Bilecik’e 4 bin öğrenci gelecek

Vali Vekili Çınar, Bilecik'te 2013 yılında 428 kamu yatırım projesinin yürütüldüğünü söyledi. Bu projelerin toplam tutarının 1 milyar 723 milyon 300 bin TL olduğunu ifade eden Çınar şöyle konuştu:

“2013 yılında toplam ödenek miktarı 132 milyon 153 bin lira öngörülüyor. Dönem sonuna kadar ödeneğin 53 milyon 661 bin harcanarak ortalama yüzde 40 oranında nakdi gerçekleşme sağlandı.

İlimizde kamu yatırımları eğitim sektörü ile ulaştırma, sulama ve diğer altyapı alanlarında yoğunlaşmaktadır. Eğitim sektörü toplam yatırım ödeneklerinin yüzde 34'ünü oluşturmaktadır. Yatırım ödenekleri içinde Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesi hariç olmak üzere ulaştırma sektörünün payı yüzde 30, diğer kamu hizmetleri sektörünün payı yüzde 26, tarım sektörünün payı yüzde 7'dir. Sağlık ve enerji sektörlerinin payı ise yüzde 3'tür. Projelerin fiziki olarak gerçekleşme durumu değerlendirildiğinde, dönem sonu itibarıyla biten proje sayısı 24, devam eden proje sayısı 144, ihale aşamasındaki proje sayısı 60, başlanmayan proje ve alt proje sayısı ise 200'dür. Başlanmayan projeler, küçük ölçekli projelerdir.

Kalkınma Bakanlığınca, 2014-2016 dönemi yatırım programı hazırlıkları ile ilgili genelge Eylül ve Ekim ayında yayınlanacak. Bu genelgedeki usul ve esaslar çerçevesinde bakanlıklar ve genel müdürlükler yatırım tekliflerini Kalkınma Bakanlığına göndermeden önce, bölge ve il teşkilatları kendi bakanlık veya genel müdürlüklerine gelecek yıl yatırım tekliflerini yapmak durumundadır. Yatırımcı ve bölge kuruluşlarına büyük görevler düşüyor. Bilecik için planlamalarını ve tekliflerini bekliyoruz. Bilecik'in gelişmesi, sektörel bazda yatırımların çoğalması için de yatırımcı ve bölge müdürlüklerimiz en az bulundukları iller kadar düşünmelerini özellikle bekliyoruz.”

Vali Vekili Çınar’ın yapmış olduğu açılış konuşmasının ardından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Genel Sekreteri Rüştü Mumcu bir sunum yaptı. Bilecik’e bu yıl 4 bin 200 öğrenci geleceğini söyleyen Mumcu sunumunda şunları aktardı:

“Halen devam etmekte olan rektörlükle kütüphane bilgi işlem hizmet binaları bu yıl bitirilecek ve bu yıl hizmete sunulacak. Bu binaların kapalı alanı 15 bin m2 olup bunların ihale bedeli yaklaşık 19 milyon TL’dir. Diğer bir işimiz için bu yıl ihalesini yaptığımız ve yer teslimini yapıp inşaatına başlanan 12 bin m2 kapalı alanı olan derslik bloğu inşaatımızdır. Bu inşaatın da ihale bedeli 13 milyon 500 bin TL’dir. Ayrıca kampus mastır planı çerçevesinde yapılacak olan 19 bin m2 kapalı alan iki blok olan derslik bloklarıyla ilgili proje çalışmaları devam etmektedir. İnşallah önümüzdeki yıl bütçe programlarında bu da yer alacak.

 

4 bin 200 öğrenci gelecek

 

Ayrıca 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ÖSYM kılavuzunda belirtildiği üzere bu yıl üniversitemize toplam 4 bin 200 öğrenci gelecek. Bu öğrencilerden yaklaşık 2 bin 500 adedi Bilecik Merkez’e, bin 700’ü de ilçelere yerleştirilecektir.

 

Yeni bölümler eğitime başlayacak

 

Bu bilgilerle birlikte bu yıl ilk defa Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik programıyla, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Acil Tıp Teknikerliği programına ilk defa öğrenci alarak bu 2 okulumuzda eğitim öğretime başlayacak. Bunun dışında şu anda hazırlıkları devam eden Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’ne de gene bu yıl ek kontenjanla öğrenci alınması planlanmaktadır.”

Mumcu’nun sunumunun ardından konuşan Vali Vekili Çınar, üniversitenin Bilecik’e çok şey kattığını ifade etti. Çınar, “Ben üniversite açıldığında da buradayım. Açılışta bir konuşma yapmıştım. Demiştim ki ‘Bu üniversite Bilecik’e yukarıdan ilim, ekonomi ve kültür ışığı sunacak. Biz bunun hepsini göreceğiz. Sahiden bu süreç içerisinde hem ekonomik hem kültürel hem bilimsel ışığını Bilecik’e tutmaya başladı. Bilecik’in şekli şemali değişti. Ben bütün üniversite camiasına teşekkür ediyorum.

Bizim 10 bin talebemiz vardı bildiğim kadarıyla. %50 bir artış olacak anladığım kadarıyla ve açılacak bölümlerde bizim için çok önemli. Sağlık ve tarım sektörü çok önemli sektör Türkiye için. Tekrar teşekkürler.”

Mumcu’nun sunumunun ardından Karayolları 14. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yazıcıoğlu çalışmaları ile ilgili sunum yaptı. Yazıcıoğlu sunumunda şunları aktardı:

“Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nün toplam 4 bin 775 km uzunluğunda yolları bulunmaktadır. Bilecik ilinde ise toplam yol uzunluğumuz 459 km’dir. Bu 459 km’lik yol içerisinde 16 adet proje ile çalışmalarımız devam etmektedir. Proje bedellerimizin toplamı 1 milyar 422 milyon olup bu güne kadar 1 milyar 363 milyon TL harcanmış. Bu sene, sene başı ödeneğimiz 10 bin TL gibi gözüküyordu ancak ilave olarak 28 milyon 154 bin TL geldi ve şu ana kadar da 28 milyon 164 bin TL harcanmış bulunmaktadır.

Bozüyük-Bilecik-Mekece yolu 86 km uzunluğunda önümüzdeki yıllarda tamamlanmıştı. Bozüyük ayrım Kütahya yolu Bozüyük’ten Kütahya’ya kadar tamamen bölünmüş yol seviyesinde tamamladık. Ancak burada bizim asfaltlarımız, sıcak karışımımız 3 tabaka oluyor. Şu an orada aşınma tabakası çalışmaları devam ediyor. Bunu da çok yakın zamanda tamamen aşınma seviyesinde Kütahya’ya kadar bağlamış olacağız.

Bilecik ayrım Söğüt yolu bu önceki yıllardan devam eden, bizim sadece Söğüt Ulaştırma Taburunun önünde bir yaklaşık 750-800 m’lik kısımda bölünmüş yol eksiğimiz kalmıştı. Askeriyeyle görüşmelerimizi tamamladık. Şu an önümüzdeki haftalarda bu kısmı da tamamen bitireceğiz.

Söğüt-Eskişehir yolu önceki yıllarda 25 km’nin 16 km’sini bitirmiştik. Şu an 9 km’miz kalmıştı. Orasını da tamamlayıp temel seviyesinde bitirdik. Yaklaşık 10 gün sonra tamamen satıh kaplama yapıp bitiriyoruz.

 

Yenişehir yolunun ihalesi Ağustos ayında olacak

 

Yenişehir-Bilecik yolumuz, burası toplam 65 km uzunluğunda olan bir yolumuz. Bunun 25 km’sini Yenişehir’e kadar tamamen bölünmüş yol olarak bitirmiştik. Daha sonra 25’le 65 arasındaki kesimi tek yol olarak ihale edilmişti. Ancak yolumuz daha sonra acil eylem planına alınıp bölünmüş yola çevrildikten sonra tamamen bölünmüş yol olarak çalışmalarımız devam etmekte ve bu devam eden ihale içinde yaklaşık 40’ıncı km’ye kadar bölünmüş yol gireceğiz. Ancak 40’la 65 arasındaki 25 km’lik kesimi Karayolları Genel Müdürlüğü ihalesini yapacak. Projeleri tamamlandı ancak 1-2 kavşağın bağlantı kollarında Trafik Dairesinden geçmeyen konular vardı onlarda tamamlandı. Bu ihale bizim Genel Müdürlüğümüzde İhaleler Baş Dairesine gönderilmek üzere. Yani ihaleye hazır durumda. İhale tarihi herhalde Ağustos ayı içerisinde olur. Ama tabi ihale sürecini bilemiyorum.

 

Altgeçit 26 Temmuz’da Trafiğe Açılacak

 

Küplü-Bilecik-Vezirhan yolumuz, bu kesimde de şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Sadece aşağıdaki eski Söğüt ayrımı olan kesimden itibaren orada bir sanat yapı genişletmemiz var. Oradan yukarıya doğru bir ilavemiz var. Bu ihale içerisinde sanayi alt geçidinin çalışmaları devam ediyor. Şu an oranın 2 gözlü 8’e 5 aks yapılmıştı alt geçidimizde. O alt geçidimizin şu an köprü olarak sanat yapıları bitti. Ancak bağlantıları şu anda devam ediyor. 26 Temmuz’da burasını tamamen trafiğe açmış olacağız. 26 Temmuz’da burasını karşıdan karşıya bağlamış olacağız.

Gölpazarı-Yenipazar yolumuzun geçen hafta Perşembe günü sözleşmesi imzalandı. Bu hafta Cuma günü (bugün) yer teslimi yapacağız. Şantiye kurma çalışmaları devam ediyor.”

Vali Vekili Çınar, şehir içerisinde yapılan çizgi çalışmalarından çok memnun olduklarını ifade ederek teşekkür etti.

Çınar ayrıca, Aşağıköy’ün sulama kanalının problemi ile ilgili bilgi verdi. Çınar, “Aşağıköy’ün üstünden geçen çevre yolu suları toplanarak Aşağıköylüler’in sulama kanalına veriliyor ve o sulama kanalında Karaçay’a gidiyor. Daha doğrusu Karaçay’ın üstündeki Karaçay’dan alınan su kanalına toprak sulama zamanında yapılan sulara bu su geliyor. Ama tabi yağmur yağdığı zaman bunlar hareket geçtiği için bütün molozları, çakılları getirip o kanalın içine dolduruyor. O kanal da öyle ters bir yerdeki hiçbir aletle içinin temizliği yapılamıyor. İlla insanın temizlemesi gerekiyor. Geçen sene İl Özel İdaresi İşkur’la bir uygulama yaptı. 100 tane personel neredeyse 20-30 gün orada çalışıp o kanalı temizlediler. Bu her seferinde oluyor. Ben teknik personel değilim, mühendis değilim ama bir mühendislerini gönderseniz onu bypass edemez miyiz? Oradaki kanalı karasuya veremez miyiz?” dedi. Yazıcıoğlu da konuyla ilgileneceklerini ifade etti.

Toplantı diğeryatırımcı kuruluşların sunumlarıyla devam etti. ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir