BŞEÜ’DE “ADALET, OMBUDSMANLIK VE ÜNİVERSİTELER” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

featured

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından “Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler” konulu konferans düzenlendi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş’ın özel davetiyle, Kamu Baş Denetçisi(Ombudsman) Şeref Malkoç’un konuşmacı olarak katıldığı konferansa Vali Bilal Şentürk, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü İbrahim Taş, Bilecik Belediye Başkan Vekili Semih Tuzak, Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Ceylan, Adli Yargı ve Adalet Kom. Başkanı Muhammet Göktaş, Baro Başkanı Halime Aynur, Vali Yardımcıları, Üniversitenin Rektör Yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, akademik ve idari personeller ile öğrenciler öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşma yapan Vali Bilal Şentürk, Kamu Baş Denetçisi(Ombudsman) Şeref Malkoç’u Bilecik’te ağılamaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek; ” Şeref Malkoç Beyefendinin bilgi ve birikiminden, bizim tazecik üniversitemiz ve onun öğrencilerinin faydalanacak olması bizim için büyük bir şans” dedi.

Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç’un ve beraberinde Kamu Baş Denetçiliği mekanizmasının yaptığı güzel hizmetlere bizzat şahit olduğunu belirten Vali Şentürk; “Bunlardan bir tanesi de İkdisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin ismi bazı üniversitelerde Beşeri Bilimler Fakültesi olarak geçiyordu. Dolasıyla ismi farklı olan bu fakültelerde Kamu Yönetimi bölümü olmasına rağmen, fakültenin ismi farklı olduğu için Kaymakamlık sınavlarına başvuru yapamıyorlardı. Bu noktada Kamu Baş Denetçiliği mekanizmasının ve Sayın Şeref Malkoç’un destekleri büyüktür ” dedi.

“Artık dünya daha iç içe ve daha kırılgan”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş, hukukun, insanoğlunun bu dünyada var olmasıyla birlikte ortaya çıkan, ancak üreticisi yine insanoğlu olan, dil gibi, devlet gibi, sosyal bir kurum olduğunu hatırlatarak; Kamu Denetçiliği Kurumunun vatandaşla devlet kurumları arasındaki ihtilafın çözülemediği durumlarda, işin yargıya intikal etmeden önce çözülmesini sağlamak amacıyla ortaya çıkmış modern bir kurum olduğunu söyledi.

Konuşmasında küresel dünyanın adaletsizliğine de değinen Rektör Taş, artık dünyanın daha iç içe ve daha kırılgan olduğunu söyledi ve “Hepimizin gözü önünde cereyan eden gerçek tablonun iç karartan ayrıntılarına rağmen adalet ve iyi yönetim ilkeleri ışığında yine de insanlıktan ümidimizi kesmiyoruz ve kesmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Adalet su gibidir, hava gibidir, herkesin ihtiyacı olan bir husustur”

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, “bütün insanlığın hayali, bütün ideolojiler, bütün düşünce sistemleri, bütün dinler, adaleti gerçekleştirmeyi hedeflemişledir” ifadelerini kullanarak;  “Adalet su gibidir, hava gibidir, herkesin ihtiyacı olan bir husustur. Zaten  bizim inancımızda, medeniyetimizde, kültürümüzde ve anlayışımızın temelinde vardır. Kur-an i Kerim’de en çok zikredilen kavramların başında adalet vardır. Peygamber efendimiz bir Hadis-i Şerif’inde şöyle buyuruyor;  Allah, adil olanı sever. Aslında insanın varlık sebebidir adalet.  Dünyada yaratılan her şey  insanların hizmetine verilmiş. İşte bu kadar imkanlarla donatılan insanlardan istenen bir şey var. Ahlaklı olması ve adaleti savunması. Peki bunu nasıl gerçekleştireceğiz eğitimle gerçekleştireceğiz” dedi.

“Kamu Denetçiliği Kurumu, vatandaş ile devlet arasındaki sorunları çözmek için var”

Türkiye’nin son yıllarda olağanüstü güzellikler yaşadığını belirten Malkoç, buna örnek olarak 2010 yılındaki anayasa değişikliğiyle, anayasa mahkemesine bireysel başvurma hakkının getirilmesini gösterdi. Diğer bir örnek olarak yine 2010 yılındaki anayasa değişikliğiyle Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kurulduğunu gösterdi. Kamu denetçiliği sisteminin ne işe yaradığını açıklayan Malkoç “ Valimiz ve Rektörümüz çok güzel özetledi. Devlet ve vatandaşın arasında bir sorun olduğu zaman, devlet diyor ki mahkemeye gitme Ombudsman’lığa git. Yani sözün özü Kamu Denetçiliği Kurumu, vatandaş ile devlet arasındaki sorunları çözmek için var. Diğer bir husus Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurulardan hiçbir şekilde ücret alınmaz ve müracaatlar 6 ay gibi kısa bir sürede sonuçlanır” dedi.

“Sizin nüfusunuz kadar bizim üniversite öğrencimiz var”

Konuşmasının devamında Yunanistan’a da değinen Malkoç; “Batıda bir komşumuz var, Yunanistan. Hani ikide bir Türkiye’ye karşı ahlaksızlık yapmaya çalışıyor, uluslar arası hukuku çiğniyor. Ben uluslar arası toplantılarda Yunan meslektaşlarıma diyorum ki; ya böyle batılıların tahriklerine gelmeyin. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra onların tahriklerine geldiniz, Anadolu’ya kadar çıktınız, Ankara’ya kadar geldiniz, size Türk milleti öyle bir şamar vurdu ki İzmir’den denize döküldünüz. O bitti sonra Kıbrıs’ı karıştırdınız.  1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda öyle bir şamar vurduk ki size hala aklınızdan çıkmadı. Diyorum ki Yunanlı meslektaşlarım etmeyin. Biz komşuyuz. Anlaşamayacağımız, pay edemeyeceğimiz bir şey yok. Aklınızı başınıza toplayın, sizin nüfusunuz kadar bizim üniversite öğrencimiz var” dedi.

“ADALET, ADALET, ADALET”

Osmanlı’nın ne kadar adaletli olduğuna da değinen Malkoç; “İsrail ‘in Cumhurbaşkanı, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e şöyle söylüyor. Ben inceledim Osmanlı Kudüs’te 400 yıl kalmış ve bunu sadece bir manga askerle yapmış. Osmanlı buraları bir manga askerle idare etmiş. Şimdi bir sürü hükümetler var, ordular var, bir türlü barış gelmiyor. Nasıl 400 yıl idare ettiniz diyor. Sayın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’de şöyle cevap veriyor. ADALET, ADALET, ADALET. Evet biz böyle bir milletiz gittiğimiz yere adalet götürürüz. Bugün Balkanlar’da hala kendi dillerini konuşuyorsa, hala kendi dinlerini yaşayabiliyorlarsa Osmanlı’nın adaletine borçludur” dedi.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir