• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

Başkan Yağcı’yla 10 yıl

Başkan Yağcı, geçirilen 10 yıl boyunca temel ilkelerini, Bilecik Belediye Başkanlığı olarak nelerin gerçekleştirildiğini değerlendirme amacıyla basın mensuplarıyla buluştu. Yağcı “Ülkemizde 2023 yılı vizyonu kurulurken Bilecik Belediye Başkanlığı olarak, bizde bu vizyon çerçevesinde şehrimizin aksamadan, daha hızlı bir şekilde kendine yüklenen işlevi yapma çabası içerisinde olacağız” ifadelerinde bulundu.

Selim Yağcı konuşmasına devam ederken şunları kaydetti:

“İnsan odaklı, yaşanabilir bir çevre, bir şehir oluşturma düşüncesiyle 2004 yılında yola çıktığımız bu yolculukta 10 yıl geride kaldı. Biz Bilecik Belediye Başkanlığı olarak 2 dönemde birlikte çalıştığımız belediye meclis üyelerimizle, idari takım arkadaşlarımla birlikte Bilecik’e ilişkin sorunları hiçbir zaman günü birlik düşünmedik. Dün dündür bugün bugündür anlayışıyla hiçbir zaman konuşmadık. Her zaman ilkeli, prensipli, nerede ne zaman ne yapacağımızı zamanla, tarihle,  plan ve projelerle ifade ettik.

“Riskli olmasına rağmen alta yatırım yaptık”

Bu yola çıkarken Bilecik adına 3 aşamalı bir projeyi ortaya koyduk. Bunun ilk döneminde 1.aşamasında 2004-2009 yıllarında dedik ki; önce hayatı kolaylaştırmamız lazım, şehri asgari yaşam standartlarına ulaştırmamız lazım. Bir şehirde olmazsa olmaz diyeceğimiz hizmetleri getirmemiz lazım, bu alanda oluşan problemleri çözmemiz lazım. 2004-2009 yılları arasındaki temel çalışmamız, belediye başkanlarının bazen esprili bir dille ‘akıllı belediye başkanı üste yatırım yapar, idealist belediye başkanı alta yatırım yapar’ derler. Biz yatırımlarımıza çok riskli olmasına rağmen, altyapı yatırımlarıyla başladık.

 

 

2004 Bilecik’inden 2014 Bilecik’ine

2004 Bilecik’ini kısaca düşündüğümüzde her yeri toz toprak, çamur, çöpü alınmayan, sağlıklı suyu olmayan, Türkiye’nin en fiyatlı içilemeyen suyunu kullanan, her yerde suyun ulaşmadığı, 3 günde bir çöplerin anca alındığı ve altyapısı noktasında sıkıntıların olduğu, konut problemlerinin yaşandığı, çarşının ortasında yerlerde toz toprak içinde pazarın yapıldığı, bir yerden bir yere birden fazla araçla bölünmüş bölgeler vardı. Borç içine batmış 3,5 trilyon geliri olan 28 trilyon borcu olan bir belediye. 3 yılı aşkın bir süre ödemesini dahi alamamış bir belediyeyi devraldık.

Biz devraldıktan sonra 3 yıl boyunca altyapı üzerinde çalıştık. Bir koordinasyon yaptık. Altyapı sorununu aştıktan sonra Bilecik’in hiç gündeminde olmayan doğalgazı da Bilecik’e kazandırdık. Tedaş’la Türk Telekom kurumuyla, doğalgaz firmasıyla birlikte 6 alanda altyapı çalışmalarını aynı zamanda yaptık. Altyapı sorununu,  şehrimizin coğrafyasıyla ilgili zorluğuna rağmen çok kısa denilebilinecek bir süre içerisinde çözdük. Bu çözüm içerisinde şehir merkezimize yağmur kanal hatlarını döşedik. Elektrik hatlarını yer altına aldık, Telekom hatlarını yer altına aldık, su hatlarımızı yeniledik, kanalizasyon hatlarımızı yeniledik.”

“Türkiye’nin en temiz şehirlerinden biri olduk”

Şehrin temizlik ihtiyacıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Yağcı “ özelleştirme yolunu seçerek, hemen ilk yıllarımızda bir adım atarak 3 günde bir çöpü alınan şehirden, günde 3 defa çöpü alınan, sokakları yıkanan süpürülen ve gerçekten Türkiye’nin en temiz sağlıklı şehirlerinden kısa süre içerisinde bunu oluşturduk. İnsanı memnun etmeyen bir proje teknolojik anlamda nasıl olursa olsun bir anlamı yok. Biz belirli bir kısmı memnun etmeyen işler olsa dahi, genel bazda memnuniyet oluşturacak ve önümüzdeki süreçte yeni nesillere yeni imkânlar sağlayacak projeleri de yöneticileri dönem dönem günün ihtiyaçlarına bakmadan, geleceğin ihtiyaçlarını göz önüne alarak yapması gerektiğine de inanıyorum.

Belediye Sarayı yeni gündemde

Belediyemizin kurumsal yapısını ortaya koymak adına, belediyenin çalışma ortamının son derece önemli olduğunu biliyoruz, bu anlamda Belediye Sarayı’nın tarih şehri Bilecik’te, tarihi bir binada hizmet vermesi ve vizyonumuzu göstermek adına bizim hizmet vermemiz önemli bir nokta. Derler ya ‘aslan yattığı yerden belli olur’. Dolayısı ile Bilecik’in tarih şehri imajı anlamında Belediye Sarayı’nın tahsis edilmesini son derece önemsiyorum.  2005 yılı içerisindeki önemli projelerimizden biri de budur.

Bilecik’i her noktada geri göstermekten mutluluk duyanlar var. Bilecik’in belirli küçüklükleri olabilir, nüfusumuz küçük olabilir ama bu şehrin nüfusu kurulduğu günden itibaren her zaman en büyüktür. Bilecik’in mevcut haliyle kimse küçümseyerek konuşamaz. Kimseyle de polemik yapmak konusunda ve durumunda da olmam. Bilecik sevgisi gönlünde olanlar hissederler Bilecik’in büyüklüğünü. Bu anlamda Bilecik hizmetleriyle, geçmişiyle, geleceğiyle ve bugünüyle her zaman hareket etmiştir.

“Karasu Projesi’nin yanında 7 tane depo yaptık”

Karasu içme suyu Bilecik adına son derece önemliydi. Biz göreve geldiğimizde Karasu içme suyu projesinin ancak %28 ‘i, 34 milyona yapılmıştı. Biz kalan %72’sini bu anlamda 24 milyona tamamladık. Bugün çeşmelerimizden son derece sağlıklı, memba suyu niteliğinde bu kuraklık döneminde bizleri rahatlatan bir çalışmayı ortaya koyduk. Bunun yanında 7 tane büyük depo yaptık. Bu Bilecik’in su yayılımı konusunda son derece önemlidir.

“Araçlarımız yenilendi”

Göreve geldiğimizde eski bir Reno taksimiz vardı, bir de belediyenin aracı vardı.  Bunun dışındaki tüm araçlar neredeyse 10 yılını aşkın araçlardı. Araç filomuzu komple yeniledik.

“Pazarımızı çamurdan kurtardık”

İlk dönem içerisinde kapalı pazarı gerçekleştirdik. O gün vatandaşlarımızın birçoğu karşı çıkmıştı, ama bugün herkes duayla anıyor. Biz gelecek zamanda trafiğin bu kadar artacağı bir zamanda şehir merkezinde bir pazarın, artık o şehrin merkezinin kaldıramayacağını o dönemde yapıyorduk. Bugün normal günde bile trafiğin keşmekeş olduğu şehir merkezinde, o çarşıda, Vakıflar Bankasının arkasında, Dedeoğlu Camisinin oralarda giyim pazarlarının olduğu, Seven Çarşısı’nın olduğu yaş meyve sebze pazarının olduğunu düşünürseniz Pazartesi günleri kabus günlerinde iri olurdu. O gün gelen tepkilere kulak verseydik, bugün kapalı pazarımız olmazdı.

“Çocuklar ve gençler de unutulmadı”

Yaşanabilir bir şehir olması amacıyla baktığımızda, çocuklarımıza baktığımızda, çocuklarımız açısından Bilecik, o dönemler içerisinde hiç cazip değildi. Okul bahçelerimizden sokaklarımıza varıncaya kadar bir tarafta toz toprak ve çocukların oynayabileceği alanlar yokken diğer taraftan da çocuklarımızın ilgisini çekecek büyük ölçekli bir çocuk parkımız bile yoktu. Elimizde standartların da altında olan 6 tane çocuk parkımız vardı 10 yıl öncesinde. Bugün baktığımızda 100’e yakın çocuk parkını çocuklarımıza kazandırdık. Sadece içi kum olan değil, altı kauçuk zeminlerle kaplı, çocuklarımızın sağlıklı ortamlarda oynayabileceği çocuk parkları yaptık. Çocuklarımıza sinemalar yaptık, buz paten pistleri yaptık, golf sahaları yaptık, yeni dönemde açılacak Gokart pistleri yaptık, spor alanları yaptık, gençlerimize 13 tane mahalle spor kompleksleri yaptık.

Beşiktaş Mahallesine’de spor merkezi geliyor

 Yeni bir proje başlatarak Muhsin Yazıcıoğlu spor ve yaşam Merkeziyle, basketbol, voleybol, tenis sahaları yapacağız. Ayrıca, bu konseptte de bir çalışmaya başladık. İlkini Hürriyet Mahallemizde yaptık. Önümüzdeki günlerde açıklayacağımız bir projemiz de Beşiktaş Mahallesine yapacağız. Artık en azından 4 mahallemizde benzer şekilde ve daha da büyüterek spor ve yaşam alanları ve odak noktaları oluşturacağız. Engelli çocuklarımızı da unutmadık. Türkiye’nin ilk engelli çocuk parklarından birisini 2006’lı, 2007’li yıllarda gerçekleştirdik. 

İnsanlarımızın akşam vakitlerinde çıkabilecekleri mekânlar yokken, Kent Orman, Şelale Park, Pelitözü Gölpark gibi mekânları hazırladık. Yeni dönemde inşallah Karasu Vadisi ve Hamsu Vadisi’ni hazırlayacağız.

Bilecik’e bin 200 tane toplu konut yapacağız deseydik inanmazlardı

Her gelir grubuna yönelik yaşam standartları noktasında devlet adına en üst hizmeti sunabilmek adına toplu konut diye bir hizmet getirdik. Biz seçim vaatlerimizde Biz Bilecik’e bin 200 tane toplu konut yapacağız deseydik inanmazlardı. Bazıları bunu devlet yaptı diyorlar. Peki, aynı oranda nüfusa sahip illerde neden olmuyor? Bilecik belediyesinin bu konuya ilişkin ne kadar verimli çalıştığının en güzel göstergelerinden birisidir.

“ Günde 500 kişinin faydalanacağı mekânlar oluşturduk.”

Bilecik, uzun yıllar kullanılmayan, kümes haline getirilmiş havuzlarıyla meşhurdu. Bilecik’le ilgili atıl projeler olarak hemen Bilecik’teki havuzları gösterirdiler. Bilecik’e sanki çok yatırım yapılmış, bunlar da sanki fazladan yapılmış gibi gösterdiler. Biz Bilecik Belediye Başkanlığı olarak bunları aldık ve halkımıza kazandırdık. O dönemde katkısı olanlardan Allah razı olsun. Bunlara ek olarak su eğlence dünyaları yaptık. Günde 500 kişinin faydalanacağı mekânlar oluşturduk. Bunun yanında kapalı yüzme havuzları yaptırıyoruz.

Şehrin tanıtımı noktasında önemlisi olan Şeyh EdebaliKültür ve Kongre Merkezi gibi alanlar oluşturduk. Hamsu Vadisi gibi atıl alanların şehrimize kazanılması noktasında derin hazineleri ortaya çıkardık. 2009 yılında Hamsu Vadisi Projesini açıklarken bu proje 15 yıllık bir proje dedim. İlk aşlamasını önümüzdeki dönemde yapacağız, diğer aşamalarını da bu anlamda daha sonra gerçekleştireceğiz dedim.”

 

Hamsu Vadisi projenin gereksiz, atıl bir proje olduğuna yönelik idealara yanıt veren Yağcı “Bizim yaptırdığımız işleri, bizim yaptırdığımız fiyattan daha ucuzca yaptıracak olan varsa, biz o projelere ilişkin olarak idealarımızın hepsinden vazgeçeceğiz. Biz ihalelerimiz Bilecik menfaatlerine en uygun şekilde yaparız. Hamsu Vadisi’nin projesinin daha %30’u bitmiş durumda. 2009’daki slaylatlarımıza bakarsak devamı itibari ile adrenalin parklarıyla, dağa tırmanma sporlarıyla, üzerindeki teleferik hatlarıyla ve etrafındaki kamp alanlarıyla birlikte ileride Hamsu Vadisi içerisinde birçok gizemi barındırıyor.” dedi.

11 dev proje hakkında konuşan Selim Yağcı “İlk dönemde alt yapıya yönelik çalışmaları bitirdik.2. dönemde şehir vizyonunu yükseltecek projeleri gündemimize aldık. 11 plakalı Bilecik’e 11 dev proje dedik. Biz verdiğimiz sözlerin arkasındayız. Kimse bize sormasa dahi biz her zaman tekrar ediyoruz. Yaptıklarımızı da tekrar ediyoruz, yapamadıklarımızı da söylüyoruz.

11 plakaya 11 dev proje

11 dev projeden Kongre Merkezi’ni, Alışveriş Merkezi için Kayı Plaza’yı, Hamsu Vadisi’ni, Pelitözü Gölpark’ı, Karasu Adası yaşam alanları düzenlemeye yönelik bir projemiz vardı. Burada bir aquapark su eğlence dünyası yaptık.  Kapalı Spor Salonu da bitti önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız, üstgeçit ve altgeçit dedik, Bilecik’in ilk asansörlü üstgeçidini ve Bilecik’in ilk bat-çıkını gerçekleştirmiş durumdayız. Bilecik evsel atık arıtma projesi dedik, bu anlamda ihalemizi yaptık sekiz değirmenler bölgesinde tüm hızıyla devam ediyor. 2014 sonunda arıtma projemiz bitecek, artık Bilecik’in atıkları Karasu’ya ve Sakarya Nehri’ne arıtılarak temizlenmiş olarak gidecek

 

“10 bin kişilik stat da önümüzdeki dönem”

Bu süreç içerisinde de söz verip de yapamadığımız 10 bin kişilik bir stat var. Bu proje çok büyük kapsamlı olduğu ve bizim de enerjimizi çok fazla alacağı için özellikle eski stadyumun olduğu bölgedeki çalışmalar ve firmaların tercihi noktasında şehrin kentsel rant değerlerine ilişkin olarak biraz girişimciler açısından da sıkıntılar olduğu için bu stat projemizi de önümüzdeki dönem içerisinde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

Diğer bir sözümüz de Bilecik’te adım attığınız her yer sıcak asfalt ve park olacak dedik. O zamanlar küçük sanayi sitesi bile balçıktı. Şehir yollarının 3’te1’i açılmıştı. Bu geçen süreç içerisinde yollarımızı genişlettik. Şehir merkezini de Udep projesi kapsamında genişleterek engelsiz çarşı uygulamasında Türkiye’de 7 şehirde uygulanan pilot projesini uyguladık. Bundan sonra bu çarşı projesinde örnekleri görmek isteyenler Bilecik’e gelerek bu projenin örneklerini alacaklar bu anlamda öncülük rolünü de üstlendik.

Nerde bir taş koyduysak, nere bir çalışma yaptıysak, nerede bir güzellik ortaya koyduysak bunu hep birlikte gerçekleştirdik. Nerde bir eksiklik varsa, nerede bir hata varsa Bilecik Belediye Başkanı olarak bunun sorumluluğu benim üzerimde. Mutlaka eksiklikler ve aksaklıklar var. Fakat her işin en iyisini yapabilmek adına hareket ediyoruz.

Bilecik’te göreve geldiğimizde bir hayvan barınağı olması hayaldi. Bugün Türkiye şartları içerisinde bu alanda yapılan güzel bir çalışmayı ortaya koyduk.

Kentsel Dönüşüm Projesine yönelik olarak daha sonra bir açıklama gerçekleştireceğini belirtti. Geleceğimiz açısından çok önemlisi bir proje olduğunu düşünüyorum. Mahalle sakinlerimiz bize inanıp güvenirlerse bu projeyi yapacağız. Eğer o orana ilişkin bir sorun ortaya çıkarsa ve o oranı yakalayamazsak da kimsenin endişe etmesine gerek yok. Bizim için noter senedine de gerek yok. İnşallah hep birlikte daha iyiye, daha güzele ulaşmak dileğiyle diyoruz. BETÜL SÖNMEZER

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir