• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

Bilecik Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Yetişkin: “Obeziteden korunma çocukluk çağında başlamalıdır”

 

     Dr. Yetişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliğinin, obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edildiğini belirtti. 
     Obezitenin oluşmasındaki başlıca risk faktörlerinin yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo-kültürel, gelir durumu, hormonal ve metobolik genetik ile psikolojik problemlerin olabileceğini de anlatan Dr. Yetişkin, şöyle konuştu: 
     ''Yapılan çalışmalarda, obezite görülme sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranda olduğu, anne sütü verme süresinin, tamamlayıcı besinlerin türü, miktarı ve başlama zamanlarının obezite oluşumunu etkilediği bildirilmektedir. Obezite vücut sistemleri ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkenlerden dolayı pek çok sağlık problemlerine neden olabilir. Obezite, insülin direnci, tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, hiperlipidemi, metabolik sendrom, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri, osteoartrit, felç, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, astım, solunum zorluğu, gebelik komplikasyonları, menstruasyon düzensizlikleri, aşırı kıllanma, ruhsal sorunlar ve toplumsal uyumsuzluklara neden olmaktadır. '' 
     
     -''Obezite nasıl saptanır-''- 
     
     Dr. Yetişkin, son yıllarda araştırmacıların vücuttaki toplam yağ miktarından çok, yağın bulunduğu bölge ve dağılımı üzerinde durduğunu bildirdi. 
     Bölgesel yağ dağılımının genetik olarak erkek ve kadınlarda farklılık gösterdiğini ifade eden Dr. Yetişkin, şöyle devam etti: 
     ''Tek başına bel çevresi ölçümünün erkeklerde 94 santimetre, kadınlarda ise 80 santimetre ve üzerinde olması hastalık riskiyle ilişkilidir. Ülkemizde de, diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan 'Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010' ön çalışma raporuna göre Türkiye'de obezite görülme sıklığı erkeklerde yüzde 20.5, kadınlarda yüzde 41'dir. Obezite oluşmadan korunma büyük önem taşımaktadır. Obeziteden korunma çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve ergenlik döneminde oluşan obezite, yetişkin dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obeziteye ilişkin riskleri azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Obezite tedavisinde, tıbbi beslenme yani diyet, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, farmakolojik tedavi ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.'' AA


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir