Ahilik Haftası Kutlanıyor

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa katılım fazla olmadı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Latif Erkan, gerçekleştirilen anma törenlerinin amacının birlik beraberliği devam ettirmek olduğunu söyledi. Ahilik Teşkilatının tarihi hakkında bilgi veren Erkan, mal ve hizmet üreten ahilerin, her şeyden önce müşteri isteklerini dikkate almak zorunda olduklarını belirtti. Erkan şöyle konuştu:

“13. yüzyılda Anadolu’da kurumsallaşmasını tamamlayan ve o muhteşem imparatorluğun temellerini atan Ahilik, günümüz şartlarında bile, örnek bir vizyona sahip, sivil bir örgütlenme modelidir.

Toplam kalite yönetiminin esası müşteri odaklı, ürünlerin ve hizmetlerin, üretim süreçlerinin, sürekli iyileştirilmesi yöntemiyle sıfır hataya yaklaşma felsefesidir.

Ahi teşkilatında da kalite anlayışı müşteri odaklı üretim ve her kademede yürütülecek eğitim anlayışından geçmektedir. Mal ve hizmet üreten ahiler, her şeyden önce müşteri isteklerini de dikkate almak zorundaydılar. Kaliteli mal ve hizmet üretimi, iyi eğitilmiş çırak, kalfa ve ustalardan oluşan, personel kadrosuyla sağlanırdı.

Türkçede hala mevcut olan pabucunu dama atmak deyimi, bir Ahi deyimi olup Ahiliğin kalite kontrol sistemini, çok güzel ifade etmektedir. İmal ettikleri malı standartların altına düşüren esnaf ikaz edilirdi, ikazlara ehemmiyet vermeyip, kalitesiz imalata devam edenlerin dükkanları esnaf odası başkanları tarafından kapatılırdı. Bu cezayla da standarda uymayan ahi, esnaflıktan ihraç edilirdi.

Ahilik toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran kaynaştıran dost edindiren ve dayanışma kurulmasını sağlayan bir olgudur. Bir toplumda, fertleri birleştiren müşterek kıymetler ve bağlar kurulmadığı veya sahip olunan değerler, kayıp edildiğinde, görünüşteki bütünlüğe rağmen birliğin bozulacağı, içten içe parçalara ayrılacağının bilincindeydiler. Yani onlar bir toplumda ortak değerler korundukça birlik ve beraberliğin devam edeceğini biliyorlardı. İşte bu anma törenlerini yapmamızın asıl amacı da bu birlikteliği hatırlatmak ve yaşatmaya çalışmaktır.”

Erkan’ın ardından bir konuşma yapan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, “Ahilik gerçekten belediye teşkilatlarının olmadığı yerde çarşı esnafının düzeni ve intizamını temin eden sadece kendisine mensup olan esnafı, sanatkarı korumak değil aynı zamanda kurduğu ilkelerle oluşturduğu ilkelerle o toplumun huzurunu ve sükununu sağlayan, ihtirastan ziyade kanaate dayalı ayrıştırmadan ziyade birlik beraberliğe dayanan, kin nefretten ziyade sevgiye, hoşgörüye dayanan bir sistem. Kendimizin istediğini yandaki komşumuz için istemedikçe ve kendi empati duygumuzu geliştirmedikçe bu toplumda birlik ve beraberliğimizi zor geliştiririz.

Şehrimiz her geçen gün değişiyor gelişiyor. Bu değişim ve gelişim içerisinde şehrimizin can damarı olan esnafımızın da gelişip değişmesi son derece önemli. Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir derler, doğrudur. Bu resmi törenin ötesinde gerçekten esnafımızın bir bayramı, birlik, beraberlik, buluşması şeklinde olmasını arzu eder. İnşallah gelecek yıllarda bunları da hep birlikte bu zamana kadar birçok şeyi gerçekleştirdiğimiz gibi hep birlikte gerçekleştireceğiz çünkü Bilecik ilklerin şehri. Bilecik birlik ve beraberlik hamurunun karıldığı topraklar. Onun için her şeyin başlangıcı ilki bize bir görevdir, bize de bu yakışıyor.” dedi.

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Edebali Kültür ve Araştırma Derneği’nin ortaklığında, kalfalıktan ustalığa geçişi sembolize eden şet kuşatma töreni canlandırıldı. 

Şet kuşatma töreninin ardından Vali Yardımcısı Hasan Kayhan ve Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan tarafından Mehmet Azapoğlu’na, “Yılın Ahilik” plaketi verildi. Ayrıca Şet kuşatma töreninde görev alan kişilere de katkılarından dolayı plaket verildi.

Törenlerin ardından katılımcılara Ahi Pilavı ikramı yapıldı. ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir