Avrupa’dan Gençler Bilecik’te

 

Avrupa Birliği Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanlığı Ulusal Ajans bünyesinde olan projenin organizatörlüğünü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi Osman Özalp yapıyor.

                Türkiye’deki gençlik çalışanlarından biri olan Özalp proje ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada şunları aktardı:

“Burada yaptığımız projenin çatısı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanlığı Ulusal Ajans bünyesinde desteklenmektedir. Bu kapsamda ilimizde Kültürel Senfoni adlı “Kaybolmaya Yüz Tutmuş Diller” konulu projeyi burada yürütmekteyiz. Programın 6ncı günündeyiz, misafirlerimiz bundan sonraki 2 gün daha burada kalacak.

Bu konu hakkında çalışmalar yürüttük. Oturumlar yaptık, resmi makamları ziyaret ettik. Sevgi Evleri’nde bir aktivitemiz oldu. Yani burada konuştuğumuz konu dünyada, ülkemizde, Avrupa’da lokal ya da global olarak kaybolmaya yüz tutan ya da tutmaya başlamış olan dilleri burada bir nebze de olsun yaşatmaya dair bir çalışma hazırladık.

Biz bu projenin Bilecik’te olmasından, Bilecik’e katkı sağlamasından dolayı çok mutluyuz. Çünkü bilindiği üzere Bilecik ili küçük bir il fakat küçük bir il olmasına karşın biz bu projeyle insanlara bir farkındalık yaratmak, onların yabancı algısını kırmak ve her şeyden önce Bilecik’e yabancı girişini sağlayarak buranın kültürel ve tarihi değerlerini daha geniş kitlelere aktarmak çabası içerisindeyiz. Bu kapsamda bize yardımcı olan herkese teşekkür ederim.”

Gerçekleşen projelerin lokal boyutta olduğunu dile getiren Özalp, projenin başvuru yapılan ilde gerçekleştirildiğini aktardı. Projelere Avrupa’dan mutlaka bir ortak almak gerektiğini belirten Özalp Türkiye’nin de program ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Projeye Slovenya, Romanya, Polonya ve Bulgaristan’dan 24 üniversite öğrencisinin Türkiye’den de 8 kişinin katıldığını kaydetti.

                Proje kapsamında gençler tarafından bir toplantı düzenlendi. Toplantıda grup liderleri kendilerini tanıttılar ve proje ile Bilecik hakkındaki düşüncelerini paylaştılar. Polonya’nın grup lideri Kristof, “Türkiye’deki ilk projem, umarım son olmaz. Burada Türk katılımcıların dışında Slovenya, Romanya ve Bulgaristan’dan katılımcılarla tanıştığım için de çok mutluyum. Projenin konusuna gelince, öncelikle organizasyonu çok beğendik. Düşündüğümüzden çok daha iyi karşılanıyoruz. Projenin konusu olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Diller şu anda daha çok bilinmeye başladı. Birleşmiş Milletler de bu konu üzerinde çalışmalar yapıyor. Hepimizin bu konuda biraz daha duyarlı olmasını istiyoruz.

Bilecik, Türkiye’de tanıma fırsatı bulduğum ilk şehir. Diğer şehirlerle kıyaslayamasam da çok beğendim ve daha önce gezdiğim Avrupa ülkelerindeki şehirlere benzediğini düşünüyorum.” dedi.

                Romanya’nın grup lideri Andrea, “Türkiye’deki ikinci projem. Projenin konusu gerçekten ilgimizi çekti. Katılımcılarda, bizde konu üzerinde çalışmaktan çok mutluyuz. Burada çok güzel arkadaşlıklar kurduk. Yaptığımız aktiviteler sayesinde yaratıcılığımız biraz daha gelişti, bu yüzden Türk ekibine teşekkür ediyoruz.

Bilecik, çok temiz bir şehir. Fark ettim ki buradaki insanlar hala geleneklerine bağlı. Buradaki insanları daha yakından tanıma fırsatı yakalamak isterdim.” dedi.

                Slovenya’nın grup lideri Ivana, “Ben ve katılımcı arkadaşlarımın Türkiye’deki ilk projesi. Fakat çok şey öğrendik ve bu öğrendiğimiz için her şey için Türk katılımcılara ve organizatörlere teşekkür ediyoruz. Bunun gerçekten çok iyi bir deneyim olduğunu düşünüyorum ve herkesin bu tarz bir deneyim yaşamasını isterim.

Bilecik, tam bir öğrenci şehri. Burada bir gelişme olduğunun farkındayız. Bilecik’i daha fazla görmek isteriz.” dedi.

                Bulgaristan’ın grup lideri Dima, “Türkiye’ye ilk kez gelmiyorum. Fakat bu proje bizim için çok önemli. Bu proje sayesinde Türkiye’nin bir parçası olan Bilecik’i gördük. Bu proje sayesinde sorunu birlikte görmüş olduk. Bu sorunu kendi ülkemizde ele alabileceğiz.

Bilecik, açık fikirlerle dolu gençlerin olduğu bir şehir. Umarım onları tekrar görme fırsatı bulabiliriz.” dedi.

                Türkiye’nin grup lideri İsmail Mert, gerçekleşen projenin Ulusal Ajans destekli 5inci projesi olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

“Bizim projemizin konusu Kaybolmaya Yüz Tutmuş Diller” ve son zamanlarda dünyada gerçekten dikkat çekilen bir konu olduğu için bence çok güzel bir proje oldu. Kişisel gelişim olarak genç arkadaşlarımızın bu tür projelere daha fazla katılımını isterim. Bizim bu yaptığımız şey aslında Türkiye’nin birçok bölgesinde zaten yapılıyor. Genç arkadaşlarımızı bizlerle bu tür projelere katılmaya davet ediyoruz.”

Proje organizatörü Özalp, projeyi gerçekleştirirken birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını ve Vali Halil İbrahim Akpınar’ı ve Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’yı ziyaret ettikleri esnada bu sıkıntıları dile getirdiklerini söyledi. Başkan Yağcı’nın bu konuda kendilerine çok yardımcı olduğunu kaydeden Özalp, ileride yapacakları projelerde destek vereceği konusunda söz aldıklarını belirtti.  ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir