BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR

2015 yılı Hukuk Müşavirliği Bütçesi 52 Bin 500 Lira

İl Genel Meclisi Kasım ayı birleşimleri bütçe görüşmeleriyle devam ediyor. İl Özel İdaresi toplantı salonunda yapılan ayın 9. birleşiminde 2 gündem maddesi görüşüldü.

Gündemin ilk maddesinde İl Özel İdaresi 2015 Mali yılı taslak bütçesinde teklif edilen hukuk müşavirliği bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen rapor görüşüldü.

Raporun okunmasının ardından Komisyon Başkanı Ertuğrul Torun İl Genel Meclisi Üyelerine bilgi verdi. Torun: “2015 yılı İl Özel İdaresinin Hukuk Müşavirliği bütçesinde toplam 52 bin 500 lira olup bunun 2 bin 500 lirası tüketime yönelik mal ve hizmet alımları, 50 bin liralık kısmı da görev giderleri olmak üzere toplam genel hizmetler başlığı altında 52 bin 500 lira olarak komisyonumuzca uygun görülmüştür.” dedi.

Daha sonra komisyondan gelen rapor İl Genel Meclisi üyelerince oylamaya sunuldu, oy birliğiyle kabul edildi.

 

Günün bir diğer gündem maddesinde Mali Hizmetler Müdürlüğünün teklifi üzerine İl Genel Meclisince onaylanacak olan 2015-2019 stratejik planın 5302 sayılı İl Özel İdaresi kanununun 10. Maddesi gereği görüşüldü.

Konu hakkında İl Genel Sekreteri Halis Nalbant İl Genel Meclisi üyelerine bilgi verdi. Nalbant, stratejik planın genelde 5 yılda bir karşılarına çıktığını, kanunun her kamu idaresinin kendine bir stratejik plan hazırlaması gerektiğini belirttiğini, Kalkınma Bakanlığının bu planı dikkate aldığını ifade ederek şunları söyledi:

Nalbant: “Önümüzdeki 5 yıl yapmamız gerekenleri stratejiye bağlamaktır”

“Her kamu idaresi 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim Kanunu vardır, her kamu idaresini bağlar, Bakanlıkları bağlar, mahalli idareleri bağlar, o kanunda der ki her kamu idaresi kendine bir stratejik plan hazırlar. Bu planları Kalkınma Bakanlığı dikkate alır. İl Özel İdaresi kanununda da her seçim döneminde bir stratejik plan hazırlanabileceği hatta her Vali değiştiğinde stratejik plan hazırlanabileceği öngörüyor ancak mutlaka her 5 yılda bir stratejik plan hazırlanır. Bizim zaten elimizde 2010 -2014 stratejik planımız vardı. Seçim döneminde yenisini hazırlayacağız diye hazırlamadık, o uygulamayı devam ettiriyoruz.

 “En kötü plan plansızlıktan iyidir”

Stratejik plan nedir? İdarelerin önündeki 5 yıl süresince kanuna uygun yapacağı çalışmalarının, stratejilerini belirlemek, faaliyetlerini taslak halinde belirlemek. Bu da bir tahmindir bütçe gibi. Kendine yol haritası çizmek. “En kötü plan plansızlıktan iyidir” der siyasetçiler. En kötü plan mutlaka plansızlıktan iyidir, plandır bu bizim yol haritamızdır. Önümüzdeki 5 yıl yapmamız gerekenleri stratejiye bağlamaktır.

Stratejik plan nasıl yapılır? Stratejik plan ilgili kurumun mevcut durum analizi yapılır. Buna İngilizce SWOT analiz diyoruz, Türkçe GZFT analizi denir. Güçlü yanları görülür, zayıf yanları görülür, fırsatları, tehditleri tespit edilir, misyonunu, vizyonunu belirler ve buna uygunda gelecekteki eksikliklerinin de zayıf yanları neyse bu zayıf yanlarına uygun durumunu güçlendirmek için yapacağı çalışmaları bir stratejiye bağlar.

“195 köyümüzün ve 19 mahallemizin yolu asfalt”

Mevcut durum analizine göre 2013 nüfusuna baktığımızda 208 bin 888 nüfusumuz var. Bunların %19.2 si köylerde yaşıyor. 36 bin 800 nüfus köylerde, 3 bin 255 nüfusta köye bağlı mahallelerde yaşıyor. Toplam 40 bin nüfus. %19.2 Türkiye ortalamasının üstünde. Esişehir’de %10, Bursa’da %11 köylerde yaşayan nüfus bizde %19. Biz köyde tutmayı başarmışız diyebiliyorum halkımızı ama bu doğal olarak bütün Türkiye’de olduğu gibi bizde de kente göç ediyor. Yine devamında 195 köyümüzün ve 19 mahallemizin yolu asfalt. Burada yaşayan nüfusun %95’i bu köylerde yaşıyor. Stabilize olan yollarda da %5’i yaşıyor. 30 bin 516 kişi asfalt yolla köyüne ulaşabiliyor, 1728 kişi ise stabilize yolla.

Biz 154 köy ve 9 mahallesinde bugün itibariyle durumumuz toplam 163 yerleşim biriminde 604 bin 363 m2 parke taşı meydan düzenlemesi yapmışız. Bu da nüfusun %74’üne denk geliyor.

“Birinci işimiz yol ağımızda olan yolları sürekli faal ve bakımlı tutmak”

Bizim yol ağımızın dışında arazi yollarımızda var. Burada hedefimiz, stratejimizde en çok desteği veren köylere bunları yapmak. Çünkü bu bizim ikinci işimiz. Birinci işimiz yol ağımızda olan yolları sürekli faal ve bakımlı tutmak. Bu bir strateji tabi. Biz hizmeti satın almaktansa hizmeti kendimiz yapmayı tercih ediyoruz. Çünkü yaptığımız hizmet büyük mali kaynaklarla ihale edilebilecek hizmet değil. İncelendiğinde her birimimizin faaliyetleri ile ilgili stratejiler, hedefler ve bu hedeflerin nasıl ulaşılacağı, hangi stratejilerle ulaşılacağı ayrıntıları mevcut. Bunu İl Genel Meclisimiz bir komisyon marifetiyle incelemeli, ilave etmek istediği şeyler varsa ilave etmeli, çıkarmak istediği bir şeyler varsa çıkarmalı. Bu bizim 5 yıllık yol haritamız. Bize bundan sonraki süreçte yol gösterecek haritamız” dedi.

Nalbant’ın açıklamalarından sonra Meclis Başkanı Serkan Yıldırım meclis çalışma süresinde stratejik planı tüm komisyonlara oylanmasına havale etti. Oylanan bu gündem maddesi de oy birliğiyle kabul edildi.

Toplantı 14 Kasım Cuma günü görüşülmek üzere sona erdi.

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir