Bilecik’in 2011 Yılı Kütüphanecilik Faaliyetleri

 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yapmış olduğu açıklamada, 2011 yılı içerisinde Bilecik İl Halk Kütüphanesi'ne bakım onarım çalışmaları yapıldığı, bu kapsamda merdiven korkuluklarının, tuvaletlerin, giriş ana kapısının, büro ve çalışma odalarının yer döşemelerinin yenilendiği, binanın tün bölüm kapılarının ve isimliklerinin değiştirildiği, boya ve badana işi yaptırıldığı belirtildi.
İnternet Erişim Merkezi'nin 30 bilgisayar ile hizmet verecek şekilde yerleştirildiği, elektrik tesisatının yeniden düzenlendiği, boya badana yapıldığı aktarıldı. Açıklamanın devamı şu şekilde:
 “Ayrıca bu bölümde 'Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz' projesi kapsamında görme özürlü okuyucuların kütüphaneden yararlanmalarını sağlamak üzere gerekli tüm makine ve teçhizat sağlandı. Bu amaçla kütüphanemize 'Sesli ekran okuma programı', “Ekran büyütme programı', 'Masaüstü büyüteç sistemi' ve 'Kitap okuma makinesi' alınarak kullanıcıların hizmetine sunuldu.
Kütüphanemizin yetişkin ödünç kitap verme bölümü yeni raflar da temin edilerek yeniden kütüphanecilik standartlarına uygun şekilde düzenlendi. Bu sayede gerek kendi kitabıyla çalışmak isteyen okuyucular gerekse kütüphanenin kitaplarından yararlanacak okuyucular rahat ve ferah bir ortamda kütüphaneden yararlanma imkânına kavuştu. Yine bu bölümdeki tüm okuyucu masaları ve rafları yenilenerek kullanıma sunuldu.
         
'Gerçekleştirilen en büyük yeniliklerden birisi Çocuk Bölümü açılması'
 
Kütüphanede 2011 yılında yapılan en büyük yeniliklerinden birisi kütüphanenin en çok kullanıcı kapasitesine sahip olan çağdaş kütüphanecilik anlayışına uygun nitelikte düzenlenmiş bir Çocuk Bölümüne kavuşması oldu. Daha önceki yıllarda yer darlığına bağlı sorunlar nedenler istenilen nitelikte hizmet veremeyen çocuk bölümü 2011 yılında bağımsız bir bölüm haline dönüştürüldü. 120m2'lik salonun yer döşemeleri PVC esaslı homojen malzeme ile döşendi, boya ve badanası yapıldı, yeni masa, sandalye ve raf tedarik edilerek modern bir çocuk kütüphanesi oluşturuldu. Okul öncesi dönem kullanıcılarına da hitap edecek şekilde donanım malzemesi ile çeşitli materyaller ve resimli kitaplar bu bölümümüzde mevcut.
Kütüphanede süreli yayınlar ve depo bölümlerinde bir süredir sürdürülen  düzenleme çalışmaları yine 2011 yılında bitirildi. Geçmiş yıllara ait süreli yayınlar dosya klasörlerde yeniden  tasniflenerek okuyucularımızın kullanımına açıldı. Evrak imha işlemi tamamlanarak depolar yeniden düzenlendi.
 
‹Düzenlenen bahçe, yaz aylarında okuyucu bahçesi olarak kullanılacak.'
 
Kütüphanenin bahçe düzenlemesi yapıldı, yer döşemeleri değiştirildi, bahçe çiçeklendirilerek görsel olarak da güzelleştirildi. Yaz aylarında bu bahçe okuyucu bahçesi olarak kullanılacak. Binanın gece görünümü için dış mekan aydınlatması yapıldı. 
Kütüphanenin basılı kaynaklarını kullandırmak suretiyle hizmet vermesinin yanı sıra kültür merkezi işlevini de yerine getirebilmesi amacıyla Kültürel Etkinlik Salonu olarak kullanılmak üzere yeni bir bölüm oluşturuldu. Bu bölüme sahne düzenlemesi yapıldı, televizyon, video, ses cihazı, projeksiyon makinesi ve perdesi tedarik edildi. 2011 yılı içerisinde bu bölümümüzde belirli gün ve haftalarda yapılan etkinliklerin yanı sıra ilimizde ilki geçen sene düzenlenen güzel masal anlatma yarışmasının ikincisi yapıldı. Hijyen, Su ve Hayat, Osmanlı armasında ne görüyoruz, Müzeler Haftası, Yaşam Alanımız Kütüphaneler, Bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Yolları konularında konferanslar düzenlendi.
Kütüphanede okuyucu giriş ve çıkışında yaşanan sorunları ortadan kaldırmak amacıyla ana giriş bölümü genişletildi. Alüminyum dış giriş kapı ile binanın güvenliği artırılırken,  fotoselli yeni  kapı ile de okuyucularımıza  daha rahat giriş  çıkış imkânı sağlandı.
 
'Okuyuculara hediye kitap ayracı'
 
Bilecik İl Halk Kütüphanesi 2012 yılı başında tamamen otomasyona geçti. Barkod okuma cihazları temin edilerek, kitaplara barkod etiketi yapıştırıldı ve üyelere barkotlu üye kartı verilmeye başlanıldı. Bu sayede üye kayıtlarının kontrolü sağlanıyor, ödünç verme işlemleri daha hızlı yapılıyor. Türkiye çapında sınırlı sayıda kütüphanede kullanılan bu sistem iş verimini arttıracak, okuyucular açısından gereksiz zaman kaybını önleyecek. Ayrıca 2012 yılı üyelerine yeni bir uygulama olarak kitap çantası ve kitap ayracı yine İl Halk Kütüphanesi tarafından hediye olarak veriliyor. Kütüphane tarafından yıllık olarak 122 adet süreli yayın takip edildi. İlimizde yayınlanan günlük yerel gazeteler ve 2 adet ulusal gazete kütüphanede günlük olarak kullanıma sunuluyor.
       2011 yılı içerisinde İl Halk Kütüphanemizin web sayfası oluşturulmuş olup,kütüphaneyle ilgili her türlü bilgiye www.bilecikkutup.gov tr adresinden erişmek mümkündür. 
        Bakanlığımız, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen belgesel çekimi için Kütüphanemiz okuyucusu Bedriye Engin sıra dışı okur olarak Türkiye genelinde 5 okur arasına girme hakkı kazandı. Bedriye Engin ile sıra dışı okurlar belgeseli için kütüphanede çekimler yapıldı. Söz konusu belgesel ilk defa 2012 yılı Mart ayında yapılacak olan Kütüphaneler Haftası açılış töreninde gösterilecek olup, adı geçen okuyucumuza Sayın Bakanımız tarafından plaket takdim edilecektir.
      Yukarıda bahsedilen tüm bu çalışma ve yenilikler kütüphanenin okuyucu ve üye sayısını dikkat çekici ölçüde arttırmıştır. 2011 yılında kütüphanenin özellikle kız öğrenciler ve bayanlar tarafından daha sıklıkla kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu artış yıllar itibarıyla, 2009 yılında 31636 kitap, 39672 okuyucu, 1293 üye, 2854 ödünç verilen materyal, 2010 yılında 33931 kitap, 41817 okuyucu, 1713 üye, 17274 ödünç verilen materyal, 2011 yılında 39724 kitap, 55339 okuyucu, 2472 üye, 26362 ödünç verilen materyal şeklinde.
2011 yılı içerisinde İl Halk Kütüphanesi'ne 5908, Bozüyük İlçe Halk Kütüphanesi'ne 2752, Söğüt İlçe Halk Kütüphanesi'ne 516, Gölpazarı İlçe Halk Kütüphanesi'ne 837, Pazaryeri İlçe Halk Kütüphanesi'ne 357 adet olmak üzere toplam 10370 adet kitap girmiştir.
2011 yılı okuyucu sayısı İl Halk Kütüphanesi'nin 55339, Bozüyük İlçe Halk Kütüphanesi'nin 41737, Söğüt İlçe Halk Kütüphanesi'nin 7370 Gölpazarı İlçe Halk Kütüphanesi'nin 10153 Pazaryeri İlçe Halk Kütüphanesi'nin 1349 ve Osmaneli İlçe Halk Kütüphanesi'nin 7742'dir ve kütüphanelerden toplam 123690 kişi yararlanmıştır.
2011 yılı içerisinde üye sayısı İl Halk Kütüphanesi'nin 2472, Bozüyük İlçe Halk Kütüphanesi'nin 1697, Söğüt İlçe Halk Kütüphanesi'nin 413 Gölpazarı İlçe Halk Kütüphanesi'nin 230,  Pazaryeri İlçe Halk Kütüphanesi'nin 144 ve Osmaneli İlçe Halk Kütüphanesi'nin 196 olarak tespit edilmiş olup, toplam 5152 kişi kütüphanelere üye olmuştur.
2011 yılı ödünç verilen kitap sayısı İl Halk Kütüphanesi'nde 26362, Bozüyük İlçe Halk Kütüphanesi'nde 25746, Söğüt İlçe Halk Kütüphanesi'nde 2897, Gölpazarı İlçe Halk Kütüphanesi'nde 1798, Pazaryeri İlçe Halk Kütüphanesi'nde 218, Osmaneli İlçe Halk Kütüphanesi'nde 222 adettir. İlimiz genelinde toplam 57243 materyal ödünç olarak verildi.
İl Halk Kütüphanemizin kısa sürede gerek fiziki donanımı, gerekse teknik hizmet özellikleri bakımından örnek ve çağdaş kütüphane standartlarına erişmiş olduğunu görmek İlimiz acısından memnuniyet verici bir gelişmedir. Yenilenen hizmet binası, çocuk bölümü, ödünç verme bölümü, internet erişim merkezi ve yeni kitaplarıyla İl Halk Kütüphanesi başta olmak üzere tüm ilçe halk kütüphaneleri halkımızın kullanımına açıktır. Nüfus cüzdanı ile başvuran her vatandaş kütüphanelere ücretsiz üye olabilir ve hizmetlerinden yararlanabilir.”


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir