• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

BİLECİK MERMERİNE RUH KATTILAR

Bilecik Mermerini sanat ve tasarımla buluşturmayı amaçlayan “Şehir ve nesneler” atölyesinin sonuçlanmasının ardından tasarımlar “Bilecik Mermer Zirvesi” ile görücüye çıakrtıldı.

İnovasyon ve tasarım buluşmaları kapsamında, Bursa Eskişehir ve Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Bilecik Valiliği himayelerinde, Bilecik Belediyesi, Bilecik Ticaret Sanayi Odası ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversiteleri işbirliğinde 2-13 Eylül 2015 tarihleri arasında “Bilecik Mermeri Tasarımla Buluşuyor: Şehir ve Nesneler” atölyeleri düzenlenmişti.

Atölyelerde, iş mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tarsım ve heykel bölümünden öğrenciler yer aldı, Anadolu Üniversitesi akademisyenleri yönetiminde 10 gün boyunca çalıştı. Bu süre zarfında, Bilecik’in tarihi, kültürel ve coğrafi konumunu da daha yakından tanıyabilmek amacı ile ünlü tasarımcılar ile ilham toplantıları, çevre gezileri düzenlendi. Bilecik mermerinin özelliklerini incelemek amacı ile mermer ocağı ve firmalara ziyaret yapıldı. Atölye grupları Bilecik mermerinden şehir nesneleri tasarladı ve bu tasarımları sundu.

Atölyelerin tamamlanmasının ardından, BEBKA, 17 Ekim 2015 tarihinde, Şeyh Edebali Üniversitesi Merkezi’nde “Bilecik Mermer Zirvesi” düzenlendi. Zirvede yapılan tasarımlar sergilenirken mermer sektörünün ekonomik boyutu ele alındı.

Açılış konuşmaları şu şekilde gerçekleşti:

BİLECİK BELEDİYE BAŞKANI SELİM YAĞCI

“MERMER PARKLARININ HAYATA GEÇİRİLMESİ ÇABASINDA OLACAĞIZ”

Bugün Bilecik adın a bir hayalimizin daha gerçeğe döndüğü bir gün.  Bu özel ve güzel günde zirvemize katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli katılımcılar, bir yönetici için işe başlamadan önce güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek son derece önemli. İlimizdeki kullanabileceğimiz envanteri tespit etmek son derece önemli. Bilecik’te 20014 yılında halkımızın teveccühüyle belediye başkanı seçildiğimizden beri Bilecik’i taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek, kuruluş ve kurtuluşun beşiği, Şeyh Edebali diyarı, Osmanlı toprağı, Ertuğrul sancağı olarak tarif ederiz.

Taşı mermer diyoruz ama mermeri istenilen oranda şekillendirerek, toplumun her katmanının kullanabileceği noktalarda tasarımlar oluşmuyordu. Mutlaka serbest girişimcilerin eliyle bu şekilde özel çalışmalar yapılıyordu ama biz ilk günden beri Bilecik’e özgü bir çalışma olsun istedik.

Bu çalışmalar belirgin ekonomik imkanların oluşmasıyla gerçekleşebilecek bir şeydi ve kalkınma ajansımızın kurulması bizlerin bu hayalinin gerçeğe dönüşmesine katkı sağladı. Bilecik, taşı mermer olan bir şehir. İsteğimiz taşın sanatla buluştuğu şehir olması. Taşın da tabiri caizse bir ruhunun olduğunun ortaya çıkartılması açısından bu çalışmaları son derece önemsiyorum. Çalışmalarda katkısı olan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.

Bu tasarımlarla şehrimizde hem tarihi misyonumuza uygun hem de elimizdeki mermer materyaline uygun bir mermer parkının hayata geçirilmesi noktasında olacağız. Hocalarımıza da bu anlamda çok teşekkür ediyorum. Bu parka uygun yaptıkları tasarımlar da hepimizi heyecanlandırdı. İnşallah mermercilerimiz de bunları şekillendirip şehrimize doğal taşımızla birlik ve beraberlik içinde çalışır.

Taş gibi sağlam ifadesinin yanında taş gibi estetik ve güzel ifadesinin de eklenmesini arzu ediyoruz. Bunun önemli örneklerinin de Bilecik’te olmasını arzu ediyoruz. Çünkü ilklerin şehri olarak, kuruluş ve kurtuluşun beşiği olan bir şehirde olmasını arzu ediyorum. Bu zirvenin düzenlenmesinde emeği ve katkısı olan başta BEBKA Yönetim Kurulu Başkanımız, Yönetim Kurulu Üyesi olan arkadaşlarımız ve Genel Sekreterimiz olmak üzere emeklerini, emsallerini harcayan hocalarımıza, danışmanlarımıza, katkı sağlayan tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum. İnşallah hep birlikte daha iyiye, daha güzele ulaşmak temennisiyle hepinize saygılar sunuyorum.

 

VALİ AHMET HAMDİ NAYİR:

“Bu zirveyle beraber ulusal ve uslular arası alanda Pazar şansımız artacak”

 

Kalkınma Ajansımızın hazırladığı valiliğimiz himayesinde Bilecik Belediyesi, Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde  düzenlenen mermer zirvesine gösterdiğiniz ilgiden dolayı hepinize saygılar sunuyor, hoş geldiniz diyorum.

İlimizin ekonomisinde başta gelen sektörlerde çağımızın vazgeçilmezi olan tasarım ve inovasyonun bir kültür olarak benimsenmesi, bir kültür olarak gelişmesi ve sürekliliği için çok büyük önem arz etmekte. Bu kültür tek tek kurumların çabasıyla değil, ekonominin tüm ayaklarının birlikte hareket etmesiyle gelişebilir. Bugün buz irve üniversitemiz, Ticaret Sanayi Odamız, belediyemiz, sivil toplum kuruluşlarımız, kalkınma ajansımız, sektörümüz temsilcileri ve öğrencilerimizle birlikte gerçekleşiyor. Bu zirvede mermerin geleceği, mermer sektöründe tasarım ve inovasyon alanında yapılanlar ve gelecekte neler yapılması gerektiği konuları ele alınacak.

Bildiğiniz gibi 2-3 Eylül tarihleri arasında düzenlenen atölye çalışmalarında  iç mimarlık, endüstriyel tasarım ve heykel bölümünden gelen 32 öğrencimiz Bilecik’in ve Bilecik mermerinin tarihi, coğrafi ve kültürel dokusunu daha yakından tanıyarak şehir nesneleri temasıyla 10 gün boyunca tasarımlar geliştirdiler. Atölye çalışmalarına katılan öğrencilerimizi ve onlara yön veren öğretmenlerimizi huzurlarınızda kutluyor, teşekkürlerimi sunuyorum.

Sonuçta Bilecik mermerinden birçok değerli çalışma ortaya çıktı. Bu projelerin hayata geçirilmesi konusunda başta valiliğimiz olmak üzere bu olayda taraf olan her bir birim, belediyemiz ve sektörümüz bu tasarımları hayata geçirme noktasında güzel bir çalışma yapacaklar. Biraz önce bunun müjdesini de belediye başkanımızdan almış olduk. Şehrin farklı köşelerinde bu tasarımların uygulanışını görmek hepimizin en büyük arzusu.

Malumunuz olduğu gibi Bilecik mermeri Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutmakta. Hem ulusal hem uluslar arası pazarda iyi tanınmakta. Ancak Bilecik mermerinin tasarımla yeniden buluşması ve şekil alması katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi ve kullanım alanlarının genişletilmesinde bir katkı sağlayacak bu zirvedeki sunumlar. Böylece uluslar arası pazarda rekabet şansımız ve gücümüz artacak diye düşünüyorum.

Bu etkinliklerle aynı zamanda Bilecik ilimiz de tanıtılmış olacak.Bu değerli çalışma için katkısı bulunan herkese, yurt dışından ve yurt içinden gelen konuşmacılarımıza ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

 

Açılış programı Prof. Dr. Fikret Uçar’ın Bilecik Mermeri Tasarımla Buluşuyor Atölye Çalışması Sunumu ve plaket takdimiyle sona erdi. 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir