• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

BAŞKAN ŞAHİN; “HEM BORÇLARINI ÖDERİZ HEM DE ÇALIŞIRIZ”

featured

 

Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, makamında düzenlediği basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bilecik Belediyesinin borçlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Şahin, belediyeyi 72.600.320 TL borçla devraldıklarını belirtti.

Başkan Şahin açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Devraldığımız tarih itibariyle 72.600.320 TL borcumuz var. Vergi borçları bile ödenmemiş. 12, 213 Milyon civarında vergi borcu var. Bunların hepsi somut rakamlardır. Basında da yer aldı hukuki borçlar daha bunun üzerine eklenecek olan borçlardır. Bunlar gelmeye başladı. Mesela 2011’den beri belediyenin emlak vergilerinden %10 kesintisi İl Özel İdaresi Kültür ve Tabiat Varlıklarına ödemesi gerekiyor. 2011’den beri ödenmemiş 8 yıl boyunca. Bizler belediyeyi alınca geldi bu borç. Ancak gördüğüm kadarıyla 1.5 Milyon ana para olmak kaydıyla yaklaşık 1.3 Milyonda faizi ekleniyor. Bunlarla birlikte borcumuz 75,5 Milyon civarında. Hukuklarımız da geldikçe sizlere söyleyeceğim. Ön gördüğüm en az 80 Milyon civarı borç var. Bu borçlar bizim borcumuz. Ana paramız tamam ama zamanla ödenmediği için kamu zararına yol açmışlar. Buna dönük bilir kişilere mahkemeye verip vatandaşın hakkını talep edeceğiz. Görevi kötüye kullanma ve ihmalden dolayı bunları isteyeceğiz.

“İHMALİ OLAN HERKESE HESAP SORACAĞIZ”
Hukuk dosyalarına bakıyorum direk kaybetmişler. Belediye, vatandaşın tarım arazisine moloz döker mi? Dökmez. Kaybetmişler tabi ki. Davalar temyiz falan oyalanıyor buralardan borçlar tahakkuk edecek. Bunlar iş bilmezlikten kaynaklanan şeyler. Şu an itibariyle blok olduğu için söylüyorum ufak tefekleri söylemiyorum. Tüm borçların kayıtları bizde mevcut. Bunlar bildiğiniz yasal muhasebeden çıkan borçlar. Borçların toplamını minimum 80 Milyon TL olarak ön görüyorum. Ancak bu borç oldu da battık diye bir şey yok. Bizler Osmanlı’dan kalan borçlarını Cumhuriyet tarihi içerisinde ödeyip şerefli kalmış bir neslin devamıyız. Atatürk, Osmanlı’dan kalan borçları ödemiştir. Ben buna böyle bakıyorum. Biz bunları ödeyeceğiz. Ama bunda ihmali olan herkese hesap soracağız.

Vatandaş merak ediyor. Bu kadar borçlanılmış bu kadar bütçe varmış sözüm ona hükumet de onlardan olduğu için bir sürüde kaynak almışlar. Ne olmuş şehirde? Hiç bir şey olmamış. Şehirde olmuş iki unsur var; biri Bien Seramik tarafından yapılan Bilim Evi. Diğeri Kongre Merkezi birini Kültür Bakanlığı Yaptırmış. Diğerini bir fabrika yaptırmış. Başka yapılan hiç bir şey yok. Sadece satış olmuş. Değerleri yerlerimizin hepsi satılmış.

İhale ve dosyalara girmek istemiyorum çok fazla. Benim derdim Bilecik’in bu tür şeylerle konuşulması değil güzel şeylerle konuşulması. Sadece bir tane örnek vereceğim. Buradan yola çıkarak diğer dosyaların ne kadar vahim olacağını ön görebilirsiniz. Hastanenin önündeki üst geçidi biliyorsunuz. Taşıyıcı unsurlarını yitirmiştir diye raporu var. Seçimden önce 8 Şubat gibi ihale edilmiş o üst geçidin süslenmesi. İhale bedeli 800 Bin TL + KDV. Üzeri süslenecek ve çürük olan bir yer. Yarısı da ön ödemeli. İhaleyi aldığı gün yarısını alma hakkı doğuyor. Geçidi süsleyecek ve çöp olan bir geçidi süsleyecek. Bu işi inceledik. 22B dediğimiz sadece bir kişinin yapabileceği çok özel işlerde kullanılan ihale şekli. Bir sanat eseri için yapılan bir ihale metodu. Yani ihalesi de hatalı. Ortalama 1 Milyonluk bir iş. Bu işi araştırdım fiyat teklifi aldım 140 Bin TL verdiler. Yani 140 Bin TL’lik bir işi 1 Milyona yakın ihale ediyorlar ve yarısını da önceden ödüyorlar. Yapılan bir şey yok. Projeyi durdurdum. En azından 2. Kısmını, hatta tamamını durdurmaya yönelik yasal işlememi de yapacağım.  Bunun il kısmı 500 bin tl’lik ödemeli bir iş. Kalan kısmında hiç olmaz ise çeşme  yapın da vatandaş bundan faydalansın. Çöp halinde kendinin hurda dediğinin üzerine süs diye yaptığına ne nedir? Siz karar verin hiç olmazsa insanların işine yarayan bir iş yapın. Üst geçidin taşıyıcılığı eksik kaldıracağım. Kurum olarak taşıma eksikliği raporumuz var.  Benim dönemimden önce verilmiş. Zaman ilerledikçe ben bana verilen  dosyaları zamanla açıklayacağım.

“ÖZEL İDARE 8 YIL SONRA HAK İSTİYOR”

8 yıldır belediyeden hakkını talep etmeyen İl Öze l İdare 8 yıl sonra nasıl oluyor da aklı başına geliyor da 8 yıl sonra haklarını ister hale geliyor. Kültür ve Tabiat varlığı olarak %10 emlak vergilerinden hisseleri var yasal bir şeydir her yıl ödenir.  8 yıldır ödenmemiş 1 milyon 497 tl, ana para Bin 300 olmak üzere bu borçlarımıza 2800 daha eklendi bunu kamu oyu ile paylaşmak istedim. Kimse gönül işi gibi laflar etmesin tamamı örnek verdiğim dosya gibi işler. O yüzden herkes olduğu yeri bilecek bizde işimize bakacağız.

Bizden Cumhuriyet çocukları olarak Osmanlıdan gelen bütün borçlarımızı, borç namustur diyerek ödemiş insanlarız. Biz aynı neslin insanları olarak belediyeyi aldığımızda o gelen borçlarla öderiz. Hem öderiz hem onların yaptığının 10 katını da yaparız.

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir