• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

BEBKA, MALİ DESTEK PROJELERİNİ TANITTI

Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, 2014 yılı mali destek programları hakkında açıklamalarda bulundu. Değirmenci, “BEBKA tarafından 2014 yılında desteklenecek 'Sosyal Kalkınmaya Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı' programında Bursa, Eskişehir,Bilecik bölgesinde hizmet ve erişim altyapısını geliştirerek dezavantajlı grupların yaşam kalitesinin ve sosyal hayata katılımlarının artırılması amaçlanıyor. 'Kırsalda Ekonomik Gelişim' programında ise Bursa, Eskişehir, Bilecik bölgesinde kırsal alanlarda tarım ve sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve tarım dışı faaliyetler ile ekonomik çeşitliliğin sağlanarak gelir artışına katkı sağlanması hedefleniyor. 'İşbirliği ve Gelişim' programının amacı, Bursa, Eskişehir, Bilecik bölgesinde ortak çalışma kültürü ve işbirliklerinin geliştirilmesi; 'Çevre Küçük Ölçekli Altyapı' programının amacı, Bursa, Eskişehir, Bilecik bölgesinde çevresel kirliliğin azaltılması ve çevrenin korunması için gerekli altyapının inşa edilmesi veya iyileştirilmesi yoluyla bölgenin yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlanması; 'Çevre Dostu Üretim' programıyla da, Bursa, Eskişehir, Bilecik bölgesinde üretim faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel etkilerin azaltılması, kaynak ve enerji kullanımındaki verimliliğin arttırılması yoluyla çevre dostu üretime geçişe katkı sağlanması amaçlandı.

Sosyal Kalkınmaya yönelik küçük ölçekli altyapı programına 10 milyon TL’lik hibe olacak. Kırsalda Ekonomik gelişim programına 11 milyon TL, işbirliği ve gelişim programına 10 milyon TL, çevre ve küçük ölçekli altyapı programına 10 milyon TL olmak üzere 2014 yılı proje teklif çağrılarında toplam 50 milyon TL  hibe olarak projelere tahsis edildi.” dedi.

Genel Sekreter Değirmenci’nin ardından açılış konuşmasını yapan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, “İlk önce kalkınma ajansları hayatımıza girdİğinde yönetim kurulu ve bölgede görev yapan bir yerel yönetici olarak beklentilerimiz daha farklıydı. Ve gerçekten bölgeler arası farklılıkların giderilmesi, gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi ve bölge içerisindeki şehirler arası gelişmişlik farklılıklarının giderilmesine yönelik olarak kurulan kalkınma ajansımızdan öncelikle bu projeleri oradaki teknik elemanlar aracılığıyla yapılacağı noktasında, yönlendirileceği noktasında bir beklentiye sahiptik. Fakat işin içerisinde ruhunda öyle değil de bizleri proje yapmaya yönlendirerek, projeleri yarıştırarak bölgesel farklılığın giderilmesi noktasında bize eşit kulvarda yarış yaparak Bursa’yla, Eskişehir’le yarış yaparak veya diğer şehirlerle yarış yapma imkanının sunulduğunu gördük. Bilecik olarak bizim burada yapmamız gereken bizim nüfusumuza kendimize özgü kriterlerimize göre bir sınırlama yok. Eğer bu noktada kendi içerimizde koordinasyonları iyi sağlar, proje konularını iyi tespit edebilirsek, birlik ve beraberlikle üniversitenin rehberliği içerisinde iyi çalışmaları ortaya koyabilirsek bugün 2,5 milyon nüfusa yaklaşan Bursa’yla aynı şartlarda bu 50 milyonluk proje havuzunda belki de aynı şartlar içerisinde belki de daha fazla proje alma ve şehrimizi bir adım öne götürme fırsatımız var. İşte aslında bu bir fırsat. Bu fırsatı devletimiz yapmış olduğu bölgesel kalkınma ve kalkınma ajansları programıyla bizlere sunuyor.

Hayallerimiz olmazsa hedeflerimize ulaşmamız ve sonuçlara gitmemiz mümkün değil. Projeler aslında insanların ideallerinin, hayallerinin bir göstergesidir. Bu anlamda da düşünüp bölgeyi iyi analiz ederek ilimizde her noktasında yapılacak çok işlerin olduğunu düşünüyorum. Bilecik Belediye Başkanlığı olarak biz şu anda ‘Kent Müzesi’ projesini geçen dönem teklif çağrılarıyla aldık ve onun yapımına ilişkin önümüzdeki hafta ihalesini yaparak inşallah şehrimize şehrin belki 100 yıllık gelişimini gösterecek, gelecek nesillere örnek olacak. Önümüzdeki bu noktalarda da hazırlandığımız çok özel projelerimiz var. Diğer kurumların, kuruluşların, kobilerimizi teşvik adına ben Bilecik Belediye Başkanı olarak yapılacak her projede Belediye Başkanlığı olarak ortak olmamız, destek olmamız gereken gerek kırsalda gerek şehir anlamında yapılacak projelere destek olmayı, ortak olmayı, o projelerin gerçekleştirilebilmesi yürütülebilmesi noktasında destek olmayı taahhüt ediyorum. Yeter ki ilimiz kazansın, insanımız kazansın, ülkemiz kazansın. Bunlar verimli şekilde kullansın diyorum.” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Ekrem Ballı da, “Ülkemizde bölgelerarası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, merkezden tahsis edilen kaynakların yerelde etkin ve verimli kullanımını sağlamak, kamu, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek özetle sürdürülebilir kalkınma anlayışını hayata geçirmek amacıyla Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalar çerçevesinde kurulan 26 kalkınma ajansından biri olan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı kısa sürede kurumsallaşma çalışmalarını tamamlamıştır.

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik bölgesinin gelişmesine yön verecek amaç ve öncelikleri içeren bir stratejik belge olan Bölge Planlarını bölgemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla hazırlanmıştır. “Kuruluştan kurtuluşa, geçmişin mirasını değer katarak geleceğe taşıyan, uluslar arası düzeyde rekabetçi; sürdürülebilir üretim, yenilik ve yaşam merkezi” vizyonunu benimseyen 2014-2023 bölge planı, bölgedeki potansiyeli en üst düzeyde harekete geçirmeyi hedeflemektedir.

Bölge planı vizyonu doğrultusunda belirlenen önceliklere göre hazırlanan Mali Destek Programları aracılığı ile Ajans bölgenin kalkınmasının katkı sağlayacak projelere destek vermektedir. BEBKA’nın 2010, 2011 ve 2012 yıllarında sanayi, turizm, ar-ge, sosyal kalkınma ve çevre ve enerji konularında çıktığı 7 başlıktaki mali destek programına toplam 48 milyon TL bütçe ayrılmıştır. Bugüne kadar çıkılan mali destek programlarına 81’i Bilecik’ten olmak üzere 3 ilden toplam 747 başvuru olmuş ve bu projelerden 161 tanesi destek almaya hak kazanmıştır. Bilecik’ten yapılan 81 başvurudan 16 tanesi başarılı olarak destek almaya hak kazanmıştır. Bu sayının ve programlara olan ilginin, 2014 yılı Mali Destek Programları kapsamında artmasını temenni ediyorum. Bu projelere doğrudan faaliyet ve teknik destek programı çerçevesinde hibe almaya hak kazanan projelerde dahil edildiğinde Bilecik ili olarak proje sayımız 42’ye ulaşmaktadır. Bu projeler kapsamında kazanılan hibe desteği 7 milyon TL’ye yaklaşmaktadır.

Dezavantajlı grupların yaşam kalitesinin ve sosyal hayata katılımlarının arttığı, Kırsal alanlarda tarım dışı faaliyetlerinde ekonomiye katkı sağladığı, ortak çalışma kültürü ve işbirliklerinin geliştiği ve çevre kirliliğinin azaltılmasını amaçlayan Bilecik’te bulunan kurum ve kuruluşlarımızın bu mali destek programı aracılığı ile bölgemizin kalkınmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Toplantı sorular ve cevaplarla devam etti. ZEYNEP KILBAHRİ

 

 

 

 

 

 

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir