• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

BİLECİK’TE “DOĞA TURİZMİ ÇALIŞTAYI” TOPLANTISI

Vali Yardımcısı Ballı, İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda, Kaymakamlar, İl Genel Sekreteri Halis Nalbant,  Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Battal Yılmaz, Bilecik Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nezir Ayhan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Bilecik'in tarihi ile bütünleşmiş güzel doğası, yayla turizmine elverişli alanları, orman zenginliği, doğal güzelliği olan çok sayıda mekanı ile trekking, bisiklet turları, atlı yürüyüş yolları, kaya tırmanışı, kanyoning, doğa fotoğrafçılığı ve birçok turistik aktivite ile birlikte değerlendirildiğinde önemli bir destinasyon olma özelliğinde olduğunu kaydetti.

Ankara, İstanbul, Bursa gibi büyükşehirlere yakınlığı ile de Bilecik'in doğa turizmi potansiyeline sahip bir il olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Ballı, şöyle konuştu:

"Başta korunan alanlarımız olmak üzere Küçükelmalı Tabiat Parkı ve Harmankaya Kanyonu Tabiat Parklarında doğa yürüyüşü, doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği, kanyoning, ATV gibi etkinlikler yapılabilir. Gölpazarı, Pazaryeri, İnhisar ilçesinde devlet avlaklarında av turizmi, doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği, botanik turizminin uygun olduğu tespit edilmiştir. Doğa sporlarına da ilimizin birçok bölgesinin uygun olduğu tespit edilerek belli başlı 19 güzergah belirlenmiştir. Bilecik Osmanlı mutfağının etkilerinin de korunduğu bir yemek kültürüne sahiptir. Yöresel tatların korunması ve unutulmaması da doğa turizmi başlığı altında gereken önemin gösterilmesi ile mümkün olacaktır. Gelişme stratejileri, pazarlama stratejisi, ziyaretçi yönetimi stratejisi, izleme ve değerlendirme stratejileri belirlenmiştir. Kurumlar arasında etkin işbirliği sağlanarak halkımızın da konuya hassasiyet göstermesi sağlanırsa, ilimiz önemini ülke çapında göstermiş olacaktır. Şeyh Edebali'nin 'Bütün fethedilmemiş gizlilikler, bilinmeyenler, ancak senin fazilet ve adaletinle gün ışığına çıkacaktır' sözünden hareketle doğanın tüm güzelliklerini tanıtmak ve korumak, değerlerimizi tüm insanlığa hatırlatmak görevimizdir."

Bilecik Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ayhan da doğa turizminin yeryüzünün doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğini güvence altına alan, ayrıca yöre halkının  ekonomik kalkınmasına destek olduğunu belirterek, sosyal ve kültürel bütünlükleri koruyup gözeten bir yaklaşım ya da tavır olarak nitelendirildiğini söyledi.

2004 yılından itibaren dünyada turizm endüstrisinin içinde doğa turizminin 3 kat daha hızlı büyüme kaydettiğini anlatan Ayhan, "Doğa turizminin pazar payının büyüklüğü, sürdürülebilir olması ve gelen turistlerin çok harcama yapmalarına karşın minimum çevre zararı veriyor olmaları özellikle gelişmekte olan ülkeler için doğa turizmini üstünde en çok durulan sektör konumuna getirmiştir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen formata uygun olarak Valilik himayesinde kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yöre insanları birlikte ilin taslak 'Doğa turizmi master planı' hazırlanmıştır" dedi.

  Toplantı, kamu kurum ve kuruluşların görüşlerini bildirmesiyle sona erdi. (Bilecik Valiliği)

 

 

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir