Bilecik’in Huzuru İçin Çalışan Adam

 

Bilecik İlimizdeki asayiş durumlarını öğrenmek ve İl Emniyet Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi almak üzere İl emniyet Müdürümüz Sayın İbrahim DEMİRCİ’nin makamına misafir olduk. Ziyaretimizden büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Sayın İbrahim DEMİRCİ, hoş sohbeti ve samimiyetiyle röportaj boyunca bizlere büyük ilgi ve alaka gösterdi. Bizlere göstermiş olduğu ilgi ve hoş sohbetinden dolayı Sayın Müdürümüze teşekkür ederiz.
1- Sayın Müdürüm kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
1- 1960 Yılında Gümüşhane’de doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Sakarya ilinde tamamladıktan sonra 1978 yılında Polis Kolejini, 1982 yılında da Polis Akademisini bitirdim.
Adana, Diyarbakır, Bursa, Samsun İl Emniyet Müdürlükleri kadrolarında; Polis Merkez Amiri, Mali Şube Müdürü, Asayiş Şube Müdürü, Çevik Kuvvet Şube Müdürü, Trafik ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü, Terörle Mücadele Şube Müdürü görevleri ile bu birimden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcılığı görevini yaptım. Ayrıca Norveç-Oslo büyükelçiliğimizde ateşe olarak görev yaptım.
30 Haziran 2005 tarihinde 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi ettim. 2006-2009 tarihleri arasında Kars İl Emniyet Müdürlüğü görevini yaparken, İçişleri Bakanlığının 18/06/2009 tarihli kararnameleri ile Sinop İl Emniyet Müdürlüğü görevine atandım. Daha sonra 31/07/2010 tarihli kararname ile atandığım Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü görevine 09/08/2010 tarihinde başladım.
Pek çok meslek içi kurs, seminer ve toplantılara katıldım. İngilizce bilmekteyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.
 
2-Bilecik ilinde Emniyet Müdürü olarak yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir?
2- Bilecik ilimizde asayiş hizmetleri yanında birçok faaliyet alanlarında da değişik hizmetlerimiz ve uygulamalarımız bulunmaktadır. Örneğin; Sorumluluk Alanı Huzur Toplantıları; (mahalle toplantıları, site apartman toplantıları), öğrencilere yönelik, özel güvenlik personeline yönelik, resmi kurum ve kuruluşlara yönelik, sivil toplum kuruluşlarına yönelik, esnaf ve vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantıları; suç mağdurları ile vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına yönelik taziye, Sosyal Hizmetler Kurumuna bağlı çocuk esirgeme kurumu ve huzurevi sakinlerine yönelik destek ziyaretleri yapılmakta, bilgilendirme çalışmaları çerçevesinde; hırsızlık olayları ve kontör dolandırıcılığı gibi olaylarla ilgili broşür dağıtılması, bankamatiklere ve site girişlerine bu yönde afişler asılması, yine aynı çerçevede, işyeri ziyaretleri, hane ziyaretleri, okul ziyaretleri, resmi kurum ve kuruluşların ziyaretleri ve özel kurumların ziyaretleri yapılmakta, okul aile birliği toplantılarına katılımın gerçekleştirilmesi ve sosyal etkinlikler çerçevesinde; çeşitli spor müsabakaları düzenlenmekte, düğün, nişan ve sünnet törenlerine katılma ve işyeri açılışlarına katılma gibi faaliyetlerde bulunulmaktadır.
Sosyal yardım faaliyet çerçevesinde; engelli, yardıma muhtaç çocuk, yaşlı-muhtaç- alil ve acizlere yardımda bulunulmakta ve sosyal kurumlarla irtibata geçilerek ihtiyacı bulunan insanların sosyal kurumlarla irtibatı sağlanmaktadır.
Mahalle polisliği projesi uygulamaları çerçevesinde; mahallelerde sorumlu heyetler oluşturularak, aylık ve üçer aylık olmak üzere belirli aralıklarla heyetler tarafından mahallelerinde çeşitli toplantılar ve etkinlikler yapılmakta, her türlü sorunları yerinde dinlenmek suretiyle tespit edilmekte, sorunların giderilmesi halkımızın huzur ve rahatı için teşkilatımıza ait sorunların giderilmesi için gerekli önlemler ve çalışmalar yapılmakta, diğer kurum ve kuruluşlarla ilgili sorunların giderilmesi için ise ilgili kurumlarla irtibata geçilerek sorunların çözülmesi büyük ölçüde sağlanmaktadır.
Okul polisliği projesi çerçevesinde, ilimizde bulunan ilköğretim ve lise düzeyindeki okullarda eğitim gören öğrencilerin güvenli ve huzurlu eğitimi amacıyla belirli sayılarda görevlendirilen personel tarafından okullar belirli zaman dilimlerinde ziyaret edilerek sorunları tespit edilmekte ve sorunların çözülmesi için gerekli çalışmalar yapılmakta, okul idarecileri ile de her an diyalog içerisinde bulunulmaktadır. Ayrıca okul giriş ve çıkışları ile okul önlerinde de ekiplerimiz tarafından gerekli güvenlik önlemleri alınmaktadır.
Asayiş hizmetlerinin yanında; pasaport işlemleri, silah ruhsat işlemleri, yabancı uyruklu şahısların işlemleri, trafik ruhsat ve sürücü belgesi işlemleri gibi diğer hizmetlerde verilmektedir.
 
3-İlimizdeki MOBESE sistemi hakkında bilgi verir misiniz? Sistemin faydaları nelerdir.
3- Olay yeri istatistiklerine göre olay olması muhtemel yerlerde suçları önlemek, meydana gelebilecek suçları aydınlatmak, izinli ve izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşlerini, basın açıklamalarının tespit ve dağılımlarını takip ederek sevk ve idaresini sağlamak, güvenlik hizmetlerinin verimliliğini arttırmak, kişi-hak ve hürriyetlerine dokunulmadan genel asayiş ve huzuru temin etmeye yardımcı olmak maksadıyla il merkezi sınırları içerisinde gerekli görülen (22) noktada MOBESE (Kent Güvenlik Yönetim Sistemi) kurulmuş ve 05/12/2008 tarihi itibari ile hizmete sunulmuştur.
Ayrıca sisteme ilave olarak 18/08/2009 tarihinde hizmete sunulan plaka tanıma sistemi sayesinde; çalıntı otoların ve çalıntı plakaların tespiti, haciz ve yakalaması olan otolar ile trafikten men edilecek otoların tespiti ve yakalanması sağlanmaktadır.
 
4-Üniversite mezunlarının mesleğe katılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
4- Üniversite mezunlarının teşkilatımıza katılmalarının teşkilatımıza yarar sağlayacağı kanısındayım. Her geçen gün değişen ve gelişen şartlar, polisin de mesleki yönden uzman ve vasıflı olmasını, eğitimini en üst düzeyde tamamlamış olmasını ve emniyet teşkilatının çağın gereklerine adım uydurması açısından, üniversite mezunu polislerin mesleğe alınmasının uygun olduğunu düşünüyorum.
Emniyet Teşkilatı içerisinde birbirinden farklı görev ve faaliyetleri bulunan istihbarat, terörle mücadele kaçakçılık ve organize suçlar, trafik, asayiş, güvenlik, kriminal, haberleşme, eğitim ve toplum destekli polislik gibi birimlerimiz vardır. Zira üniversite mezunları, bu birimlerde ihtiyaç duyulan vasıflı personel ihtiyacını karşılayabilir.
 
5- Eğitime önem verdiğinizi biliyoruz. Mevzuat değişiklikleri ile birlikte personelin bu değişikliklere en kısa sürede uyum sağlaması açısından hizmet içi eğitimlerinin önemli olduğu bilinmektedir. Bilecik Emniyet kadrosuna yönelik eğitim çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
5- Teşkilat olarak eğitime büyük önem vermekteyiz. Mevzuat değişiklikleri ile birlikte personelin bu değişikliklere en kısa sürede uyum sağlaması açısından hizmet içi eğitimlere ağırlık vermekteyiz.
Polisin suç ve suçlularla mücadele edebilmesi için iyi bir eğitimden geçmesi toplumun huzuru açısından şarttır. Bu kapsamda personelimize 2010 yılı itibari ile; Geçici İkamet yerleri kimlik bildirme projesi, vücut izi geliştirme, yol kapanı kullanımı, toplum destekli polisliği temel eğitim kursu, Sam Projesi kullanılması, UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi), Muhabere temel eğitimi, doküman yönetim sistemi eğitimi, insan hakları, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele temel eğitimi, kaza araştırma ve bilirkişi eğitimi, polis merkezi amirleri temel eğitimi, Poliste etik eğitimi, elektronik belge yönetim sistemi projesi kullanım eğitimi, olay yeri inceleme ve kimlik tespit bilimleri eğitimi, toplum destekli polislik performans yönetim eğitimi, genel geliştirme eğitimi, çocuk koruma eğitimi, adli teknik takip eğitimi, pasaport, yabancılar temel eğitimi, 4483 sayılı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanun hükümleri ve disiplin mevzuatı eğitimi, oryantasyon eğitimi, bölücü faaliyetlere yönelik tamamlama eğitimi, OC Gaz spreyi kullanım eğitimi, aile içi iletişim, şiddet ve stresle başa çıkma öfke kontrolü eğitimi, oto hırsızlığı ile mücadele eğitimi, İlçe Emniyet Müdürleri/Amirleri oryantasyon eğitimi, Bilgi toplama eğitimi, uyuşturucu madde bağımlılığı eğitimi, adli tahkikat dosyası hazırlama eğitimi, aile içi şiddetin önlenmesinde polisin rolü ve uygulanacak prosedürler eğitimi, bileşim yolu ile işlenen asayiş suçları ile mücadele eğitimi, web tasarım eğitimi, olay yeri inceleme temel seviye eğitimi, çocuk adalet sistemi eğitimi, resmi yazışmalarda esas ve usuller hakkında yönetmelik ve EGM gizlilik dereceli evrak ve güvenliği eğitimi, Mobese operatörlüğü eğimi, tanık koruma eğitimi, uluslar arası polis iş birliği ve interpol veri tabanları eğitimi, doküman yönetim sistemi eğitimi, madde bağımlılığı ile mücadele eğitimi, personel mevzuatı eğitimi, KOM temel eğitimi çerçevesinde 2010 yılı içerisinde toplam 125 amir 1596 memur ve toplam 1621 personele çeşitli kurs, seminer ve konferans faaliyeti gerçekleştirilmiştir.
2011 yılında ise; Aile içi şiddetin önlenmesinde polisin rolü ve uygulanacak prosedürler eğitimi, oto hırsızlığı ile mücadele eğitimi, muhabere eğitimi, EKKM hizmetleri hizmet içi eğitimi, yöneticilerin yetiştirilmesi eğitimi, olay yeri inceleme kimlik tespit birimleri değerlendirme eğitimi, lojistik semineri eğitimi, risk analizi ve arama teknikleri eğitimi, sivil savunma eğitimi, ileri ve güvenli sürüş teknikleri eğitimi, il koruma ve hassas bölgeleri koruma eğitimi, kaza araştırması ve bilirkişi eğitimi, pol-net web portalı eğitimi, pleks yazılım eğitimi, terörle mücadele temel eğitimi, toplumsal olaylara müdahale ve müdahalede müzakerecinin rolü eğitimi, harita eğitimi, ofis programları eğitimi, telsiz teknisyenliği eğitimi, (VİP) önemli kişileri koruma eğitimi, çağrı yönetim alt yapı ve bileşenleri ile bakım ve onarım eğitimi, güvenlik hizmetleri temel eğitimi, temel ilk yardım eğitimi, telefon santral sistemleri eğitimi, bilgilendirme eğitimleri, polis eğitiminde modern uygulamalar eğitimi, Başpolis memurları eğitimi, 7. uluslar arası polis işbirliği ve interpol veri tabanları eğitimi, LS canlı parmak izi alma cihazı eğitimi, patlayıcı maddelere karşı alınacak tedbirler eğitimi, balkan ülkeleri polis eğitimi, hizmet içi uygulama eğitimi, protokol ve görgü kuralları ile birlikte yönetim eğitimi, ruh sağlığı ve bozuklukları eğitimi, toplum destekli polislik temel eğitimi, adobe photo (foto shop) eğitimi olmak üzere; toplam 98 amir 1577 memur ve toplam 1675 personele çeşitli kurs, seminer ve konferans faaliyeti gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca bünyemizde bulunan birimler kendi içerisinde de haftalık, aylık olmak üzere personele yönelik hizmet içi eğitim faaliyetlerinde bulunmaktadırlar.
 
6- İlimizdeki asayiş olaylarına nasıl bakıyorsunuz? Uygulamalı eğitim ve tatbikat çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
6- Bilecik halkının huzuru için elimizden gelen bütün gayreti ve özveriyi göstermekteyiz. Bu yönde personelin eğitilmekte ve uygulama tatbikatları yapılmakta, bu çerçevede personeli karşılaşabileceği olaylara her an hazır şekilde bulunmaları için değişik eğitim tatbikatları ve asayiş uygulamaları yapılmaktadır.
Örneğin; asayiş yol kapama tatbikatı, araç durdurma ve arama tatbikatı, dolandırıcılık olayları ile ilgili hazırlanan senaryo çerçevesinde yapılan uygulamalı tatbikat, cinayet olayı ile ilgili olay yeri inceleme tatbikatı, sivil savunma yangın tatbikatı, toplumsal olay ve gaz kullanımı gibi çeşitli uygulamalı eğitimleri ve tatbikatları yapılmaktadır. Ayrıca asayiş yönünden yapılan yol kontrolleri, umuma açık yerlerin kontrolleri, şüpheli araçlar ve şahısların kontrolleri ile sorgulamaları gibi çeşitli asayiş faaliyetleriyle suçların önüne geçilmesi, halkın güven ve huzur içerisinde olması, polise karşı sevgi, saygı ve güvenlerinin arttırılması hedeflenmektedir.
 
7- Polislik mesleği onurlu bir meslek olduğu kadar zorlukları da olan bir meslektir. Bu anlamda en çok dikkat ettiğiniz ve olmazsa-olmaz diyeceğiniz prensipleriniz nelerdir?
7- Hukuk kuralları çerçevesinde kanunlara yönetmeliklere ve diğer bütün kurallara uymanın, adaletli, hakkaniyetli, toplum değerlerine saygılı ve insanları severek hizmet vermenin önemli olduğuna inanıyorum.
 
8- Son Olarak Mezun olacak POMEM’ liler için tavsiyeleriniz nelerdir?
8- Görev alacağınız resmi veya sivil, büro hizmeti veya ekiplerde öğrendiklerinizi ve öğreneceklerinizi iyi uygulamanızı, yasalara ve polis etik kurallarına uymanızı, görevlerinizde adaletli ve hakkaniyetli davranmanızı, tecrübelerden-bilgilerden ve teknolojiden faydalanmak suretiyle kendinizi sürekli geliştirmenizi, hizmetinde olduğunuz insanları sevmenizi, öğrenerek ve öğreterek doğruluk ve dürüstlükten ayrılmamanızı ve mezuniyet yemininizi davranış biçimi haline getirerek görev yapmanızı tavsiye ediyorum.


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir