BİLECİK’TE KENT HAFIZA BELLEĞİ OLUŞTURULACAK

featured

Kuruluşun ve kurtuluşun şehri olan Bilecik’te, eski fotoğraflar, belgeler ve Bilecik kültürüne ait materyaller toplanarak, kent hafıza belleği oluşturulacak.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün basına yönelik düzenlemiş olduğu kahvaltı programında konuşan Vali Bilal Şentürk, Bilecik’te kent hafıza belleği oluşturmak adına çalışmalara başlandığını söyledi.

“Whatsapp destek hattını devreye soktuk”

Oluşturulacak kent hafıza belleği ile Bilecik’in ve köylerinin bir hikayesi olacağını vurgulayan Şentürk, Bilecik’e ve köylerine ait eski fotoğraflar, tarihi fotoğraflar, kültüre dair halk deyimleri, maniler, türküler, tarihi mekanlar ve benzerleri ile ilgili bilgi belge bazlı veriler topladıklarını ve toplamaya devam ettiklerini ifade ederek, “Valilik whatsapp destek hattını devreye soktuk. Kent hafıza belleği ile ilgili bir arşiv oluşturuyoruz. Bu arşivlerle bir kent arşivi oluşturacak. Onu internet sitemizden de duyuracağız. Bu proje ile birlikte Bilecik’e ve köylerine ait eski fotoğraflar, tarihi fotoğraflar, kültüre dair halk deyimleri, maniler, türküler, tarihi mekanlar ve benzerleri ile ilgili, bilgi belge bazlı veriler toplayacağız. Saha çalışmalarımız da olacak. Bu sayede her köyün  bir hikayesi çıkacak ortaya. Mesela Çukurören’e gidince sadece Çukurören’in biberini değil, aynı zamanda onun belki hikayesini de anlatabileceğiz” dedi.

“Bilecik’te direkt mekanla tarihi birleştirmemiz lazım.”

Kent Hafıza Belleği projesinin Bilecik için önemini vurgulayan Şentürk, “Biliyorsunuz Bilecik genelinde her ay bir öğrenci yöneticilik yapıyor ilimizde. Ekim ayındaki öğrencileri bir araya topladık sohbet ettik onlarla. Bir tanesine sordum, hangi okulda okuyorsun diye; Ertuğrulgazi lisesinde okuyorum dedi. Dedim ki Ertuğrulgazi Türbesi’ni gördün mü? Görmedim diye cevap verdi. Şimdi bu büyük bir eksiklik. Hep Ertuğrulgazi’nin doğduğu şehirde yaşayacaksın hem onun isminin verildiği okulda okuyacaksın ama onun türbesini ziyaret etmeyeceksin. Ama burada öğrencinin kabahati yok. Kabahat ailesinde, eğer ailesinde değilse öğretmenlerinde.  Bilecik kuruluşun ve kurtuluşun şehri diyoruz. Bilecik’te direkt mekanla tarihi birleştirmemiz lazım. Kitaplarda Bilecik ile ilgili bir sürü bilgi olabilir ama bunu halk bilmiyor. Bu noktada ciddi çalışmalar yapılmalı ve Bilecik’in hikayesi herkes tarafından öğrenilmeli. Neden Atalar Bilecik’e gelmiş? Neden buraları yurt edinmişler? Bunların hepsinin öğrenilip ülkeye hatta dünyaya aktarılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“Küplü ve Başköy’ü makyajlayıp turizme kazandırmayı planlıyoruz.”

Kent Hafıza Belleği projesi kapsamında elde edilen verilerin turizm amaçlı olarak da kullanabileceğine dikkat çeken Şentürk; “Köylerimizle ilgili Bilecik’le ilgili biz şunu istiyoruz. Halk arasındaki bilgi nedir? Bilimsel bilgi olarak çeşitli profesörler farklı bilgiler aktarabilir ama biz biliyoruz ki en doğru bilgi halk arasında kulaktan kulağa gelen bilginin özüdür diyen Vali Şentürk, “ Sapmalar olabilir ama o işin temel mantığı halk arasında yaşayan kısmıdır ve bu doğrudur da. Halk arasındaki bilgi ile bilimsel verileri örtüştürdüğümüzde elimizde çok güzel veriler olacak. Daha sonra bunları görselleştirip müzeleştirmek lazım. Bununla ilgili Özel İdare ile bir çalışmamız var. Her ilçenin bir köyünü makyajlayıp müzeleştireceğiz. Örneğin Bursa’nın Cumalıkızık Köyü gibi bizim de turizmde insan çekebilecek bir köyümüz olacak. Bu noktada mesela Bilecik Merkez’de Küplü ve Başköy’ü makyajlayıp turizme kazandırmayı planlıyoruz. Zaten köylerimizin büyük çoğunluğu doğal dokusunu koruyor ama biz ufak tefek dokunuşlarla oraları canlandıracağız” dedi.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir