65 KIVIRCIK IRKI KOÇ DAĞITILDI

featured

Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yapmış olduğu “Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi” kapsamında kıvırcık ırkı damızlık koç dağıtımı yapıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde yapılan dağıtım töreninde %30 yetiştirici % 70 bakanlık katkılı 65 adet 1-2 yaş aralığında kıvırcık ırkı damızlık koç dağıtıldı. “Yapılan müracaatlarda 36 işletme sahibi proje şartlarına uygun bulundu. Toplamda 114 baş kıvırcık ırkı koç talebi değerlendirilerek ilçelere göre dağıtıldı.  Bozüyük ilçesine 32, Gölpazarı ilçesine 21, İnhisar ilçesine 1, Merkez ilçesine 27, Osmaneli ilçesine 15, Pazaryeri ilçesine 9, Söğüt ilçesine 7 koç dağıtıldı.

Programa Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü İbrahim Taş, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acır,  İl Müftüsü Necati Akkuş, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Tetik, Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız ve hayvan yetiştiricileri katıldı.

GOÇUMM

Koç dağıtımı öncesi konuşmasını yapan Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız; “Elimizdeki haradan temin edebileceğimiz koç sayısını da dikkate alarak ve çiftçimizin daha fazla katkı sağlayamayacağını %30 çiftçi katkısı, %30 projeden katkı sunduk ve 36 kişiden kurayla 22 üreticimize 114 koç talebi vardı. 114 koç talebinden ancak 65 tanesini bu sene karşılayabildik” diyerek şunları aktardı;

YILDIZ; “77 milyon küçükbaş hayvanımız olmadıktan sonra biz kırmızı et açığını hep yaşarız”

“Ülkemizde son dönemde yaşanan olaylardan dolayı terörü ve destekçilerini lanetliyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin ve milletimizin birliğinin daim olmasını diliyorum.

İlimiz koyun ve keçi yetiştiriciliği açısında çok ideal bir iklim yapısına sahip. İlimizin % 54’ü orman alanından oluşurken bu yapının % 50’si ise koyun ve keçi merasından oluşmaktadır. Ülkemizde demokrasinin gelişmesine darbeler ne kadar engel olduysa aynı şekilde ülkemizde küçükbaş hayvancılığın gelişmesini engelleyen faktörlerin başında da hem terör hem orman teşkilatlarımız gelmektedir.

KOÇ2

Orman teşkilatları bizim teşkilatımız ama keçiyi ormanın ve ağacın düşmanı olarak belirlediler ve hep o şekilde hareket ettiler. Oysa keçi doğal bir budayıcıdır. Diğer taraftan ot, çalı, çırpıyı temizlediği için de yangınları önler. Oluşturduğu patika yollarla yangın esnasında ormana ulaşımı kolaylaştırır.

Gelişmiş batı ülkelerinde son yıllarda en çok hayvan varlığında artış oranı keçilerdedir. Keçinin eti lezzetlidir. Yağsızdır. Sütü de eti de insan sağlığı için idealdir. Ülkemizde kırmızı et açığı var diyorsak bunun baş sorumlusu orman teşkilatımız ve terördür. Çünkü dağlarımızda, yaylalarımızda bu iki unsurun etkisiyle çok azalmıştır. Ülkemizde kırmızı et açığını kapatmanın başlıca yolu koyun ve keçi sayımızı arttırmaktan geçiyor. Önceden küçükbaş hayvan sayımızla insan nüfusumuz paralel giderdi. Eğer bugün 77 milyon nüfusumuz var diyorsak emin olun 77 milyon küçükbaş hayvanımız olmadıktan sonra biz kırmızı et açığını hep yaşarız. İlimiz bu açıdan avantajlıdır. Ancak yine de hak ettiğimiz seviyeye gelememişiz.

“İlimizde koyun ve keçi varlığının toplamı 150 bin civarındadır”

Şu anda ilimizde koyun ve keçi varlığının toplamı 150 bin civarındadır. Bunun en az 210 bin olması gerekir. Bu konuda da ucuz yem kaynağına sahibiz. Ormanın çoğu maki bitki örtüsünden oluşuyor.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde iki önemli faktör vardır. Birisi uygun ve ucuza yem temini ikincisi ise iyi döl alabilmektir. Bu iki faktörde başarıya ulaşanlar hayvancılıkta karlıdır. Bunu bildiğimzi için koyun ve keçi üretimini geliştirmek adına bazı projeler hayata geçiriyoruz. Kıvırcık ırkı koyunlarımızın özelliklerini yansıtan ve genetik kapasitesini ortaya koyan yürüttüğümüz bir çalışma var. Bunda koyun ve keçi yetiştiricileri birliği tarafından yürütülüyor.

SIHAA

“Toplamda 1 Milyon 615 bin 479 liralık bir destekleme oldu”

Bakanlığımız tarafından yapılan desteklemelerde anaç koyun ve keçi desteklemesi için 2015 yılında 77 bin 354 lira olmak üzere toplamda 1 Milyon 615 bin 479 liralık bir destekleme oldu.

Elimizdeki bu verilere göre baktığımızda da ilimizdeki bu hayvansal üretimde ki paya baktığımızda yüzde 64’ü kanatlı sektöründe gelir kaynağı. geçen sene 2015 yılı itibari ile 305 milyon tl lik bir hayvancılık geliri ilimizde sağlanmış. Bu 305 milyon tl’nin %64’ü tavukçuluk sektöründen, %25’i büyükbaş, %9’u koyun ve keçi, %1’i arı %1’i de su ürünleri. Bunda gördüğümüz şu; gerçekten de ilimiz için çok ideal olan koyun-keçi yetiştiriciliği ve flöre açısından zengin olan arı’nın hak ettiği yerde olmadığını ifade ediyorum ve bunun için de bu çalışmaları yürütüyoruz. Biz bu çalışma için başlatmış olduğumuz proje inşallah 3 yıl boyunca devam edecek.

“114 koç talebinden ancak 65 tanesini bu sene karşılayabildik”

36 işletmemiz koç almak için bize başvurdu fakat ihtiyaçlar sınırsız ama eldeki imkanlar sınırlı, hepsine veremedik. Elimizdeki haradan temin edebileceğimiz koç sayısını da dikkate alarak ve çiftçimizin daha fazla katkı sağlayamayacağını %30 çiftçi katkısı, %30 projeden katkı sunduk ve 36 kişiden kurayla 22 üreticimize 114 koç talebi vardı 114 koç talebinden ancak 65 tanesini bu sene karşılayabildik. Bunları da Salı günü arkadaşlarımız gitti, seçimlerini yaptılar, hayvanlar bugün geldi. Kulak küpelerini bir liste halinde yaptık daha sonra da çiftçimizin huzurunda çiftimiz kendisi seçerek, seçim yaparak kurayla kimin hangi koçu aldığını şuan herkes biliyor kulak numarasını ama hangi koç olduğunu kimse bilmiyor. Oradan kulak küpesine bakacağız vereceğiz. Dolayısı ile hiçbir haksızlık söz konusu değil adilane bir işlem yapmış olduk.”

KOÇ4

TORAMAN; “Bilecik için küçükbaş hayvancılığını çok önemsiyoruz”

Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Devrim Toraman ise “Bilecik için küçükbaş hayvancılığı çok önemsiyoruz. Bu sene ilk defa koç dağıtımını yapıyoruz. Marmara bölgesinde kıvırcık ırkı önemli bir yere sahip.Kıvırcık ırkı Türkiye’de en lezzetli eti olan koyun ırkıdır. Marmara Bölgesi olarak bu manada çok şanslıyız. En güzel eti Marmara Bölgesi’nde yenildiğini söyleyebilirim. Bu başlangıcın Bilecik için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Program konuşmaların ardından 65 baş kıvırcık ırkı koçun talep sahiplerine protokol tarafından dağıtılması ile son buldu.

KOÇ5

KOÇ6

KOÇ7

KOÇ3

KOÇ8

KOÇ10 KOÇ11



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir