• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

Bilecik Belediyesi’nden Eğitime Destek

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması münasebetiyle 1. Sınıfa başlayan öğrencilere Bilecik Belediye Başkanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığıyla okuma-yazma setleri dağıtımı yapıldı. Bilecik Atatürk İlk ve ortaokulunda gerçekleşen dağıtım töreninde konuşan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, 8 yıldır eğitim-öğretime katkı sağlama noktasında çalışmaları olduğunu belirterek bu çalışmaları devam ettireceklerini söyledi.

Öğretmenler odasında konuşan il Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman yaptığı konuşmada Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ve ekibine teşekkür etti. İl Milli Eğitim Müdürü Şişman, “Bugün okulumuzda 6 1. sınıf şubemizde takriben 190 öğrencimize okuma setlerini sembolik olarak dağıtacağız. İlimizin genelinde de bunun yaklaşık 15 okulumuzda 750 öğrencimiz var. Fakat Başkanım ne olur ne olmaz diye binin üzerinde set hazırlayarak Vezirhan ve Bayırköy belediyelerimizdeki çocuklarımıza da dağıtılmak üzere ulaştırdılar. Ben tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise şöyle konuştu:

“Yeni eğitim öğretim yılımızın hayırlı uğurlu olmasını, sağlıklı, huzurlu ve başarılı geçmesini temenni ediyorum. Bilecik Belediye Başkanlığı olarak her yıl bir eğitim ve öğretim projesine destek olma noktasında çaba ve gayret içerisindeyiz. Gerçekten başladığımız günden itibaren başladığımız 8 yıldır devam ettiğimiz önemli bir projenin sunumu noktasında da bu sene okulumuzda sizlerle birlikte olduk. Bu anlamda bizleri kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum.

 

‘Eğitim-öğretime bizim de katkımız olsun istedik’

 

8 yıldan bu yana hükümetimiz biliyorsunuz bu anlamda öğrencilerimize okul kitaplarını okul dönemi başladığında ücretsiz olarak veriyor. Bundan esinlenerek biz de dedik ki, ‘Bilecik Belediyesi’nin imkanlarıyla ne yapabiliriz?’ diye düşündük. Yeni başlayan öğrencilerimizden başlayarak tüm öğrencilerimize eğitim-öğretim sürecinde bizlerin de bir katkısı olsun dedik. Okuma yazma setlerinin aileler için bütçeleri için bir yük teşkil edeceğini düşündük ve böyle bir çalışma gerçekleştirdik. Zaten 8 yıldan bu yana okuma-yazma setlerini alıyoruz ve okullarımıza, öğrencilerimize teslim ediyoruz ve çocuklarımızın gelişimi noktasında da umarım olumlu katkıları var.

Bu uygulamayı Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile işbirliği içerisinde, 1. Sınıf öğretmenlerinden oluşan komisyonun belirlediği okuma-yazma setini alarak gerçekleştiriyoruz. Bu sene de hangi set seçildiyse belediye olarak o yayıneviyle anlaşma yaparak satın alıyoruz. Sonrasında da öğrencilerimize tevdi ediyoruz. Biz bu sene biraz daha gönüllü ve ihtiyacı olup da alamayan hem Bilecik merkezdeki okullarımızın hepsine bu setleri verdik. Ayrıca Pazaryeri, Çaltı, Küre, İnhisar, Yenipazar gibi ilçe ve belde okullarına da bu okuma-yazma setlerini ulaştırdık. Diğer büyük ilçelerimize bir destek veremedik. İnşallah ileriki yıllarda oradaki öğrencilerimize de bu katkıyı sağlayacağız.

 

Her okula bir çocuk parkı

 

Bilecik Belediye Başkanlığı olarak eğitim projelerimiz noktasında öncelikle her okula bir çocuk parkı dedik. Bu çocuk parklarını gerçekleştirdik. Ama bu okulumuzda yoktu. Geçen günlerde müdürümüzle görüştük, inşallah okulumuza da bir çocuk parkı yapacağız. Bu zamana kadar ikinci kademe olduğu için böyle bir talep gelmemişti. Yine okul bahçelerimizin düzenlenmesi noktasında bir çalışmamız var ve tüm okul bahçelerimizi bu anlamda düzenledik. Birlik ve beraberlik içerisinde daha iyiye daha güzele gitmenin yollarını arıyoruz.

Ben tekrar yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı uğurlu olmasını, setlerimizin, yapmış olduğumuz bu desteğin öğrencilerimize pozitif etki bırakmasını temenni ediyorum.”

 

“Hem ilk hem de ortaöğretimde derslik sıkıntımız yok”

 

Konuşmaların ardından öğretmenlere herhangi bir problemlerinin olup olmadığı soruldu. Öğretmenler de okulun artık fiziksel ihtiyaçlarını karşılamadığını dile getirdi. Konuyla ilgili bilgi veren Milli Eğitim Müdürü Şişman, “Buralarda bir kentsel dönüşüm söz konusu. Kentsel bir dönüşüm olması halinde mutlaka bu okul alanı konusunu değerlendirecektir diye düşünüyorum. İlimizde şu anda ortalama derslik başına her ne kadar bizim sınıflarımızın bazıları 30 bazıları, 30’un üzerindeyse de ben şu anda 11 kişilik şubesi olan okullarımızı biliyorum. Onların sınıflarını birleştirmek için de çaba sarf ediyorum. Bununla ilgili çaba sarf ettiğiniz zaman öğretmen arkadaşlarımız diyorlar ki ‘Hocam bizi rahatsız etmeyin.’ Veliler ise, ‘Hocam birleştirmeyin bizim sınıfları.’ diyor. Öyle bir lüksümüz de yok. Bizim ilimizde ortalama şu anda hem ilköğretimde hem ortaöğretimde derslik ihtiyacımız yok. Ama böyle bir dengesiz dağılım da var.” dedi.

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı da, “Bölgede özellikle Cumhuriyet ve İstiklal Mahallesi’nde bir kentsel dönüşüm düşünüyoruz. Bu kentsel dönüşümde vatandaşımızın, hemşerilerimizin muvafakatını alabilirsek bu kentsel dönüşümün içerisinde bu bölgeye bir okul daha ilave projemizde var. Bir okul artı mevcut camilerimizde yıkılacak ama onların yerine yapılıp yerine bir cami daha ilave edilerek sosyal tesisler, sağlık ocağı, diğer şeyler bölgeye oturacak. Aslında bazı bölgelerimizde Beşiktaş Mahallesi’nde Cumhuriyet İlköğretim Okulumuzda da öğrenci sayısı düşük. 15-16 seviyesinde dolan sınıflarda belirgin noktalarda oluşuyor veya başka bölgelerde. İnşallah bu eksiklikleri gidereceğiz.” dedi.

İmam Hatip Lisesi’nin ilköğretim okullarına dönüştürülmesi ve Ertuğrulgazi İlk ve ortaokulunun ilkokul olarak kalmasıyla ve o bölgeye yeni bir okul yapılmasıyla ilgili projeler olup olmadığının sorulması üzerine Başkan Yağcı, “Ertuğrul Gazi Mahallesi’nde özellikle İmam Hatip Lisesi’nin olduğu yerde öyle bir düşünce gündeme geldi. O düşünce verimli bir düşünce gibi geldi fakat orada da bir alışkanlık var, ‘Nasıl buradan bu okulu kaldıracağız?’ Desek ki, ‘Atatürk İlköğretimi kaldıracağız. Büyük bir okula götüreceğiz. Daha modern 15 dönümlük bir alana yayacağız.’ Buradaki velilerin birçoğu isyan eder. ‘Niye bizim yıllardır burada olan okulumuzu kaldırıyorsunuz? Burayı ticari amaçla kullanıyorsunuz.’ noktasında farklı düşünceler içerisinde olabilir.

Orada da İmam Hatip Lisesi noktasında veliler, geçmişte okuyanlar bu projenin verimli bir proje olmayacağı düşüncesindeler. Hatta biz de onun üzerine Milli Eğitim Bakanımız sağ olsun Bilecikli ve Bilecik’in bu anlamdaki taleplerini bir şekilde değerlendiriyor. Yani reklamını yapmadan değerlendiriyor. Buna ilişkin gerekli destekleri gönderiyor. Şimdi orada yeni bir arsa arıyoruz. Bilecik’te en büyük sıkıntımız geçmiş imar planlaması yapılırken eğitim-öğretim alanları terk ettirilmemiş. İmar da imar planlaması yapılırken belediyelerin %40 bir hakkı vardır. Bunlar sosyal donatı alanlarıdır. Bu hakların belediyenin imar parselasyonları yapılırken vatandaşlardan parselasyon sırasında terk ettirilmesi ve kamu uhdesine geçmesi lazım. Arsa üzerindeki eğitim-öğretim alanı yazıyor ama mülkiyet şahsa ait ve şahısta bunlara ilişkin devlet istediği zaman afaki rakamları isteyebiliyor. Sıkıntılar oluşuyor. Artık asgari 5 dönüm veya bulunabilirse 10 dönümden aşağı okul alanlarının olmaması lazım günümüzde normal bir okulda.

O bölgede geniş alanlı tek parça mülkiyet olmasını istiyoruz. 3-4 tane yer bulduk. Şahıslarla görüşeceğiz. Zaten ödeneklerde Özel İdareye bu anlamda Milli Eğitim tarafından gönderildi. İnşallah o bölgede o alanı elbirlik müdürümüzün, milli eğitim camiamızın kabul edeceği bir alan olursa elbirlik bunu tespit edebilirsek zannedersem bu yıl sonunda kısa sürede oranın ihalesini yapabiliriz.

 

İmam Hatip Lisesi’ne ek bina yapılacak

 

Ödenek noktasında da sıkıntı yok. O bölgeye bir okul yapılacak. Benim bildiğim İmam Hatip Lisesi’ne ek bir bina yapılacak. Bahçelievler’e bir okul daha yapılacak. Bir de kentsel dönüşüm oluşursa bu anlamda da bu bölgeye artı bir ilköğretim okulu tarzında bir okul daha yapılacak. Şu anda öğrenci sayımız şehrin gelişimi noktasında da baktığımızda zannedersem eğitim-öğretim anlamında bu noktada çok ciddi bir sıkıntı yaşamayız. Ama okulların niteliğini, kapasitesini, orada yaşam kalitesini yükseltmemiz lazım, sıkıntımız bu. Okul bahçelerine biz belediye olarak başladık, girdik. Çocuklarımızın daha hijyenik, daha güzel ortamlarda olması lazım. Bahçede çocuklara ‘Ne istiyorsunuz?’ dedim. ‘Bahçemizi büyütün.’ dediler. Aklın yolu birdir. O zaman dedim ‘Bahçeyi iki katlı yapalım.’

 

Pazar pazarı alanına okul yapılması için çalışmalar başladı

 

İl Milli Eğitim Müdürü Şişman da, Pazar pazarının olduğu alanın aslında okul yeri olduğunu söyledi. Yerle ilgili kamulaştırma işlemlerine başlandığını belirtti ve şöyle devam etti:

“Oraya okul yapmak üzere bakanlığımız ödeneği gönderdi ve programa da aldık. Ancak öğrendim oranın kamulaştırma iş ve işlemlerini özel idareye devretmeye çalışıyorlar. Orada bir vakfın şerhi olduğu ortaya çıktı. Bir vakfın şerhi olunca da o işin içinden çıkmak çok mümkün değil. Tabi İmam Hatip’e bir çözüm bulunmadığı sürece İmam Hatip’i oradan alıyoruz demenin bir mantığı yok.”

Daha sonra sınıflara giderek öğrencilere okuma-yazma setlerinin dağıtımı gerçekleştirildi. Öğrenciler ve öğretmenler de dağıtılan setler için Başkan Yağcı’ya teşekkür ettiler. Başkan Yağcı, dağıtılan setlerin öğrencilere başarı sağlaması dileklerinde bulundu. ZEYNEP KILBAHRİ


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir