TARİH BOYUNCA GÖLPAZARI

featured

Şehir ve Kültür Dergisinin bu ayki sayısında Mimar Şimşek Deniz Gölpazarı’nın tarihine değindi.

Gölpazarı’nın Tarihine değinen Mimar Şimşek Deniz ilçeyi ziyaret ederek Gölpazarı Belediye Başkanı Hayri Suer ile birlikte eski evleri ve anıt eserleri hakkında bilgi aldı.

“KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA ÇAĞRIDA BULUNDU”

Mimar Şimşek Deniz Şehir ve Kültür Dergisinin bu ayki sayısında Gölpazarı’nın tarihine değinerek Hititlere, Lidyalılara, Doğu Roma ye ev sahipliği yapmış olan Gölpazarı ilçesinde çok sayıda höyük bulunmasının yanı sıra bu höyüklere gerekli  kazı çalışması yapılmasına değinerek Kültür ve Turizm Bakanlığına çağrıda bulunmuştur.

Mimar Deniz yazısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmezden de bahsederek Gölpazarlı olmasının  yanı sıra ‘toprağına çok bağlı’ olduğunu belirtti.

Gölpazarı’nda ki başlıca anıt eserlere değinerek Gazi Mihal Camisi ve Eski Hamam olduğunu vurguladı.

Mimar Şimşek Deniz;

“Şehrin merkezinde ki üçgen ada ve tarihi Taşhan geleneksel Gölpazarı çarşısının çekirdeğini oluşturmaktadır. Ve kesinlikle mevcut dokunun iyileştirmesi yapılarak korunmalıdır.burada bulunan tek katlı ahşap dükkanlar onarılarak korunmalı yöresel ürünler ve turizme yönelik tarihi çarşı olarak işlevini sürdürmelidir”.

Mimar Deniz yazısında Gölpazarı’nın ‘Kültürel mirasına ve geleneksel mimarisine sahip çıkılması Turizm potansiyelini arttıracağına’ değindi.

Gölpazarı son yıllarda organik tarım ve bilhassa kiraz meyvesi ile anılır olduğunu belirterek buna bağlı olarak İstanbul ve Ankara gibi metropollerden ziyaretler git gide artmaya devam ederken gayrimenkul alımları ise çoğalmıştır. İstanbul ve Ankara gibi iki metropol arasında olması Gölpazarı için geleceğe dönük fırsatları beraberinde getirmiştir.Kültürel mirasa ve geleneksel mimariye sahip çıkılması Turizm potansiyelini arttıracaktır.

Gölpazarı Belediye Başkanı Hayri Suer şu ifadelere yer verdi;

“Şehir ve Kültür dergisinin bu ayki sayısında Gölpazarına yer veren Sevgili abim Mimar Şimşek Deniz Hocamıza teşekkür ediyorum. Sevgili Hocam’la İlçemizdeki Sivil Mimari örneği tarihi evlerimiz ile mekanlarımızı restorasyon çalışmalarını konuştuk. desteklerinden dolayı kıymetli büyüklerimize teşekkür ederiz.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir