Bilecik’te ’’Tarih ve Kültür Sohbetleri’’

 

     Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Fatih Bozkurt, Osmanlı dönemindeki barınma, giyinme ve beslenme konuları ile Avrupa'nın Osmanlı kültürüne etkilerini anlattı. 
     Osmanlı'nın toplumsal değişimini eşyalar üzerinden değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, toplumların tarihin belli dönemlerinde kullandıkları eşyalardan hareketle, onların yaşam tarzlarını, gündelik hayatlarını, toplumsal grupları, statüleri anlamlandırma fırsatı bulabildiklerini kaydetti. 
     Maddi kültürü, toplumun yaşamlarındaki değişim ve etkileşimlerde kullanılan eşyaların tümü olarak tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, doktora tezi için yaptığı araştırmalarda Osmanlı geleneksel yaşamı ve Avrupa'nın etkileri kapsamında 1785 ile 1875 yılı incelediğini belirterek, şunları kaydetti: 
     ''Batı menşeli eşyaların hepsi Osmanlı geleneksel yaşamını dönüştürmüyordu. Yani, bir İngiliz kumaşını çok rahatlıkla şalvar yapımında kullanabiliyorduk. Şalvarı kullandığınız sürece giyim kültürü değişmemiş oluyordu. Fakat, örneğin pantolon geldiği zaman o ciddi anlamda gündelik yaşamdaki önemli bir nesneyi yani Osmanlı'nın geleneksel kıyafetini ortadan kaldıracak bir etki yapabiliyordu. Öte yandan değişimin 16.yüzyıldan 18. yüzyılın ikinci yarısına kadar, geleneksel olarak toplumun kendi dinamikleri ile değiştiğini görüyoruz. 19.yüzyılın sonuna geldiğimizde Alafranga mekan kullanma şeklinde, batılılaşma olarak tarif edebileceğimiz bir değişimi gözlemliyoruz.'' 
     Tereke kayıtlarından yola çıkarak Müslümanların gayrimüslimlerden daha fazla eşya kullandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, doğuya göre modern diye adlandırılan çoğu eşyanın ''Avrupa üstünlüğü'' düşüncesiyle diğer toplumlar tarafından da kullanılmaya başlandığını sözlerine ekledi. AA 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir