BİLECİK’İ YÜKSELTECEK ALTIN KABUK

featured

Bilecik Valiliği himayesinde, Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ‘Bilecik Ceviz Çalıştayı’ gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen çalıştaya, Bilecik Valisi Bilal Şentürk, Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, Bilecik Şeyh Edebali Üniveristesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Vali Yardımcıları, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yılmaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, İlçe Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

“Yaprağından, ağacına meyvesinden kabuğuna kadar her şeyi ile değeri olan bir ürün”

‘Bilecik Ceviz Çalıştayı’nda konuşan Vali Bilal Şentürk, cevizin ne kadar değerli bir ürün olduğundan ve bu ürünün yaprağından ağacına ve meyvesine kadar her şekilde kullanılan bir ürün olduğunu ve bu bakımdan ne kadar değerli olduğunu ifade etti. Vali Şentürk, “Bilecik’imiz için yürütülen ve bizimde içerisinde olduğumuz projelerden birisi olan ‘Ceviz Üretimin Yaygınlaştırılması’ projesi’nin tanıtımı boyutu ile belkide en önemli etkinliklerden birini icra etmiş olacağız. Bizim içinde eksik olan bilgileri ve hususlarıda tamamlamış olacağız. Bu denli yoğun bir katılım olmasından dolayı hepinize teşekkür ediyorum. İl Tarım ve Orman Müdürümüz başta olmak üzere tüm Tarım ve Orman teşkilatımıza teşekkür ediyorum. İşin başından beri yoğun bir çaba ile sahaya inilerek köy köy, parsel parsel yapılan bir çalışma ile önce insanımıza, çiftçimize bu işin ehemmiyeti anlatıldı. Oldukça güzelde bir karşılık gördü. Ekonomik anlamda getirisi, çok yüksek bir ürün ceviz, uzun süre saklana bilen ve muhafaza edilebilen bir ürün. Yaprağından, ağacına meyvesinden kabuğuna kadar, her şeyi ile değeri olan bir ürün. Biz bu çalışmayı yaparken, Bilecik’te bildiğiniz gibi 2019 yılı itibari ile 7’inci OSB’de (Organize Sanayi Bölgesi)  kuruldu ve şuan içinde kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmamıza biz 8’inci OSB demiştik, niye böyle demiştik bir taraftan tarımsal bir faaliyet olarak başlasada. Bu tarımsal ürünü bir sanayi ürünü şeklinde değerlendirilmesi için uygun bir alt yapının burada uygulanmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Meseleyi sadece ceviz fidanını toprakla buluşturmak olarak algılamayın”

Yapılanın sadece ceviz fidanını toprakla buluşturmak olarak algılanmamısı gerektiğine değinen Vali Şentürk, “Ceviz konusunda zaten kendi özgün markasıda var Bilecik Cevizi olarak. Bilecik’in ürettiği cevizi değerlendirmesi açısından bir atılım yapmasını istiyoruz. Meseleyi sadece ceviz fidanını toprakla buluşturmak olarak algılamayın. Onu üretim sürecinin dikimden bakımına ve hasatını yaptıktan sonra ürünün işlenerek katma değerinin arttırılması ile değerlendirilmesi, bu anlamda Gölpazarı ilçemizde Gıda OSB’nin kuruluş faaliyetlerini yürütüyoruz. Çok kıymetli bir ürün ve Bilecikli’de bu ürüne sahip çıktı. İlk fidan dağıtımımıza Söğüt’ten başladık ilk fidan dağıtılan teyzemize Söğüt’ün neresinden geldiğini sorduğumda kendisi bana Eskişehir’den geldiğini ve 23 yıldır Eskişehir’de ikamet ettiğini söyledi. Köy ile olan bağlarının zayıfladığını ve böyle bir çalışma olduğunu duyuncada köyle olan bağlarını geliştirmek ve boş bıraktıkları arazilerini değerlendirmek için çocuklarınıda ikna ederek 100 fidan alarak köylerine dikeceklerini söyledi” şeklinde konuştu.

“Hiçbir şey kendiliğinden yükselmez”

Hiçbir şeyin kendiliğinden yükselmeyeciğini bizim emek, ilgi ve çabalarımız ile değer kazanacağını ifade eden Vali Şentürk, “Fındık sezonuda Trabzonlu ve Giresunlular nerede olursa olsunlar memleketlerine giderler. Bizde diyoruz ki hemşehrilerimiz cevizlerin hasat ve bakım zamanlarında memleketlerine dönsünler. Tamamen dönmelerini istemek belki fazla olabilir ama hafta sonları en azından gelip memleketleri ile köyleri ile bağlarını tekrar güçlendirmeleri arzusundayız. Çiftçi arkadaşlarımızdan özel bir istirhamım var, hiçbir şey  kendiliğinden yükselmez, bizim emeğimize bağlı olarak, ilgimize, takibimize bağlı olarak ancak istenilen sonuçlar elde edilebilir” ifadelerine yer verdi.

“45 bin aşılı fidanımız hazır”

Vali Şentürk 170 bin ceviz fidanının toprakla buluşturulduğunu ve 45 bin ceviz fidanının temin edilerek bu fidanlarında çiftçilerile buluşturularak toprakla buluşmalarının sağlanacağını ifade etti. Vali Şentürk, “Toprakla buluşmuş olan 170 bin fidan ki Orman Bölge’de 45 bin fidan temin edecek bu sezon için bu noktada talebi olan vatandaşlarımızda Orman İşletme Müdürlüğümüze doğrudan başvurabilirler. 45 bin aşılı fidanımız hazır biz bu fidanlarıda vatandaşlarımızla buluşturup toprakla buluşturmak istiyoruz. Bu toprakla buluşturma sürecinden sonra ki sürecide ihmal etmemeli. Zimmetlediğimiz Ziraat Mühendislerimizin refakatinde ve rehberliğinde bakım süreçlerinide çok iyi yapmalıyız” şeklinde ifade etti.

“Bir evlat gibi bakalım”

Ceviz ağacının yoğun bir bakım istemediğine değinen Vali Şentürk, “Ceviz ağacı çok yoğun bakım isteyen bir ağaç değil, belki biraz gübre ve bir kaç hafta su istiyor onu esirgemeyelim. Bir evlat gibi bakalım, ceviz ağacının ömrü ortalama insan ömründen çok daha uzun biliyorsunuz. Biz yaşamasak bile bizden sonra ki kuşağa hizmet verecek ve onların da istifade edebileceği bir ağaç. Peygamberimiz ne buyuruyor son nefesini verecek olsan ve azrail kapına dayanmış olsa bile elinde yaş bir dal var ise onu toprakla buluştur.  En basiti için insanlara faydalı olan en makbuldür. Hiçbir şey yapamıyorsak bile bir dikili fidanımız olsun ben gittiğim yerlerde fidan dikmeye çalışıyorum. Benim belki o diktiğim fidanlara tekrar gidip dönüp onlara noldu diye bakma fırsatım olmayacak, ama özenle dikerek orada en yakında gördüğüm kişiye de bunu size emanet ediyorum diyorum bu fidana bakınız diyorum. Gelecek ile ilgili bir beklentimiz var ise fidan dikelim. Burada üretim miktarını ve kalitesini arttırarak ilimizi iyi yerlere getirebiliriz. İlimizi bu noktada hep beraber topraktan başlayarak daha yukarılara taşıyalım” dedi.

Çalıştayda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş ‘Ceviz Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma’ projesi ile bir yıl içerisinde 170 bin ceviz fidanının toprak ile buluşturulduğunu söyledi. Müdür Yoldaş, “Malumunuz bir yıl içerisinde, Bilecik Valimiz Bilal Şentük himayesinde devam eden ve köy köy gezilerek hangi ürünlerin yetiştirilmesinin uygunluğuna bakılarak devam eden proje kapsamında süren ‘Ceviz Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma’ projemiz yıl boyunca devam etti.  Bir yılın emeği çok güzel sonuçlarla çok güzek emekler ve çok güzel başarılar ile sonuçlandı. Dolayısıyla bizler bir yıl içerisinde dağıtmış olduğumuz 170 bin ceviz fidanını toprak ile buluşturduk. İlimizde toplam 33 bin dekar alan da ceviz yetiştiriciliği var iken bu alanlar arasına 10 bin dekar alan daha eklenerek toplamda 43 bin dekar üretim alanına sahip olmuş olduk” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetin 100’üncü yılında hedef 200 Milyon Tl gelir

Cumhuriyetin 100’üncü yılında 200 milyon TL gelir elde edeliceğini ifade eden Müdür Yoldaş, “2023 yılında Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, verileri sizlerle paylaşmak istiyorum bu alanlardan elde edilecek gelir bugünün kuru ile 200 Milyon TL olacak. Bu durumda ilimizin ekonomisine, tarımına ve hayvancılığına çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Şuan mevcut olan 10 bin dekarın dışında, yetiştirilen ürünlerimizden elde ettiğimiz gelir 40 Milyon TL ancak bu gelir 2023 yılında 200 Milyon TL’ye ulaşacak. Bu da şunu gösteriyor,  yetiştirdiğimiz ve dikmiş olduğumuz cevizlerin cinsinin iyi olması ve verimlerinin yüksek olması çiftçilerimizin hanesine ekonomik olarak yardımcı olacaktır. Köyden kente her zaman göç oluyor bizim proje ile amacımız bu göçü tersine çevirmek. Köyde yaşayan vatandaşlarımızında doğduğu yerde doyması bizim prensibimiz olmuştur. Vatandaşlarımızın gelir seviyelerini biraz daha yükseltmek için bu tür çalışmalarımız sürecek. Sadece ceviz ile değil, ilimiz geneline baktığımızda, Bozüyük, Yenipazar ve Pazaryeri’nde hayvancılığın yaygınlaştırılması, Söğüt ve Çaltı bölgesinde seracılık, sebzecilik ve meyveciliğin ağırlık kazanması. Osmaneli ilçemizin mikro klima özelliğine sahip olması ilimizin tarım baş kenti olarak ön plana çıkmakta. Bu vesile ile il merkezimiz ve Gölpazarı ilçemizde de ‘Ceviz Yetiştiriciliği Yaygınlaştırma’ Projemiz devam edecek ve 3 yıl boyunca bu projemiz sürecek. Bu konuda bizleri bugüne kadar yalnız bırakmayan sayın valimize, milletvekilimize, tarım kredi kooperatifleri genel müdürümüze, çiftçilere ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Çalıştay’a konuşmacı olarak, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Pırlak, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veli Erdoğan, Uluddağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümran Ertürk, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rafet Aslantaş katıldı.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir