BİLECİK’TE NORMALLEŞME ADINA ALINAN YENİ KARARLAR

featured

Bilecik İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, “Kontrollü Sosyal Hayat” sürecine geçilmesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde toplanarak, Bilecik’te normalleşme sürecinde alınacak tedbirleri değerlendirdi.

Vali Bilal Şentürk Başkanlığında toplanan kurul; İl, ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri meclisleri ile il genel meclislerinin normalleşme sürecinde hangi tedbirler eşliğinde açılacağını tartıştı.

Buna göre oy birliği ile şu kararlar alındı:

1- İl, ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri meclisleri ile il genel meclislerinin aşağıda belirtilen hususlara riayet edilmesi kaydı ile Haziran ayı olağan meclis toplantıları ile bundan sonraki toplantılarında başta Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirlenen/belirlenecek kurallara uyulmakla birlikte izin verilmesine,

  1. Meclis toplantılarının yapılacağı yerin girişine/görünür bir yerine COVID-19 kapsamında alınması gereken önlemlerle ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve meclis toplantısı yapılacak yerin içinde uyulması gereken kurallar) asılmalıdır.
  2. Meclis toplantılarının yapılacağı yerlerin/binaların girişlerinde kişilerin ateşleri ölçülmelidir. 38 dereceden yüksek ateş ölçümlerinde, kişiler içeriye alınmayarak tıbbi maske ile sağlık kuruluşuna başvurması sağlanmalıdır.
  3. Meclis toplantılarının yapılacağı binaların ve meclis toplantı salonlarının dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Özellikle meclis toplantısı yapılacak yerde her toplantıdan önce bu işlem mutlaka yapılmalıdır.
  4. Uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulmalıdır. e. Toplantı esnasında mesafe kuralına uygun şekilde oturum düzeni alınmalıdır.
  5. Meclis toplantılarının yapılacağı yerlere/binalara muhakkak maske takılarak girilmeli ve toplantılar esnasında maske çıkarılmamalıdır.
    g. Meclis toplantılarının yapılacağı binaların ve meclis toplantı salonlarının doğal havalandırması sağlanmalıdır.
    h. Meclis toplantılarının yapıldığı yerlerde/binalarda ortak kullanım alanlarında (lavabo vb.) temizlik ve hijyen kurallarına uyulması sağlanmalıdır.

2- Yeniden hizmet vermeye başlayacak özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, yeniden hizmet vermeye başlayacakları 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren aşağıda belirtilen önlemleri almalarına,

A-Kurumlar Açılmadan Önce Uyulması Gereken Kurallar

  1. Kurumlarca eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamadan en az 45 dk. Öncesinde koronavirüs tedbirleri kapsamında binanın personel ve destek eğitimi alan bireyler tarafından kullanılan tüm bölümleri temizlenmeli, dezenfekte edilerek havalandırılmalıdır.

KARAR TARİHİ : 04/06/2020
KARAR NO : 0661-06-03

 

  1. Kurumlarda görünür yerlere Covid-19 önlemleri ile ilgili bilgilendirici afişler (el yıkama, maske kullanımı, kurs içinde uyulması gereken kurallar vb.) asılmalıdır. Yönlendirme ve işaretlenmesi gereken alanlar tespit edilerek işaretleme yapılmalıdır.

    c. Maske ve eldivenler için tıbbi atık kutuları temin edilmelidir. Kurum girişinde, lavabolarda ve uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulmalıdır.

    d. Kurum yöneticileri, eğitim personeli ve diğer personelin bulunduğu birimler ile bireysel destek eğitim odaları ile engelli bireyler ve veli/misafirlerin kullanımına açık olan diğer alanlar sosyal mesafe kurallarına uygun biçimde düzenlenmelidir.

    e. Kurumlarda; her türlü eşya, araç ve gereçlerin özellikle elle sık temas edilen yüzeyleri su ve deterjanla yıkanmalı veya temizlik ürünü içeren solüsyon ile ıslatılmış bezle silinmeli, sonrasında yarım saat (kuruyana ve koku çıkana kadar) havalandırılmalıdır.

    f. Kurumlarda temassız dijital ateş ölçer, yeterli miktarda maske, kolonya, sıvı sabun, el antiseptiği ve dezenfektan malzemeleri bulundurulmalıdır.

    g. Kurumlarda klima ve her türlü iklimlendirme sistemleri kullanılmamalı, kullanılması durumunda ise periyodik olarak dezenfekte edilmeli, filtreleri temizlenmeli veya değiştirilmelidir.

    h. Kurum bünyesinde bulunması halinde kantin, büfe vb. yerlerde maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulmalı, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılmalıdır.

    i. Eğitimlerden önce, kurumun genel temizliği (özellikle sınıflar ve tuvaletler) su ve deterjan kullanılarak yaptırılmalıdır. Kurumda sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, sıralar, masa yüzeyleri, merdiven tırabzanları gibi) temizliğine özellikle dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir.

    j. Kurum tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No:7681- 52-9) kullanılmalıdır. Çamaşır suyu ile temizlik yapılan alanlar mutlaka havalandırılmalıdır. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Pandemi Döneminde Halka Açık Alanların Temizlik ve Dezenfeksiyonu İlkelerine uyulmalıdır.

    k. Kurumların tuvalet ve lavabolarında sıvı el sabunu, kağıt havlu bulundurulmalı ve bu bölümlerin temizliğinin periyodik olarak yapılması sağlanmalıdır. Tuvaletlerde kullanılan tüm sabunluklar ve kağıt havluluklar mümkünse fotoselli olmalıdır.

 

B- Kurumlar Açıldıktan Sonra Uyulması Gereken Kurallar

a. Kurum girişinde tüm personel, engelli birey ve ziyaretçiler için temassız dijital termometreyle ateş ölçümü yapılmalı, kuruma ateşi yüksek olanlar ile maskesiz kimse alınmamalı ve kurumda bulundukları sürece maske takmaları sağlanmalı, maske takmayanlar kurumdan çıkartılmalı, ateş ölçümü 4 saatte bir yapılmalı ateşi yüksek çıkan ve durumu riskli görülenler kuruma alınmadan sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.

b. Aile hasta ve hastalık belirtisi olan (Ateş, öksürük, burun akıntısı ve solunum güçlüğü vb) çocuğu kuruma getirmemelidir.

c. Kurumlar tarafından hizmet sundukları engelli bireylere ve ailelerine; alınacak tedbirler, kişisel hijyen, sosyal mesafe vb. konularda rehberlik edilmelidir.

d. Kurumlarda görevli rehber öğretmen/psikologlar engelli birey ve velilere maske kullanımı, kişisel hijyen, sosyal mesafe kurallarına uyulması konularında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalıdır.

e. Destek eğitim odaları her destek eğitimi sonrasında havalandırılmalı, materyaller, masa ve sandalyeler ile kullanılan diğer araç ve gereçler, ortak kullanıma sunulan tekerlekli sandalye gibi araçlar bireysel kullanım sonrası dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır.

 

  1. Bireysel eğitimlerde kullanılan oyun hamuru, parmak boyası, üfleme çubukları vb. materyaller her öğrenci için özel olmalıdır.

    g. Bedensel engelli bireyler destek eğitim salonlarında kullanılan sedyelerde veya yataklarda tek kullanımlık rulo sedye örtüleri kullanılmalı, fizyoterapist temasının gerekli olduğu durumlarda siperlik, maske ve eldiven kullanılmalıdır.

    h. Kurumlarda eğitim süresini bekleyen engelli birey ve velilerinin sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde düzenlenmiş alanlarda beklemeleri sağlanmalıdır.

    i. Kurumlarda bulunması durumunda yemekhane, kütüphane, mescid, kantin vb. toplu kullanım alanları bireyler arasındaki mesafenin 1,5 metrenin altına düşmemesi kaydıyla sosyal mesafeye uygun düzenleme yapılmalıdır.

  2. Kurumda eğitim personelinin bireysel veya grup eğitimi yaptığı odalar dışında da personelin çalıştığı oda/bölümlerde kişiler arası mesafenin 1,5 metrenin altına düşmeyecek şekilde hizmet sunulmalıdır.

    k. Bu süreçte konferans salonları, spor salonları vb. toplu etkinliklerin yapıldığı mekânlar kullanılmamalıdır. Belirtilen alanların kullanılmasına ihtiyaç duyulması halinde sosyal mesafe kurallarına göre düzenleme yapılmalıdır. l. Asansör kullanılması planlanan kurumlarda sosyal mesafe kurallarına uygun kullanım sağlanmalı (kapasiteye göre kişi sayısı sınırlandırılmalı) asansör giriş ve içerisinde yeni kullanım kurallarına ilişkin uyarılar yer almalıdır.

    m. Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizliği her servis öncesi ve sonrasında yapılmalı, servis taşıma kapasitesi ve araçlarda sosyal mesafe kuralları göz önüne alınarak planlanmalı, araç girişlerine el dezenfektanı yerleştirilmeli, servise binilirken personel tarafından ateş ölçümü yapılmalı, ateşi yüksek olanlar servise alınmamalı, seyahat süresince araç içerisinde şoför ve tüm yolcuların maske takmaları sağlanmalıdır.

    n. Kurumlarda eğitim süreçlerine ilişkin alınacak tedbirlerden kurucu sorumludur.

    o. Denetimler sırasında kurallara uymadığı tespit edilen engelli birey, yönetici ve personele gereken cezai işlem uygulanır.
    p. Kurumların tuvalet ve lavabolarında sıvı el sabunu, kağıt havlu bulundurulmalı ve bu bölümlerin temizliğinin periyodik olarak yapılması sağlanmalıdır. Tuvaletlerde kullanılan tüm sabunluklar ve kağıt havluluklar mümkünse fotoselli olmalıdır.

 

3- Lokanta ve restoranların 22.00 saati itibariyle oturarak müşteri kabul etmelerini sonlandırmaları esas olmakla beraber, faaliyetinin niteliği gereği gel al ya da eve servis şeklinde hizmet veren lokanta ve restoranların faaliyetlerini 24.00’e kadar sürdürmelerine,

4- Şehirlerarası yol güzergâhları üzerindeki dinlenme tesisleri içinde yer alan lokanta, restoran vb. yerlerin açılış-kapanış saatleri, Koronavirüs salgını öncesi ilgili kurumlardan alınan izinler doğrultusunda devam etmesine,

Belirtilen sınırlamalara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, Oy birliği ile karar verilmiştir.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir