdinde şehirler nurlu, gaziler onurlu kişiler olarak kabul görmektedir. Gazilik alınıp, satılabilen veya bir başkasına devredilebilen bir unvan olmayıp ömür boyu taşınacak olan çok değerli bir maneviyattır. Biz gaziler bu unvanı almak için süngünün ucunda, mermilerin vızıltısında, mayın tarlalarının içinde, bombaların dehşetinde kaldık. Çok sıkıntılı saatler, günler aylar geçirdik, çok açılar çektik. Ulusumuz gözlerimizin önüne geldi acılarımızı unuttuk. Vatan ama hep vatan dedik. Helal olsun akan ve akacak olan kanlarımıza dedik. Kollarımız arasında şehir olan arkadaşlarımızı, erlerimizi, komutanlarımızı kucakladık. Açık giden gözlerini ellerimizle kapattık. Kefen olduk, niye ben şehir olamadım diye gözyaşı döktük. Sonunda gazamız mübarek oldu, uğrunda savaştığımız devlet ve ulusumuz bize unvanların en şereflisi olan gazilik unvanıyla onurlandırdı. Ulusan değer olmanın gururu içerisindeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını rahmetle anıyor, 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerine Allahtan rahmet, gazilerimize Allatan şifa diliyorum. Bütün gazilerimizin Gaziler Gününü kutlarım” ifadelerini kullandı.

Hayati Durak’tan sonra kürsüde yer alan Jandarma Yarbay Hasan Acar 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı adına yaptığı konuşmada; “Bu gün, özgürlük ve bağımsızlığı uğruna, canını seve seve feda etmeye ant içmiş, gazi olmuş vatan evlatlarını anmak, Türk Milletinin yüceliğini bir kez daha dünyaya haykırmak ve tarihe geçenlerin edebileşen hatıraları önünde saygıyla eğilmek için toplanmış bulunuyoruz. Bizler için kahraman gazilerimize olan minnet ve şükran duygularımızı dile getirme ve canımız pahasına yürütmekte olan vatan görevini, aynı azim ve kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha ifade etme günüdür. Hepimizin çok iyi bildiği gibi vatan aşkı her Türk’ün en büyük tutkusudur. Şair Mehmet Akif milletimizin vatan sevgisini; ‘Canı, cananı, bütün varlığımı alsın da hüda. Etmesin beni tek vatanımdan beni dünyada cüda’ satırlarıyla dile getirmiştir. Her Türk gençi vatanına ve milletine olan kutsal borcu ödemek maksadıyla sadece milletimize has bir gelenekle, ellerine kına yakarak ve davul zurna çalarak asker olur. Ve ettiği yemine sadık kalarak icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğruna seve seve  hayatını feda eder. Türk Milleti tarih boyunca istiklal ve birliğine kast eden gerek dışarıdan gerekse içeriden gelen her türlü tehdit için saldırıyı yok etmesini başarmış, 1. Dünya Savaşında, Kore’de, Kıbrıs’ta, teröristle mücadelede kahramanlık destanları yazarak, bir çok şehit ve gazi vermiştir. Yurdumuzu ve bizleri bugünlere getirmiş olan asil ecdadımız ve kahraman gazilerimizle gurur duyuyoruz. Yüce Türk Milletinin birer ferdi olarak bizler aziz ve kahraman gazilerimizin bilmelerini isteriz ki onlardan devraldığımız şanlı bayrağı aynı gururla dalgalandırmak ve bizden sonra gelecek olan nesillere aynı gururla devretmek için son nefesimize kadar yılmadan çalışacak, icabında vatan ve bayrak uğrunda gözümüzü kırpmadan vücudumuzu siper edeceğiz. Her Türk evladı atalarından devraldığı bu şanlı kutsal emaneti daha mükemmel olarak gelecek nesillere teslim etme kararlığındadır. Kahraman gazilerimiz, sizler ve şehitlerimiz kutsal vatan görevinin en yücesini yaptınız. Sizlerle gurur duyuyoruz. Yüce Türk Milleti daima yanınızdadır ve yanınızda olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm şehitlerimizin aziz ruhları önünde saygıyla eğilir, kahraman gazilerimize şükranla minnetlerimi sunarım” diyerek Türk Milletinin şehit ve gazilere verdiği değerden bahsetti.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen program ilkokul öğrencilerinin okuduğu şiirlerle ve 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nca hazırladığı bando gösterisiyle son buldu. Programın ardından gaziler onuruna yemek düzenlendi.

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir