BİLECİK’TE ŞERBETÇİOTU ÜRETİM ALANLARI ARTIYOR!

 

Çok yıllık bir bitki olan şerbetçi otunun tamamı malt ve su ile birlikte bira sanayinin hammaddesidir. Biraya acılık, muhafaza özellikleri ve aroma kazandırıyor. Acılık ve muhafaza özelliklerini reçineler, aromayı ise yağlar veriyor. Çok yıllık bir bitki olan şerbetçiotunun 15-20 yıllık ömrü var. Şerbetçiotu pençe dikimi Kasım ayında yapılıyor ve hasata Temmuz sonu-Ağustos aylarında başlanıyor. Bilecik genelinde yaklaşık 3 bin 500 da alanda şerbetçi otu yetiştiriciliği yapılıyor.

            İlyasbey Köyü Muhtarı Cavit Bayhan’ın İlyasbey’de şerbetçi otunu tekrar canlandırmak istemesi üzerine İlyasbey Köyü, Ziraat Yüksek Mühendisi Gülfem Afşin ve TARBES A.Ş. işbirliği ile 17 Temmuz 2012 tarihinde TARBES şerbetçi otu tesisine çiftçi inceleme gezisi düzenledi.

            Çiftçi inceleme gezisine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Gülfem Afşin, Ceyda İbrik, İlyasbey Köyü Muhtarı Cavit Bayhan ile İlyasbey Köyü çiftçileri katıldı. TARBES A.Ş. Operasyon Müdürü Sami Ökmengil, Üretim Yöneticisi Eylem Akgün önderliğinde şerbetçiotu üretim alanları ve işletme tesisleri gezilerek çiftçilere yeni çeşitler ve şerbetçiotunun tarımı hakkında bilgi verildi. Çiftçiler, eskidende şerbetçi otu tarımı yaptıklarını, bu işi bildiklerini ve şerbetçiotunun tarımının hububata kıyasla çok daha iyi gelir getirdiğini ve TARBES A.Ş.’nin üreticiye verdiği desteğin önemli olduğunu belirttiler. 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir