“Bilecik’teki Dernekler Aktif Değil”

Kaya, Bilecik’te derneklerin aktif olmamasından yakındı. Ayrıca Bilecik’teki derneklerin proje yapmadıklarını ifade eden Kaya, dernekleri projeler gerçekleştirmeye davet etti.

Sivil toplumun gelişmesi ve güçlenmesi adına son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını belirten Kaya, 2004 yılından bu yana derneklerle ilgili Dernekler Müdürlüklerinin çalışmakta olduğunu söyledi.

Dernekler hakkında bilgiler vererek açıklamasına başlayan Kaya, “Dernekler, kanunlarla yasaklanmamış amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla kurulamaz.

 

‘Dernek kurmak için 7 kişi yeterli’

 

Dernek, kazanç paylaşımı dışında, kanunlarla yasaklanmamış, belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere en az yedi gerçek veya tüzel kişinin bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi topluluğudur. Gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulur. Kurcularının tamamı gerçek veya tüzel kişi olabileceği gibi, herhangi bir oran söz konusu olmaksızın gerçek kişilerle tüzel kişiler bir araya gelerek de dernek kurabilirler. Dernek kurmak için bir araya gelen 7 kişi bir tüzük hazırlayacak. Sonra tüzüğü ve dernek kuruluş bildirimini imzalayacak. Dernek genel kurulunu yapıncaya kadar bir adresi bildirecek. Bu belgeleri bize verdiği gün itibariyle derneği kurulmuş sayılıyor. Dernek kurmak için herhangi bir yerden izin almaya gerek yok. Kişi gelecek diyecek ki ‘Benim evraklarım burada. Ben bu derneği kurdum.’

Tüzükte isteği kadar madde yazabilirler. İsterse 40 sayfa yazarlar isterlerse 2 sayfa yazabilirler. Dernek kurulduktan ilk 6 ay sonra dernek genel kurulu yapılacak. Organlar oluşturulacak. Derneğin organları Genel kurul, yönetim kurulu, denetim kurulu şeklinde. Bir derneği bunlar idare ediyor. En büyük organ genel kuruldur, bir altı yönetim kuruludur, bu işleri denetleyen bir de derneklerin denetim kurulu var. Bunlar bu dernekleri sürdürüyorlar.

 

Bilecik’te 379 dernek var

 

İlimizde 379 tane aktif derneğimiz bulunuyor. Bunlardan 40 tanesi şube, 2 tanesi federasyon, 1 tanesi de konfederasyon. En çok dini alanlarda derneğimiz var. Bu derneklerimizin sayısı 89. En çok olan ikinci derneğimiz ise spor derneklerimiz, bunlar da 82 tane. Bilecik’te en fazla bulunan dini derneklerin %99’u cami derneği, birkaç tanesi de din görevlileri tarafından kurulan dernekler.

Dernek işi tamamen gönüllülük esasına dayalıdır. Burada bir kazanç paylaşımı yok. O yüzden bazı insanlar, ‘para yoksa bende yokum’ diyor. Bu işi gönüllü olarak yapan çok sayıda insan da var.

 

Bilecik’teki dernekler çok aktif değil

 

Bilecik’teki derneklerimiz çok aktif değil. Bilecik’te 124 Bozüyük’te 136 tane derneğimiz var. Bozüyük’te dernekler biraz daha aktif. Bilecik’te 41 tane lokalimiz var. 40 tanesi derneklere bağlı 1 tanesi de sendikaya bağlı. 16 tane de öğrenci yurdumuz var. Yurdu olan dernekler daha aktif çalışıyorlar. İyi bir hizmet veriyorlar. Bilecik’te en iyi çalışan dernekler bunlar.

 

‘Bilecik’teki derneklerden projeler bekliyoruz’

 

Geçen sene İçişleri Bakanlığı’ndan 3 tane proje geçirttik dernek olarak. Bir tanesi kadın sığınma evi. İç malzemesinin tamamını bizim derneğimiz karşılıyor. Güzel bir projeydi. Bir de eğitim derneğimiz var onlar SBS ile ilgili bir proje hazırladılar. Bu sene 1 tane proje gönderdik fakat o da reddedildi. Yeni bir tane hazırlıyoruz, onu göndereceğiz.” dedi.

 

Derneği kurmak kolay kapatmak zor

 

Dernek kurmanın çok kolay olduğunu fakat kapatma işlemlerinin zor olduğunu belirten Kaya açıklamasına şöyle devam etti:

“Dernek kurmak çok kolay ama kapatmak zor. Dernekler izin almadan kurulabilirler ama kapatmaya gelince derneğin ya genel kurulu kendini kapatacak ya da idare mahkemeye gönderecek. Vali de bir derneği kapatamıyor. Diyelim ki genel kurul yapmadı. Her sene ceza yazıyoruz. İkinci yıl da iki kez üst üste genel kurulunu yapmayanı biz mahkemeye gönderiyoruz. Kendimiz kapatamıyoruz mahkeme yargılama yapıyor. Ancak mahkeme kapatırsa kapanıyor.

 

Bizim müdürlük olarak asıl görevimiz dernekler. Sivil toplum kuruluşları içinde sadece dernekler yok. Bunun içinde siyasi partiler var, vakıflar var, odalar var. Ama bizi ilgilendiren kısım dernekler. Biz derneklerin kuruluşunu yaparız, işleyişini takip ederiz, denetimini yaparız ve kapatma işlemini gerçekleştiririz. Ayrıca derneklere rehberlik yaparız. Bizim asıl amacımız dernek kurma işlemlerini kolaylaştırmak daha sonra derneklerin denetimini, işleyişini takip etmek, mevzuata aykırı hareket edenleri gerekiyorsa kapattırmak. Kapattırma olmazsa idari yaptırım kararlarını uygulamak, daha sonra kapanan derneklerin de usulüne uygun kapatma işlemini gerçekleştirmek.” ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. teşekkür – bilgi çok güzel bizler sadece dernekleri sosyalleşmek yada menfaat elde etmek için kullanıyoruz malesef gerçek amaca uygun olarak kullanılır ümidederim dernekçilere duyurulur

    Cevapla