Boydan Devlete Osmanlı “Söğüt’ten İstanbul’a” Sempozyumu Gerçekleştirildi

featured

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Bilecik Valiliği ve Kültür Konseyinin katkıları ile  Boydan Devlete Osmanlı “Söğüt’ten İstanbul’a” sempozyumu düzenlendi.

Sempozyuma Bilecik Valisi Bilal Şentürk, Söğüt Kaymakamı Murat Öztürk, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Kültür Konseyi Başkanı Dr. Metin Eriş, Kültür Konseyi Kurucu Üyesi Mehmet Şadi Polat,  Osmanlı hanedan üyesi ve  5. Murad’ın torunu Osman Selahaddin Osmanoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Tarihin her aşamasına şahitlik etmiş bir ildeyiz”

Sempozyumda konuşan Vali Bilal Şentürk tarihi bir ilde görev yapmanın gururunu yaşadığını söyledi. Bilecik’in daha iyi yerlere gelmesi için burada bulunan kurum ve kuruluşlarla birlikte ortak çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Vali Şentürk’ “Ecdadımızın yurt kurduğu ve Dünyaya yön verdiği 600 yıllık bir geçmişi olan cihan imparatorluğunun kurulduğu Bilecik ilimize hepiniz hoşgeldiniz. Ertuğrul gazinin doğduğu Ahlat’ta kaymakamlık  görevide yaptım.Yıllar sonrada Ertuğrul Gazinin otağını kurduğu, Osman Gazinin Osmanlı Devletinin temellerini attığı bu topraklara vali olarak atandım. Bundan dolayı da Bilecik’te görev yapmanın gururunu yaşıyorum. Bilecik’imizin en iyi yerlere gelmesi için burada görev yapan herkes ile el birliği ile çalışıyoruz” dedi.

Bilecik’i Dünyaya tanıtmamız gerek

Bilecik’in sadece ülkemiz için değil Dünya içinde önemli bir yer olduğunu dile getiren Vali Şentürk Bilecik’in tarihi zenginliğini Dünyaya tanıtmamız gerektiğini söyledi. Vali Şentürk, “Şeyh edebalininde dediği gibi ‘İnsani yaşat ki devklet yaşasın, geçmişisini bilesin ki geleceğini sağlıklı inşa edesin, nereden geldiğini bilki nereye gideceğini bilesin’ noktasında ki anlayışla bilinçli bir şekilde bilinçli bir nesille Bilecik’i daha iyi noktalara taşırız. Burası tarihimizin her aşamasına her noktasında şahitlik etmiş bir yer bunu gördüğümüz içinde tüm kurumlarımız ile ortak bir çalışma başlattık 7 ilçe 245 köyümüzün hikayesini tarihe şahitlik etme konusundaki hususlarını bir araya getirmek adına çalışmalara başladık. Gerek Bilecik gerekse Söğüt için biz bu cevheri bu zenginliği dışarıya açma hususunda çalışmaya devam edeceğiz. Ertuğrul Gazi Türbesi ziyaretinde iki yabancı ile karşılaştım 65-70 yaşlarında Avustralya’dan gelen bir çift olduklarını öğrendim. Hayrola dedim sizi buraya getiren nedir? Aldığım cevap şu oldu, bizi buraya getiren Osmanlıya olan hayranlığımızdır. Bu onların beşinci ziyaretiymiş. Bu hususu görünce de elimizde bulunanın kıymetini bilmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmam gerekiyor. İnşallah bu sempozyumda bu bahsettiklerimi sadece söylem ile değil eylem ilede harekete geçiririz. Şunuda belirtmek isterim bahsetmiş olduğum tarihi çalışmalarımız daha sonrasında kitap haline gelecek. Bilecik’te ilk ve ortaöğretimde bulunan 36 bin öğrencimize verilip bir ders niteliğinde gösterilecek” ifadelerini kullandı. Konuşmasının ardından Vali Şentürk’e Osmanlı Çinisi hediye edildi.

“1071’de bu topraklara bir daha çıkılmamak üzere girildi”

Sempozyumun ev sahipliğini yapan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş 1071 yılında Malazgirtle bir daha çıkılmamak üzere bu topraklara girdiğini söyledi. Rektör Taş, “Bizansa karşı komşu olan toprakları denetleyenler arasında yer alan Ertuğrul Gazi 1270’lerde anadolu içlerinden Söğüt’e geldi. Ertuğrul Gazinin vefatının ardından oğlu Osman Gazi boyun başına geçti Karacahisar, Yenişehir gibi  Bizans kalelerini fethetti. Osmangazi Anadolu Selçuklusunun çöküş döneminde Söğüt çevresinde kendi beyliğini kurdu bey olarakda kendi beyliğini güçlü kıldı. O devlet ki sadece anadoluda değil balkanalarda, avrupada, afrikada kılıç kuşanıp nam saldı. 600 yılı aşkın süre hüküm sürecek devletin temelini attılar. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen ve bizlere rehber olan Vali Bilal Şentürk’e fikrin oluşmasını sağlayan Kültür Konseyi Başkanı Mehmet Eriş’e kıymetli akademisyenlere ve üniversite çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum sempozyumun çıktlarının ve neticelerinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Geçmiş zaman dilimindeki noktalara ışık tutacak

Sempozyumun oluşturulması ve gerçekleşmesinin temellerini atan Kültür Konseyi adına Konsey Başkanı Mehmet Eriş konştu Eriş, Osmanlının varlığını sağlayacak olanın geçmiş sürecin ortaya koyulabilmesi olduğunu dile getirdi. Eriş, “Bu konu üzerinede Kültür Konseyi olarak şöyle bir tasarı ile yola çıktık. Boydan Devlete Osmanlı “Söğüt’ten İstanbul’a” bu düşüncemizin geçmiş zaman diliminde sahip olunan noktalara ışık tutarak belli unsurları ortaya çıkaracağını düşündük”  ifadelerini kullandı.

Eriş’in konuşmasının ardından Eriş ve Kültür Konseyi Kurucu Üyesi Mehmet Şadi Polat’a  Osmanlı Çinisi hediye edildi. Akabinde Rektör İbrahim Taş’ın Başkanlığında sempozyumun birinci oturumu gerçekleştirildi. Oturuma Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar “Eski Çağda Söğüt ve Çevresi”, Mustafa Özçelik  “Şeyh Edebali ve Uç Beyliği’nden Devlete”, Dr.Öğr. Üyesi Yasemin  Ulutürk  Sakarya “ Ağustos Başağı’nda Şehir Belleğinin İzini Sürmek” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Sempozyum bugün gerçekleştirilecek oturumların ardından son  bulacak.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir