Bakan Eroğlu “Bilecik’e Son 11 yılda yapılan yatırım 5,600 Milyar TL”

Bakan Eroğlu, Vali Nayir ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına şu ana kadar yapılan ve devam etmekte olan projeleri açıkladı. Gölpazarı’ndaki beklenen göleti yapacaklarını belirten Eroğlu, “Diğer yerlerin de bazı Gölet talepleri vardı, ormanla ilgili talepleri vardı, onların hepsini yerine getireceğiz.”dedi. Aynı zamanda hükümetin Bilecik’e çok önem verdiğini belirten Eroğlu, son 11 yılda yapılan yatırımın  5,600 Milyar TL olduğunu ifade etti

 

Gölpazarı ve Yenipazar’a 4, İnhisar’a ise 5 proje müjdesi verdiğini dile getiren Eroğlu, Bilecik için  verilen 2013 yılında 20 tane projenin yanında bu yılk da 10 tane projenin müjdesini verdi. Bakan Eroğlu,  6 ayda toplam 30 müjde verildiğini ifade ederken Dsi tarafından da 5 tane müjdesi olduğunu sözlerine ekledi.

“Nar’ı da artık orman ağacı kabul ettik”

Orman Müdürlüğü’nün toplam 10 tane projesi olduğunu açıklayan Eroğlu şu ifadelerde bulundu:

“Bilhassa bozuk orman alanlarını biz vatandaşa veriyoruz ve parselliyoruz önce ve bu parselleri daha sonra hane başına kaç tane fidan düşüyorsa 80-100 tane diyelim ceviz, badem, şimdi narı da aştık bu da büyük bir müjde. Çünkü dünyanın en güzel narı İnhisar’da yetişiyor. Dolayısı ile narı da artık orman ağacı kabul ettik ve bunları diktikten sonra 3 yıl bakımını yapıyoruz. Bütün masraflar orman teşkilatımıza ait. Parselleri kura çekerek özellikle Kaymakamımız, İşletme Müdürümüz ve aynı zamanda Muhtarın huzurunda ve bu parsellerin tahsis belgesini veriyoruz. Artık 3 yıl bakım masrafları Bakanlığımıza ait, geliri de vatandaşa ait olacak. Bu gerçekten çok muhteşem, hem ormanlara sahip çıkılması açısından hem bakım açısından hem de kırsal kalkınma açısından fevkalade önemli bir adım. İlk defa bu işlemi başlattık. Nitekim bu çerçevede de arkadaşlarımız çalışıyor.

Biz tabi ceviz eylem planı çerçevesinde bu yıl 300 dekar alanda 4 bin 500 ceviz fidanı dikilecek ve vatandaşlarımıza dağıtılacak. Badem eylemi çerçevesinde 600 dekar alanda 16 bin adet badem fidanı dikilecek. Bu fidanların 3 yıl bakımı orman teşkilatlarında yapılıp, vatandaşlara dağıtılacak.

Gölet yapımı ve sulamaları devam ediyor

Bir de mesire yeri de açacağız, Osmaneli’nde Gölyanı mevkiinde. 250 dekar alanda ir adet mesire yeri yapacağız. Ayrıca Yenipazar’da bir adet trüf ormanı yapılacak. Trüf mantarının ne kadar değerli olduğunu, altın gibi bir para yaptığını biliyorsunuz. Neticede artı orman köylerine bu sene çoğu destek miktarını artıracağız. Geçen sene 20 müjdemizin de hemen hemen çoğu tamamlanmış. Bu 20 müjdeden 14 tanesi tamamlanmış ve 5 tanesi de şu anda devam ediyor. Bilecik Merkez Selöz Gölü sulaması devam ediyor. Osmaneli’nde ki Davutpaşa göleti sulaması, Yenipazar ilçe merkezindekini de bu sene bitireceğiz. Bilecik merkez Karasu çayı 1. Kısım ıslahı da devam ediyor, bitireceğiz. Pazaryeri Ahmetler Köyü dere ıslahı bugün arkadaşlara dedim ki buna hemen başlayın, kısa zamanda bitirin diye talimat verdik. Harmankaya kanyonu ile ilgil de bu çalışmalar devam ediyor. Biz bunu bütün dünyaya açacağız. Dolayısıyla bu tabiat parkının gelişme planını da onayladık.”

Eroğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Ben İski Genel Müdürüyken, Bilecik unutulmuş bir ildi adeta. Hatta o zaman Bilecik’teki Belediye Başkanları İstanbul Büyükşehir’den, İski’den yardım talep ederlerdi.  Ben o zaman çok sayıda malzeme gönderdim. Neden? Merkezi hükümet buraya 1 kuruşluk yatırım yapmıyor, burada yollar berbat, buraya gelmek gerçekten bir azap. Ben Afyonkarahisar’lı olarak hep buradan geçerdik, ama Bilecik rampalarına gelince, içimi bir hüzün kaplardı. Hakikaten bizim zamanımızda dağlar delindi, çok kısa süre içerisinde yollar yapıldı.

“Hem kültür hem de doğa turizmini mutlaka bu dönem hayata geçireceğiz”

Bir de Başkan’ımın talep ettiği, Bilecik’e daha yakından bir giriş için gayret edeceğiz. Ulaştırma Bakanımıza teklif edeceğiz, o da yapılırsa Bilecik’in ulaşımında bir problem kalmayacak. Yakında da hızlı tren geliyor. Bilecik’te muazzam bir tabiat var. Neden? Ulaşım problemi yüzünden. Ama inşallah biz şu kanyonları falan tanıtıp açtığımız zaman onlarla ilgili uzun gelişme planları bitti, dolayısıyla onları tanıtacağız. Hem kültür hem de doğa turizmini mutlaka bu dönem hayata geçireceğiz.

“21 milyon metreküp suyu depolayacak barajlar inşa ettik”

Biz Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak, çok sayıda baraj ve gölet yapmışız. Hatta 21 milyon metreküp suyu depolayacak barajlar burada inşa etmişiz ilk defa. 68 bin 490 dekar araziyi sulamaya açtık. Kızıldamlar Barajı, Kızıldamlar sulaması, Günyurdu’nda bir ara temel atılmış ama çok berbat bir şeydi. Sağ olsun Mustafa Bey, bizzat bu son derece zor ve problemli barajı planlanan zamanda bitirdi. Bizde Günyurdu’nu Mustafa Erdemir Barajı koyduk adını, çok zor bir işi başardı. Söğüt’te Selbükü Köyü pompa sulaması, Gemiciköy pompa sulaması, Söğüt’te Küre Geçitli Köyü pompa sulaması, Söğüt’te Çaltı Beldesi pompa sulaması, Söğüt Dereboyu Zeyve Göleti ve sulaması, bu da çok önemli bir barajdı. Kurtköy Göleti ve sulaması, Bozarmut Köyü Göleti ve sulaması, İnhisar Beldesi Sakızbeli mevkii sulamaları, Tuzaklı Köyü pompa sulaması, Akçasu Köyü pompa sulaması, Samrı Köyü pompa sulamaları. Bir de burada çok sayıda dere vardı. Bunların, 13 tanesini tamamen bitirdik. Ayrıca bir tane büyük köprü yaptık Sakarya Nehri üzerine. İnşaat safhasında ilave işler var. 7 tane dere ıslahı devam ediyor, ayrıca 4 tane proje yapıyoruz şu anda. Gölpazarı, Akçay Barajı hakikaten Gölpazarı’nda beklenen çok önemli bir barajdı. Geçen sefer Gölpazarı’na gelişimde Gölpazarlı kardeşlerimiz bu barajın yapımını benden talep etti. Biz de söz verdik. Sözümüzün üzerine bu projeleri hemen başlattık, büyük bir baraj. İnşallah bunun projeleri bu sene bitiyor. Yatırım programına koyacağız ve hemen bunu inşa edeceğiz. Allah nasip ederse bu sene temel atmak şeklinde bir hedefimiz var.

Dikenli Boğaz’ı da yaptık

Sulama projelerini de hazırlıyoruz aynı anda. Bir taraftan baraj yaparken, sulama projelerini hazırlıyoruz. Bu hakikaten o bölgeyi, kalkındıracak muhteşem bir proje. O barajın belki 40 yıl önce yapılması gerekiyordu. Maalesef oraya kimse bakmamış, çünkü oraya kimse gitmemiş. Dikenli Boğaz diye bir boğaz var, kimse orayı aşıp da gidememiş. Biz dedik ki ‘Dikenli Boğaz’ı açacağız, dikenlerini kaldıracağız’. O da yapıldı, çıkan neticede artık Gölpazarı’na gitmek çok daha kolay oldu.

Yenipazar’da 2011 seçimlerinde biz özellikle Gölpazarı’nı Yenipazar’a bağlayan Sürüm Deresi’ni bitireceğiz, o ihale edildi. Yol 7,5-8 Kilometre kısalıyor. Bir de Pazaryeri’nde Dereköy Barajı  yapacağız ve sulama projeleri başladı.

“Bilecik tarihinde 13 tane gölet bir destan olacak”

Burada sulamalar çok önemli. Bu bakımdan biz şu anda 13 tane Gölet ve sulaması yapmak için karar aldık. Çünkü 1 günde bin Gölet kapsamında buraya da 13 tane düşüyor. 4 tanesi planlanma sayfasında olmak üzere toplam 10 tane Gölet daha var. Bunları da yapacağız. Bayırköy Göleti Sulaması, İnhisar Tarpak söz verdik, Tarpak Göleti sulaması, İnhisar’da Çaltı Göleti Sulaması, Osmaneli Soğucaklılar Göleti sulaması, Söğüt’te Savcıbey Göleti ve sulaması, Gölpazarı’nda Demirhanlar Göleti ve sulaması. Bunların 6 tanesini de yapıyoruz, bu sene 7 tane gölet ve 6 tane barajın temel atılmasına geleceğim. Bilecik tarihinde 13 tane gölet bir destan olacak. İnhisar’da Samrı Göleti sulaması, merkezde Elmabahçe Göleti ve sulaması, Yenipazar’da Yukarıçaylı Göleti ve sulaması, Pazaryeri’nde de Alaca Göleti sulaması bunlar da yapılacak. Böylece 13 tane gölet ev sulamasını yapacağız. Burası orman varlığı açısından çok zengin bir yer. Bizde ormancılar olarak, yardımcı olmaya çalışıyoruz. 292 bin 500 dekar alanda çalışma yaparak 7 milyon adet fidan dikilerek toprakla buluşturulmuş, okul bahçelerini ağaçlandırdık, okullar hayat bulsun kapsamında.

“İlk defa bal ormanlarına başladık”

Bizden ne kadar belediye ve kamu kuruluşları fidan isterse para almadan bunları veriyoruz. Ayrıca, 13 tane Bilecik’e mesire yeri kurmuşuz, 2 tane şehir ormanı kurulmuş. Bir de ilk defa bal ormanlarına başladık Bilecik’te. Biz özellikle zirai mücadele ilaçlarından, kirlilikten, gübrelerden uzak alanlarada bal ormanları yapıyoruz. Mümkünse Bilecik’te organik şifalı bir bal oluşturalım ve sertifikalı verirsek bu ballar çok para eder. Şimdi Anzer balının kilosunu 400- 500 TL’ye satıyorlar. Çünkü orası marka oluş, biz de burada bir marka oluşturalım.

Orköy’e biz şu ana kadar 4 Milyon TL kredi vermişiz, bu sene de aşağı yukarı 450 bin TL bir Orköy kredisi var. Gelir getirici türlerde ağaçlandırma yapıyoruz. Geçen yıl 17 köyde 21 bin 950 adet ceviz ve badem fidan dikilerek 815 dekar alanda gelir getirici bir türde ağaçlandırma yapılmış, bunların bakımı yapılıyr, köylere dağıtılıyor. Ayrıca 2014 yılında da 7 köyde 900 dekar alanda 20 bin 500 adet gelir getirici ceviz, badem fidanı ile ağaçlandırma yapacağız ve köylülere dağıtacağız.

“Bilecik’e 2 Milyon 603 Bin 330 TL’lik bir yatırım programladı”

Bu sene orman teşkilatımız, Bilecik’e 2 Milyon 603 Bin 330 TL’lik bir yatırım programladı. Tabiat Parkım olarak Küçükelmalı  tabiat parkı,  Almakaya tabiat parkı ilan edildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz 8 tane otomatik meteorolojik rüzgâr istasyonu kurmuş burada. Ben çevre ve OrmanB akanıyken çok büyük bir miktarda çevre desteği vermiştim belediyelere. Sadece biz çalışmıyoruz tabi, Sağlık Bakanlığımız burada destan yazmış. 6 adet sağlık tesisin devralınmış bunlar tamamlanmış. 7 adet yeni sağlık tesisi de yapılmış, böylece 13 tane yeni sağlık tesisine kavuşmuş. Milli Eğitim Bakanlığı destan yazıyor. 345 yeni derslik yapmış, neticede Bilecik Üniversitesi Bilecik ilinde 2007 yılında ismi sonrasında Şeyh Edebali Üniversitesi olarak kuruldu. Bilecik’in ekonomik kalkınmasına çok büyük katkı sağlayacak. Ulaştırma Bakanlığı da en büyük yatırımları yaptı. 142 kilometre bölünmüş yol yapmış, büyük anayol hariç. Tarım sektörü özellikle, 419 Milyon karşılıksız hizmet verilmiş. Toki’nin uygulamaları var. 187 Milyon TL’lik yatırım yaptı. Şu anda da 2 bin 444 adet konut inşa ediliyor.

Köydes, Beldes kapsamında Başbakanlık yol, su ve diğer hizmetler için önemli miktarda para gönderdi. Şu ana kadar hatırladığım kadarıyla 90-100 Milyon TL’ye ulaştı gelen paralar.

Bu arada Belediyenin hizmetleri de var. Bilecik daha önce köy gibiydi, Belediye Başkanımız Selim Bey çok çalıştı. Kongre Merkezinden, kaldırımlara varıncaya kadar, Kayı Plaza inşa edildi, asfalt çalışmaları, üstgeçitler, buz pistleri, mahalle konakları inşa edildi. Başkanımın 16 tane yeni projesi var kendisini tebrik ediyorum. Ben en çalışkan başkanlar arasında kendimi görüyorum, gece gündüz iş düşünüyor.”

Yağcı’dan yeni proje: Resmi kurumlar yerleşkesi

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, toplantıda 14 tane proje açıklayacağını ve bu kapsamda da resmi kuruluşlar yerleşkesi açılacağını bildirdi. Yağcı konuyla ilgili olarak “Resmi kurumlar yerleşkesi 100 dönümlük bir arazi üzerinde tüm kamu kurumlarının bir arada toplanacağı, atında otopark olacağı bir proje hazırlıyoruz” dedi.

Başkan Yağcı’nın projesi ile alakalı “Başkanım bunu yaparsan tarihe geçersin” ifadelerini kullanan Bakan Eroğlu “Benim de hasretle bütün illerde yapmayı başardığım hatta biz şimdilik baktık diğer kurumlarda olmuyor, biz kendi teşkilatımızı topluyoruz. Şimdi bu muhteşem bir şey oluyor. Vatandaş devlete gidince bir oraya bir buraya sıkıntı oluyor. Devlet ile daireler arasında koordinasyon olmuyor ayrıca her bir binanın kendi masrafı ayrı oluyor. Bu konuda her türlü desteği veririz.” dedi. BETÜL SÖNMEZER-ZEYNEP KILBAHRİ

 

 

 

 

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir