Ahilik geleneği Edebali’nin mekanında tekrar yaşatıldı

Ahilik geleneği canlandırıldı

Bilecik Ticaret İl Müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliğinde düzenlenen programda katılımcı protokole Ahilik geleneğinin örnekleri sunuldu.

“Osmanlı Beyliği’nin güçlenmesinde Ahilerin büyük önemi vardır”

Programda konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, Osmanlı Beyliği’nin kuruluş ve gelişme aşamasında büyük bir rolü olan Ahiliğin önemini vurguladı. Ahi geleneğini halen yaşatmakta olan esnaf ve sanatkarlara minnet ve şükranlarını ileten Vali Nayir şunları aktardı:

Ahilik ilk ortaya çıktığı dönemde parçalanmış, kimliğini kaybetmiş, fakirleşmiş Anadolu’nun Türk boylarını birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, bir çatı altında birlikte yaşamayı, iş ve meslek sahibi olmayı öğretmiştir. Ahi Evran’ın Anadolu’ya gelmesiyle Ahiler örgütlenmeye başlamış, Selçuklular zamanında ekonomik ve ticari faaliyetler yanında askeri ve sivil faaliyetlerde de bulunmuşlardır. Hepinizin bildiği gibi Osmanlı Beyliği’nin kuruluşu ve güçlenmesinde de Ahilik etkin bir rol oynamıştır. Şu an manevi huzurunda bulunduğumuz Şeyh Edebali’nin dönemin bir Ahi önderi olduğunu biliyoruz. Ahi teşkilatının kurucusu Ahi Evran’dan sonra o dönemin teşkilatının ikinci ismiydi. Kardeşi Şemsettin ve yeğeni Hasan bir Ahi önderi, Ahi şeyhiydiler."

“Ahilik ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesidir”

Ahiliğin ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi olduğunu belirten Bilecik Ticaret İl Müdür Vekili Şinasi Balta ise konuşmasında Ahilik geleneğinin tarihi sürecinden ve öneminden bahsetti. “Ahi, birkaç iş ve sanatla değil, yeteneğine en uygun olan tek bir iş veya sanatla uğraşandır. Ahi, doğru olmalı, emeğiyle hak ettiğinden daha fazlasını kazanma yoluna sapmamalıdır.”diyen Balta şunları aktardı:

“Sayın Valim; Sayın Milletvekilim; Sayın Tugay ve Garnizon Komutanım; Sayın Belediye Başkanım; Değerli Protokol Üyelerim; Sevgili Bilecikliler ve Basınımızın Değerli Temsilcileri; Bu yıl 28. sini Kutladığımız Şeyh Edebalı’yı Anma ve Ahilik Haftası Kutlama Programına hoş geldiniz. Şahsım ve Kurumum adına selam ve saygılarımı sunarım.

Ahilik; “Yaklaşık bin yıllık geçmişiyle kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, para odaklı değil insan odaklı çalışan, ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi; dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir." “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturuyla kökleşen bu anlayış Anadolu’dan atılmış sevgi tohumlarını yedi iklime yaymıştır."

Ahilik döneminde eline bir alet alan usta olamıyordu”

Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı  Halit Gölcan da yaptığı konuşmada Ahiliğin özünde birliği, beraberliği, sevgiyi, saygıyı, hoş görüyü ve kardeşliği ön planda tutarak, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas aldığını belirtti. Gölcan şunları aktardı:

“ Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Tugay ve Garnizon Komutanım, Sayın Rektörüm, Sayın Kurum Müdürlerim, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri; Kutlamakta olduğumuz Şeyh Edebalı'yı anma ve Ahilik Haftası Kutlama Törenleri esnaf bayramına hoş geldiniz. Şahsım ve Esnaf Sanatkarlarım adına selam ve sevgilerimi sunarım.

Ahilik özünde. Ahilik yada Ahi teşkilatı Anadolu’da 13. Yüzyılda görülmeye başlayan Selçuklu Devleti yıkılmaya yüz tuttuktan sonra sosyal düzeni tesiste ve Osmanlı Devletinin kuruluşunda büyük rol oynayan bir kurumdur.

Şeyh Edebalı yüz yirmi yıllık ömrünü devlet kurmakla geçirmiş, başta Osman Bey olmak üzere Devlet adamları yetiştirmiş, Osmanlı Devletinin manevi kurucusu olarak önemli rol oynamıştır.

Edebalı 1206 yılında Kırşehir ili Mucur İlçesinde doğmuş, tahsilini Karaman'da yapmıştır. Eskişehir yakınlarında İt Burnu Köyüne yerleşip, zaviye kurarak halkı irşada başladı. Osman Gazi Edebalı'nın zaviyesine giderek dini ve idare konularda onun görüşünü alırdı. Şeyh Edebalı Ahi teşkilatının reisi idi."

Konuşmaların ardından Bilecik Edebali Eğitim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen canlandırma töreninde Ahiliğin gelenekleri tekrar yaşatılarak Şet Kutlama töreni gerçekleştirildi.Programın devamında Vali Ahmet Hamdi Nayir yılın Ahisi olan Bahri’Ay’a ödülünü takdim etti. Şeyh Edebali Türbesi ziyaretinin gerçekleştirilmesinin ardından Ahi pilavı ikram edilmesi ve Orhangazi Camii’nde  öğle namazına müteakiben ebediyete intikjal eden esnafların ruhuna Mevlid-i Şerif okutulmasıyla program sona erdi.

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir