• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

BİLECİK’TE ÜRETİLEN 47 TON KİRAZ DÜNYAYA İHRAÇ EDİLECEK

featured

Kiraz dünyada geniş bir yayılım göstermekte. Ancak ticari anlamda üretimi Türkiye, ABD, İran ve İtalya gibi ülkelerde yapılmakta. Yıllara ve iklim şartlarına göre değişmekle beraber dünya kiraz üretiminde ilk sıralarda yer alan Türkiye, kiraz ihracatında da söz sahibi ülkelerden biri durumunda. Bu bağlamda Yenipazar İlçesinde Kiraz İhracatına yönelik ilk bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya Yenipazar Kaymakamı Yavuz Kartal, Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, İhracatçı Firma PİA- Frucht Gıda Lojistik Ltd. Şti. Temsilcisi Gülden Hazarhun ve İl-İlçe Personeli ile Kiraz Üreticileri katıldı.

Yenipazar İlçesinin kiraz üreticilerinin yoğun ilgisiyle karşılaşılan toplantıda İlçe Kaymakamı Yavuz Kartal özellikle sağlıklı gıda tüketiminin önemine vurgu yaparak çiftçilerimizin bu konudaki hassasiyetlerinin artması yönünde tavsiyelerde bulundu.  İl Müdürü Necmettin Yoldaş ise Bakanlık olarak tohumdan sofraya güvenilir gıdanın ulaşmasında en büyük sorumluluğun uhdemizde olduğunu, teknik ekiplerimizce eğitim ve denetim çalışmalarının sahada devam ettiğini söyledi.  21.777 dekar alan ve yaklaşık yıllık 47 bin ton kiraz üretimiyle Bilecik de ihracatta yerini alması için gerekli girişimlerde bulunduklarını belirtti.  Kiraz üretiminin hak ettiği değeri bulması ve ihracatta yerini alması için gerekli çalışmaların başlatıldığını belirterek bu konudaki her türlü desteğin İl Müdürlüğünün verileceğinin altını çizdi. İlimizde üretim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğinden bahseden Yoldaş, “Beraber hareket edelim, bu güzel topraklarımızı hep birlikte verimli hale getirelim” dedi.

İlimizde taze sebze – meyve ürünlerinde hasat öncesi pestisit denetimlerinin yapıldığını belirten İl Müdürü Yoldaş;  “Bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile doğal dengenin korunması, insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Bakanlığımız tarafından taze meyve ve sebzelerde hasat öncesi pestisit denetim talimatı hazırlanmıştır. Hazırlanan taze meyve ve sebzelerde hasat öncesi pestisit denetim talimatı gereği ilimizde Bu yılda üretim sezonunda kalıntı izleme programı dâhilinde bazı ürünlerden hasat öncesi numune alınmaktadır.  Denetim programı sayesinde; Bitkisel ürünlerde hatalı veya tavsiye dışı pestisit kullanımı nedeniyle insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi amacıyla hasat edilmek üzere olan bitkisel ürünlerin hasat edilmeden önce denetlenmesi sağlanmaktadır.” dedi. Ayrıca Bitki Koruma Ürünlerinin teknik talimatlara uygun olarak doğru dozda, doğru zamanda uygulanmasının hem üretici sağlığı açısından hem de tüketici sağlığı hem de maliyetin düşmesi açısından önemli olduğunu vurgulayarak bunun, insana ve doğaya gösterilmesi gereken bir sorumluluk olup, ihmalini vebal olarak gördüğünü belirtti.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Türkiye’deki Kiraz üretimimizin dünya sıralamasında ilk üçte yer aldığını ancak ihracatımızın aynı oranda olmadığını söyleyerek üreticimizin uygun çeşit ve kalitede üretim yaptığı takdirde bunu üst seviyelere taşıyabileceğini vurguladı. Yenipazarların beklentilerinden bahseden Yazgan kalıntısız sağlıklı bir üretimin önemli olduğunu ve kademeli olarak meyve bahçelerinin piyasanın talep ettiği kiraz çeşitleriyle değiştirilmesinin ihracatın önünü açacağını söyledi.

İhracatçı Firma PİA- Frucht Gıda Lojistik Ltd. Şti. Temsilcisi Gülden Hazarhun firmasını tanıtarak kiraz alım şartlarından bahsetti ve ihracat için Global GAP sertifikasının gerekli olduğunu söyledi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Selcen Erol Bilecik İlinde Kiraz Yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalık ve zararlılar ile ilgili yaptığı bir bilgilendirmenin ardından “Tarımsal Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi Projesi ” sunumunu gerçekleştirdi. Soru cevap kısmının ardından dilek ve temennilerle toplantı sona erdi.


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir