Bilecik Ormanlarının 5 Yılı Planlanıyor

Toplantıya Vali Yardımcısı Ekrem Ballı,Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahri Altay, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ve Bilecik Orman İşletme Müdürü Oktay Ayata katıldı.

İlk olarak Oktay Ayata açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Daha sonra Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun konuştu. Coşkun şunları söyledi:

“Bilecik’i herkes farklı tanımlıyor. 2,5 yıldır Bursa’dayım Bilecik’e sık sık geliyorum. “Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek” deniliyor Bilecik için. Nüfusu az, insan sayısı az ama nüfusa etkisi fazla, kuruluşun ve kurtuluşun şehri deniliyor.

Fakat biz ormancılar orman penceresinden bakınca Bilecik’e Türkiye’nin küçük bir örneği diyoruz. Türkiye’yi küçültmüşsünüz sanki Bilecik olmuş, Bilecik’i büyütsek sanki Türkiye olur. Bilecik hakikaten hem Ege Bölgesi’nin, İç Anadolu Bölgesi’nin, Karadeniz Bölgesi’nin komşusu Marmara Bölgesi’nde bulunuyor. Burada Türkiye’de hakim olan 3 iklim türü var. Dolayısıyla bu 3 iklim türünden ağaç türleri, bitki türleri Bilecik’te bol miktarda var. Özellikle 200 m’den bin 400 m’ye kadar rakım farklılığı, biyolojik çeşitliliği daha da çoğaltıyor. Bilecik’te bin 500’ün üzerinde bitki türünün olduğu bilim adamlarınca tespit edildi. Bu bir il için çok büyük bir rakam. Binin üzerinde yabani çiçek türü olduğu tespit edilmiş. Dolayısıyla Bilecik Türkiye’nin küçük bir örneği. Bu tanımlama ormancılık açısından tamda Bilecik için yakışıyor diye düşünüyoruz.

Tarihçiler tarihi bir ağaca benzetir. Biz Türkiye’yi, tarihi böyle bir ağaca benzetirsek Bilecik bu ağacın kökleridir diye düşünüyoruz. Tarihi köklerimiz burada, Ertuğrul Gazi burada. Sağlıkçılar bazen bir ülkeyi insana benzetir.

Eğer ülkemizi bir insana benzetirsek diyoruz ki ‘O cesedi hayatta tutan ruhumuz burada, Edebali burada.’

‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ fikri burada. Bu fikir hakikaten cihana hakim olmuş, 600 yıl dünyaya hükmetmiş bir devletin temel düşüncesi olmuş.

Biz neyi planlıyoruz neden böyle bir çalışma yapıyoruz? Biz aslında geleceğimizi, ormanlarımızı planlıyoruz. Temiz havanın, sağlıklı yaşamanın kaynağı ormanlardır. Uludağ Üniversitesi’ndeki bir hocamızın yakındaki çalışması 25 yaşındaki bir kayın ağacı 85 kişiye ihtiyaç olan oksijeni üretiyor. Ormanlar insanlar için her an ihtiyaç olan temiz havayı, oksijeni üretiyor. Yine insanların kirlettiği karbonu ormanlar depoluyor, temizliyor. Bilecik ormanları 9 milyon metreküp karbonu depolamış.

Ormanlar temiz suyun kaynağı. Dünyayı tehdit eden küresel ısınmanın önündeki en büyük engel ormanlardır. Küresel ısınmanın önüne geçiyor, insanların sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlıyor. Toprak taşınmasını önlüyor, su ve toprak rejimini düzenliyor, kışın soğuğun etkisini azaltıyor, yazın sıcağın etkisini azaltıyor. İnsanlar için eğlenme, dinlenme, hoş vakit geçirme yeri oluyor. Yabani hayvanlara barınak oluyor, mesken oluyor. Dünya kara alanlarının % 30 ‘u orman. Ama biyolojik çeşitliliğimizin % 60’ı ormanlarda yaşıyor. Dolayısıyla böyle önemli bir planlama yaparken istedik ki biz bu planları katılımcılıkla, bizim temel değerimizde, kültürümüzde olan katılımcı bir anlayışla yapalım. Bilecik’e gidelim oradaki meslektaşlarımızla isteyen sivil toplum örgütlerinden görüşlerini alalım. Son şeklini bu şekilde verelim. Elbette ki biz bunu hazırlarken 10’uncu 5 yıllık kalkınma planlarını, Orman Genel Müdürlüğü’müzün stratejik planını esas aldık. Fakat yeni önerilerimizde var. Biz taşradayız bize verilen talimatlara göre hareket ederiz. Neden böyle bir plana gerek var?

Yönetimde şöyle bir usul vardır. Denilir ki üstler astları yönetir astlarda üstleri yönlendirir. Biz bu planla bir noktada burada yaşayan insanlar olarak bu eylemi planladık. Ankara’ya, Genel Müdürlüğümüze, bakanlığımıza Bilecik’le ilgili olan sorunları, çözüm önerilerini iletmiş olacağız, onları bir noktada yönlendirmiş olacağız.

 

‘Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez’

Bizim için 5 yıllık bir hedefimiz olacak. Hiçbirimiz hepimiz kadar akıllı değiliz. Onun için bu planı yaparken istedik ki herkesin aklına müracaat edelim. Bu taslak planını bizim Orman Bölge Müdürlüğü’müzdeki siteye atacağız. Yaklaşık 10 gün kadar orada kalacak. İsteyen sivil toplum örgütleri buraya görüşlerini bildirebilir. Ondan sonra son şeklini vereceğiz.

Edebali’nin güzel bir sözü var,  ‘Atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli derler’.Hakikaten Bilecik’te çalışmak biraz deli olmayı gerektiriyor. Çünkü burada gerçekten bizim köklerimiz var, ruhumuz, hayatımız var, burada bir mana var. Biz de orman teşkilatı olarak Bilecik’i kalkındırmak, Sakarya’yı ayağa kaldırmak için deli gibi çalışacağız. Böyle bir kadromuz var. Bundan dolayı planın hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Planın hem Bilecik hem ormancılığımız için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Daha sonra Silvikültür Şube Müdürlüğü Orman Mühendisi Cengiz Eltan 5 yıllık eylem planlaması ile ilgili sunum yaptı. CANER ALKAN



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir