• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

BİLECİK TURİZMİ SEMPOZYUM DA KONUŞULDU

featured

Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumu 3. Gününde de bir birinden değerli isimleri konuşmacı olarak ağırladı. İki oturum olarak gerçekleştirilen sempozyumun birinci oturumuna konuşmacı olarak; TÜREB Turist Rehberler Birliği Başkanı Ahmet Zeki Apalı, Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İnanç Özkaynak, TURSAB Doğa ve Turizm Yöneticisi Cevdet Oğuz, katılırken
sempozyumun moderatörlüğünü BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim yaparken aynı zaman da katılımcılara bir de sunum yaptı.

“BİLECİK YÖRESİYLE İLGİLİ DESTİNASYONLAR YAPILMASI LAZIM”
Bilecik’i ve bölgeyi turizm potansiyeli açısından değerlendirilen TÜREB Turist Rehberler Birliği Başkanı Ahmet Zeki Apalı yaptığı onuşmada; Bölgeye baktığımız zaman Türkiye olarak 6. Sıraya geldik. 1.2 milyar insan seyahat ederken bu rakam 2030 yılında 2 milyar insana çıkacak. Nereye gidecek bu kadar insan? Gelişmekte olan ülkelere. Bunların içerisinde en iyisi neresi? Türkiye.
Özgün yanlarımızı ön plana çıkarmalıyız. Bilecik yöresiyle ilgili destinasyonlar yapılması lazım. Bilecik’e ciddi yatırımlar yapılmış. Alt yapı tamam, üst yapı tamam ama yapılan şeyler burası için uygun mu ona bakmak lazım. Burasına uygun turizm planı uygulamak lazım. Ekoturizm mi yapılmalı? Bu bölgede var mı? Var. Ekoturizm de devasa yatırımlar yerine orta ölçekli işletmeleri desteklemek gerek. Aile otelleri, ev otelleri gibi yapılar oluşturulmalı. Bunları dijital paylaşımlarla doğru bilgi verilerek ulaşılmalı. İnsanlar da para kazanacak.
İç Turizm de Bilecik rakamlarına bakıyoruz. Tüm Eskişehir gezilerinde Bilecik programı da var. Çünkü Osmanlının kurulduğu toprakları merak ediyorlar.
Ama bu destinasyonun da Bilecik için eksiklikler var. Konaklama konusunda eksiklikler var.
Bölgeyle ilgili mantar safarisi var yeni öğrendim. Bilecik bölgesi bunun için çok uygun. Bunu düzenleye biliriz. İnsanlar buna ciddi paralar ödüyorlar. Bilecik’te daha özgün destinasyonunu ortaya çıkarmamız lazım. Böylece büyük bir istihdam olacak. Temel sorunumuz işsizliğin çözümü turizm.
Biz bu turizmi tüm ülkeye yaymış olsaydık ülkemiz de terör de olmazdı.” İfadelerini kullaandı.

“BURALAR ÇOK ÖZEL YERLER”
Uzun yıllar turizm sektöründe ki deneyimlerini Bilecik bölgesinde aktaran TURSAB Doğa ve Turizm Yöneticisi Cevdet Oğuz; “Bilecik’te Doğa turizmine yönelik bir girişim olabilir. İnanç turizmde de türbelerin olması, Osmanlının kurulması, konum itibariyle şanslı olması öne çıkarılabilecek şeyler.
Anadolu’nun kendisi özel olduğu gibi Bilecik de çok özel bir yer. 10 yıldır keyifle geliyorum. Son 3 yıldır Osmaneli’nin bir köyünde kamp yapıyoruz. Yılda 3, 4 kamp oluyor. Osmaneli eski İpek Yolu üzerinde, önemli bir yer. Buraya geldiğimizde köylere çıkarken zeytin ağaçlarıyla karşılaşıyoruz, bu çok özel bir durum. Hem de dünya da 6 tane büyük iklim kuşağının 3 tanesini görebiliyoruz burada. Bu tür geçiş olan illerde çok kısa mesafelerde görülüyor ve muazzam bir değer. Sırf bu bile üzerin de durulup geliştirilebilecek bir durum. Gölpazarı ilçesine kadar Akdeniz iklimi sokuluyor. Anadolu’da ki turizm açısından çıkışı doğadan kaynaklı olabileceğini düşünüyorum.
Son dönemde tüm kırsal, köyler boşalıyor. Büyük bir sorun bu. Gençler köylerini terk ediyorlar. Kırsalı destekleyici durumların geliştirilmesi gerek. Böylece kendi köylerinde güçlü yönlerini ortaya çıkarıp onu kullanmalılar. Misal Kurşunlu köy var günü birlik de olsa ilgi görüyor. Kınık köyü var. Harman kaya var. Buralarda çok özel yerler var.
Güçlü olan yerleri tespit etmek gerekiyor. Ama toplumda hatalı olan şey tüm sorunların bir anda çözülmeye çalışılması.
Buralarda 5 yıldızlı otelden ziyade kırsalda i küçük yatırımlar ivme kazandıracaktır. Ev pansiyonculuğu bile bu konuda çok faydalı olur. Bu tür tesislerle küçük grupları kaldırabilirsek civar illerde ki acentelerle çalışılabilir.” İfadelerini aktardı.

“TÜRKİYE’DE DÜĞÜN YAPMA POPÜLASYONU VAR”
Dünya ve Türkiye2de ki turizm çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İnanç Özkaynak konuşmasında; “Böyle bu organizasyonu yapan Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik Belediyesi ve Bilecik Kalkınma Ajansına teşekkür ederim.
Dünya Turizm örgütünün rakamlarına göre 1.2 milyar turist seyahat ediyor.
Türkiye de 26 sektörü etkileyen bir sektör.
Gelişmekte olan ülkeler turizm pastaları %45 2030’da ise %57 olacağı ön görülüyor. Sormamız gereken şey bu pastadan ne kadarını almak istiyoruz, ne zaman almak istiyoruz, ne kadarını almak istiyoruz.
Yoğun turist alığımız da özgün kültürümüz de olumsuz etkileniyor. Bunun çözümü nedir?
Tanınmamış yerlerimizi de dünyaya tanıtmalıyız ki turizm pastasını 4 mevsime, 7 bölgeye yaymalıyız. Bu tanınmayan yerleri önce hazırlayıp sonra tanıtacağız. Bu eylem planının içerisinde Bilecik’te var.
Önümüzde ki yıl Çin’de Türk Turizm Yılı. Bakanımızda oraya gidip çalıştaya katıldılar. Çinin turizm de birinci sırada. Bizimde hedeflerimizden bir tanesi de Çin. Hindistan da aynı şekilde önemli. Çünkü Hindistan’da Türkiye’de düğün yapma popülasyonu var. Bir başka stratejimiz de kültür diplomasisi. Bir başka stratejimiz de yeni teknolojiler. Sosyal medya reklamları, yorumlar, deneyimlerin paylaşılması çok fazla etkili. Biz 2018 yılı stratejimizi bunun üzerine kurduk desem yalan demiş olmam.
Problemlerimizden bir tanesi de halkın köylerini terk etmesi. Taraklı, Göynük, Beypazarı’nda derk etmiyorlar. Çünkü onlar turizm den para kazanabileceklerini öğrendiler. Bilecik’te de bu çalışmaları yapacağız.” Dedi.

“BİLECİK GÜNEŞ GİBİ PARLIYOR”
Bölgede yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler aktaran BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim; Ülkemiz son yıllarda güneş gibi parlıyor. Ülkemiz ekonomik alanda çalımalar yapıyor. Bilecik’te öyle sanayi konusunda ciddi yol kat etti. Kültürel mirası, Osmanlı topraklarını da hakkını vermemiz lazım. Bu uğurda hep beraber çalışıyoruz. Bilecik’ her türlü imkana sahip. Gençliğimiz var.
Bilecik de turizm konusunda üzerinde çok durduk. Bir komisyon kuruldu ve ihtiyaçlar tespit edildi. 2011 yılında doğrudan desteklerle Bilecik’in marka değeri ortaya koyuldu. 2015 yılında ortak akıl toplantısını gerçekleştirdik.
Bilecik turizmine yönelik haberler hazırlandı ve yayınlandı. Kırsal Tasarım etkinlikleri yaptık, Kurşunlu köyünde yapılan etkinlikler çok ses getirdi. Birçok fuara katılarak boy gösterdik. Turizm acentearına özel 4 kez info gezilerle Bilecik’i duyurmaya çalıştık. Bilecik’in markalaşması çok önem verdiğimiz bir konuydu.
Bilecik Dünya Turizm Destinasyonu Oluyor Projesi kapsamın da markalaşma haritası hazırlandı. Turizm pazarlamasına yönelik eğitimler ve faaliyetler yürütüldü.
Bilecik’te alternatif turizm destinasyonu oluşturmak istiyoruz. Doğa sporları ve alternatif sporlara yönelik fan tripler oluşturmayı düşünüyoruz. Aynı zamana da fuar katılımlarıyla bunları destekleyip çevre iller de tanıtım çalışmaları yapacağız. Acentelere ve rehberlere yönelik info turlar düzenlemeye devam edeceğiz.
Sempozyumun ardından konuşmacılara teşekkür plaketleri Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı tarafından takdim edildi.


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir