Bilecik Sofralarınızı Zenginleştiriyor

Bilecik, 7 ilçesiyle kırsal kalkınma açısından avantajlı bir konumda bulunuyor. Coğrafi yapı ve iklim itibariyle çok çeşitli iklim özellikleri gösteren ilçeleriyle Bilecik, hem yoğun bir doğa turizmi potansiyeline ve hem de farklı tarımsal ürünler üretebilme yeteneğine sahip. Özellikle Orta Sakarya Vadisi’nde yer alan Söğüt, İnhisar, Yenipazar, Gölpazarı, Osmaneli hattındaki mikro klima özelliği taşıyan verimli topraklarıyla Bilecik ilçeleri, karpuz, şeftali, nar ve kirazdan, boncuk fasulye, domates ve şerbetçiotuna kadar çok zengin bir tarımsal çeşitliliği barındırıyor.

 

Kırsal Turizm ve Kırsal Kalkınma

 

İklim ve topoğrafya koşullarıyla bir geçiş alanı olan Bilecik, yer şekillerinin ve bitki örtüsünün çeşitliliği ile birçok doğal güzelliği sınırları içerisinde barındırıyor.

Bilecik’te bulunan ve çevresi ormanla kaplı olan birçok gölet doğaseverlere mavi ile yeşilin mükemmel birlikteliğini izleme şansı sunuyor. Bilecik il merkezine sade 7 km. uzaklıkta yer alan Pelitözü Göleti, ulaşım kolaylığı ve BEBKA desteği ile yapılan çevre düzenlemesi ile hem doğaseverler hem de turizm yatırımcıları için cazibe merkezi olmaya aday konumda.

Küçük Elmalı, Bozcaarmut Günyurdu, Dodurga, Çerkeşli ve Esere gibi birçok göletiyle Bilecik adeta bir göletler diyarıdır. Göletler ve onları çevreleyen mesire yerleri el değmemiş doğası, havası, sessizliği ve olağanüstü güzellikleri ile ziyaretçilerinin müdavimi oldukları tabiat harikalarıdır. Tertemiz havası, bol oksijeni, kaynak suları, yemyeşil çimenleri, rengarenk çiçekleri, orman dokusu ve çimtien gibi endemik bitkileri ile Bozüyük’te Kömürsu, Çiçekli ve Sofular Yaylaları; Osmaneli’nde Avdan ve Oğulpaşa Yaylaları; Pazaryeri’nde Uzunçam ve Kamçı Yaylaları doğa turizmi açısından eşsiz mekanlardır. Bilecik ilinde doğa turizmi diyince Kınık, Yukarı Çaylı ve Yenipazar Şelaleleri büyüleyici güzellikleri de elbette unutmamak gerekir.

“Kaya boğazı” ya da diğer adıyla “Yenipazar Kanyonu” bölgenin en önemli doğal turistik çekim merkezidir. 2850 metrelik geçişe sahip kanyon özellikle trekking parkuru ve kamp alanı olarak eşsizdir. Doğaseverlerin trekking ve kamp kurmak için tercih ettiği bir diğer gözde mekan da Osmaneli ilçesidir. Özellikle hafta sonları İstanbul’dan gelen gruplar Osmaneli merkezi ve Dereyörük Köyü arasında bulunan ve yaz-kış yürünebilen, Göksu deresi trekking parkurunda yürüyüş yapmakta ve Dereyörük Köyü kamp alanında da kamp kurmaktadırlar. Trekking ve Kanyoning dışında Bilecik’te yapılacak bir diğer doğa sporu da olta balıkçılığıdır. Günyurdu köyünde yerli kefali, Sakarya Nehri’nde kum balığı ve Sazan balığı avlanabildiği gibi Pelitözü, Kızıldamlar, Borcak gibi göletlerde de başka balık türleri yakalanabilir.

Doğa turizminde olduğu gibi, Bilecik eko-turizmde de ciddi bir potansiyeli barındırmaktadır. Kendine has birçok ürüne sahip olan Bilecik’te Osmaneli Ayvası ve Ayva Lokumu, Alaca Karpuzu, Gölpazarı ve Yenipazar İlçeleri Kiraz ve Vişnesi, İnhisar İlçesi Narı ve Nar Lokumu, Çaltı Beldesi Domatesi, Küre Beldesi Üzümü, Pazaryeri bozası ve helvası gibi birçok meşhur lezzetleri tanımak mümkündür.

 

TARIM VE HAYVANCILIK

 

Bilecik’teki tarla bitkileri tarımı incelendiğinde tahıl ürünleri üretiminin önemli bir paya sahip olduğu görülmekte. Türkiye’de sadece Bilecik’te üretilen ve dünyadaki en kaliteli türlerden biri olarak gösterilen Pazaryeri şerbetçiotu, iç piyasadaki ihtiyacın %38’ini karşılamaktadır. Bilecik’te doğal yapı ve eko sistemler meyvecilik için elverişlidir ve ilde toprak ve iklim yapısının yöresel olarak farklılık göstermesi sebebiyle üretim çeşitlilik arz etmektedir. Bilecik’te bezse üretimi yoğun olarak Sakarya havzasında yapılmakta.

Sakarya vadisinde mikro klima iklim özellikleri görülmektedir. İlde ülke genelinde yetiştirilen ürünlerin çoğunun yetiştirilmemsi mümkündür ve yetiştirilen ürünlerden çoğunun  verimi ülke ortalamasının üzerinde ya da seviyesindedir. Şerbetçiotu, nar, kiraz, domates, karpuz, ayva, zeytin ve şeftali gibi nitelikli ürün üretimine sahip olan Bilecik’te örtü altı üretim faaliyetleri de son yıllarda önemli bir gelişme potansiyeli göstermiştir. Ayrıca ilde kümes hayvancılığı, arıcılık ve ipekböcekçiliği gibi alanlarda da önemli üretim potansiyeli mevcuttur. Bilecik ilçelerinde büyük ve küçükbaş hayvancılık da önemli bir yer tutmaktadır. Hayvancılık gerek et üretimi ve gerekse yumurta, süt ve bal üretimi açısından değerlendirilmektedir. Bilecik’te Erşan Et, CP Grup, Şenpiliç, Bozalan Yumurta, Dikmen Tarım gibi çeşitli ölçeklerde birçok tarıma dayalı sanayi kuruluşları bulunmaktadır. Bilecik ilinde tarıma dayalı sanayinin farklı dallarında da toplam 98 adet işletme mevcuttur.

 

Tarımsal Hayvancılık Yatırımları için Uygun Sektörler

 Organik Tarım

İlin organik tarıma oldukça uygun coğrafi yapısı bulunmaktadır ve ürün çeşitliliği çok fazladır. Üreticiler ise organik ürün yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibidir. En başta organik nar olmak üzere, organik incir yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlde organik ürün işleyip ihracat yapan bir fabrika mevcuttur. Daha önceki yıllarda organik çilek üretimi de yapılmıştır.

 

Seracılık

İlin seracılığa elverişli iklim ve toprak yapısı vardır. Sera alanları her yıl giderek artmaktadır. Seralarda domates, salatalık ve marul yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sebze üretimi fazla olduğundan pazarlamada sorun yaşanmamaktadır.

 

Arıcılık

Bilecik’te rakımın 200’den 1900’e kadar değişmesi nedeniyle her dönemde florada zengin doğal ve yapay bitki örtüsü bulunması sayesinde bol ve kaliteli bal üretimi yapmak mümkündür.

 

Su ürünleri

İlin var olan su kaynakları su ürünleri üretimi için oldukça müsaittir. Halen faaliyet gösteren işletmeler ürettikleri ürünlerini yurt dışına ihraç etmektedirler.

 

Yağ bitkileri

Üretim için uygun iklim ve toprak yapısına sahiptir. Ayçiçeği üretimi yaygın olarak yapılmaktadır. Kanola ve aspir yetiştiriciliği için potansiyel mevcuttur.

 

Bilecik’te Yatırım Yapmak İçin 10 Neden

1-Büyük şehirlere yakın olması

2-Mikro klima etkisi nedeniyle ürün çeşitliliğinin fazla olması

3-Sulama yapılan veya yapılabilecek alanların fazla olması

4-Küçükbaş hayvancılık için Yenipazar, Söğüt ve Pazaryeri ilçelerinde geniş çayır ve mera alanlarının bulunması ve yem bitkileri yetiştiriciliğine uygun iklim ve toprak özelliklerine sahip olması

5-Kışlık sebze üretiminin yapılabilmesi

6-Yakın mesafede büyük gıda işletmelerinin var olması

7-İlde Ziraat Fakültesi’nin açılacak olması

8-Organik tarıma uygun alanların varlığı

9-Kimyasal girdilerin Ege ve Akdeniz Bölgelerine nazaran daha az kullanılıyor olması nedeniyle temiz toprakların bulunması

10-Eskişehir, Bursa ve İnegöl’de gümrük idarelerinin varlığının tarım ürünlerini ihracat kolaylığı sağlaması (BEBKA HABER)



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. ah be aga – köyler de insan mı kaldı
    55 tane köyün çoğu mezra halin de

    Cevapla