8 BİN 600 YILLIK PARMAK İZİ

featured

BAHÇELİEVLER KAZISINDAKİ GİZEMLİ TARİH, GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Bilecik Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Bilecik Belediyesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi destekleri ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan’ın kazı başkanlığında ve Sezer Seçer-fidan’ın arazi sorumlusu olduğu bir ekip tarafından sürdürülen Bahçelievler yerleşmesinde; 2019 ve 2021 yılı kazı sezonları sırasında ele geçen günümüzden 9000 yıl öncesine ait seramik kaplar, kemik aletler ve yontmataş buluntular ve pişmiş toprak eserler ilk kez Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlıyor.

BATI ANADOLU’NUN EN ESKİ FLÜTÜ

Arkeolojik literatüre ‘’Bilecik Adamı’’ olarak geçen ilk Bilecik’li çiftçinin yanında 11 farklı bireye ait insan kalıntısının bulunduğu arkeolojik kazılar sonrasında, Batı Anadolu’nun en eski çiftçileri olan Bahçelievler sakinlerinin binlerce yıl önce günlük hayatlarında kullandıkları eşyaların ilk kez ziyaretçiyle buluşmaya başlayacağı serginin en önemli eseri ise 8600 yıllık bir flüt. Anadolu’da çok az örneğini bildiğimiz, Batı Anadolu’nun en eski müzik aleti olan 3 delikli flütün ilgi çekmesi bekleniyor.

8600 YILLIK PARMAK İZİ 

Bahçelievler Kazısında bulunan seramik kapların ve mermer baltaların bölgenin en eskileri olduğu düşünüldüğünde seramik ve mermer ile ünlenen Bilecik’in binlerce yıldır bu iş kollarında ne kadar uzman oldukları da sergi sayesinde yakından anlaşılabilecek. Ayrıca bir koyun heykelciği üzerinde, bu eseri yapan ustanın 8600 yıllık parmak izi de ilk kez sergilenecek.

Bununla birlikte Bilecik İnhisar İlçesinde bulunan Gedikkaya İn Mağarasında; günümüzden önce yaklaşık 16 bin 500 yıl öncesi Epi Paleolitik Dönem’de ilk yerleşimler oluşan; İnsanların dünya üzerinde dolaşmaya başladığı ve yerleşik düzene geçtikleri ilk yerlerden biri olarak kabul gören alanda yine Bakanlık Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Bilecik Arkeoloji Müzesi başkanlığında ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Sarı’nın bilimsel danışmanlığında yürütülen çalışma kapsamında ortaya çıkarılan eserler Müzeler Haftası dolayısıyla Bilecik Müzesi içerisinde hazırlanan bölümde görücüye çıkacak.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir