ÇALTI SERA GÜNLERİ BAŞLADI

Geniş katılımla gerçekleşen açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Çaltı Belediye Başkanı Osman Yılmaz, “Çaltı beldemiz çevre köylerimiz, Tarpak beldemiz, İnhisar ilçemiz, Orta Sakarya havzasında rakımı 200’lerde olan mikro klima iklimi nedeniyle seracılıkta ve sebze üretiminde önemli bir konuma sahiptir.

Asırlardır yerli tohum ve açıkta yaptığımız sebze üretimi 90’lı yıllarda hibrit tohumla tanışılması 1997-98 yıllarda seracılığın başlamasıyla 2013 yılı itibariyle çevre köylerimiz Yakacık-Akçasu-Hamidabat-Tuzaklı, İnhisar ilçemiz-Koyunlu-Tarpak ile birlikte 3 bin dekarı aşkın sera mevcuttur.

Bu seraların, bin 800 dekarında domates, yaklaşık dekardan 15 ton yıllık 27 bin ton, bin 200 dekar salatalık (hıyar) ekimi yapılarak, dekardan 21 ton yıllık 2 ekim yaklaşık 25 bin ton ürün alınmaktadır. Kök başına domateste 5 kg, hıyarda iki ekimden 7 kg ürün alınmaktadır.

Kış mevsiminde marul birinci ekimde 35 milyon adet ikinci ekim ile birlikte 70 milyon adet üretilmektedir.

Ancak üretim giderlerinin pahalı olması pazar fiyatlarının istikrarsız olması çiftçimizi etkilemektedir.

Pazarların azalması, marketlerin çoğalması ile ürünlerimizin paketlenmesi, ambalajlanması ve tüketiciye sunulması mutlaka sağlanmalıdır.

Üretici-esnaf, halci kaliteye önem vermesi, kazancı artıracaktır. Üretimimiz % 70 İstanbul, % 30’u Ankara-Bursa-Eskişehir-Kütahya gibi illerimizde tüketilmektedir. Beldemizin İstanbul-Ankara ortasında olması yollarımızın da yapılmasıyla 3 saatte ürün bu şehirlere ulaşmaktadır.

Fuarlar dünyada ve ülkemizde ki geliştirilen en son teknolojilerin, yeni bilgilerin, yeni ekipmanların geliştirilen verimi yüksek kaliteli ürünlerin çiftçiyle buluştuğu, sektör paydaşlarıyla buluştuğu etkinliklerdir.

O nedenle fuar yüksek katılımla izleniyorsa, çok sayıda firma katılıyorsa, çok sayıda çiftçi iştirak ediyorsa bu sektör için hayra dalalettir, iyi bir gelişmedir.

Bu nedenle ilkini başlattığımız Çaltı Sera Günleri, tarım fuarının yöremiz çiftçilerine bu sektördeki firmalara ve halci-pazarcı esnafı için yararlı olacağı inancındayız.” dedi.

Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen de, “365 günü 3 öğünde çiftçimizin alın teri emeği olan yılda bir defa değil de 3 öğün almamız gereken çiftçimize böyle bir organizede emeği geçen herkese şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum.” diye konuştu.

 

“Allah bu bölgeyi özel yaratmış”

 

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alparslan Dankaz “Gerçekleştirdiğimiz organizasyon Çaltı Beldesi’nde ilk defa gerçekleştirilen özel bir organizasyon. Zira Allah bu bölgeyi de özel yaratmış. Bilecik’in içerisinde 180-160 rakımlı mikro klima bir bölge. İçerisinde çok verimli çok güzel ürünler var. Bunları insanların beğenisine ve katkısına sunan bütün çiftçilerimize teşekkür ediyorum.

Burada ilk defa olduğu için katılımcı sayımız fuar gören insanlara göre az görülebilir. Ama ben burada katılım yapan tüm arkadaşlarımızın yeterli olduğunu ve önümüzdeki yıllarda çok artacağını düşünüyorum.

 

‘Açıkta yetişen ürünlere göre sera ürünü her zaman farklıdır’

 

Neden ‘Çaltı’ dedik? Çaltı’da bir ekipman oluşmuştu. Ancak bizim Osmaneli ve Gölpazarı’nın bazı bölgeleri sera için çok uygun. İnhisar ve Tarpak bölgesi zaten uygun bir bölge. Seracılıkta yılda çok rahat 3 ürün alınmakta. Ayrıca 1 dekardan yerine göre 10 bin yerine 15 bin lira kazanılabilmekte. Bazen zarar da ettiğimiz oluyor, olmuyor değil. Ancak şu bir gerçek ki, açıkta yetiştirilen ürünlere karşı her zaman sera ürünleri farklıdır. Fuarımıza Kadıköy halindeki iş adamlarının oluşturmuş olduğu AYMESKİAD’ın üyeleri de geldi. Burada çiftçimizin yetiştirdiği ürünleri görmek, bölgeyi gezecek ve tanıyacaklar. Bölgede şehrin isteklerine göre de hangi ürünlerden yetiştirebileceklerini bölgenin çiftçisine bizzat anlatarak onların ürünlerinin elinde kalmasına engel olacak bir nevi pazarlama sistemini de bu arkadaşlarımız 2 gün içerisinde anlatacaklar, götürecekler.

İnşallah bölgemize başarılı olmasını ve bu seracılığın Osmaneli bölgesine özellikle yayılmasını istiyoruz. Zira Osmaneli bölgemizde gözlemlediğim kadarıyla, ‘Karpuz şu kadar ton aldım. Pancar şu kadar ton kaldırdım.’ diyerekten Sakarya havzası boyunca konuşulan bu. Ama karpuz bu sene güzeldi. Geçen sene yüzüne bakan yoktu. Sadece senede bir kez üretiliyor. Serayla istenilen ürünü istenilen pazar malını üretelim ve hiçbir zaman sıkıntı yaşamadan üretimimize katkı da bulunalım.

Bilecik bölgesine baktığımızda yaşlı nüfusumuzun Çaltı’da olmadığını diğer köylere göre daha genç olduğunu, daha hareketli bir belde olduğunu ve daha zengin bir belde olduğunu herkes görecektir.” şeklinde konuştu.

 

“Kadın çiftçilerimizin üretimde emeği çok”

 

Konuşmasında kadın çiftçilere seslenen Müdür Dankaz, kadın çiftçilerin tarımda çok önemli yere sahip olduklarını ifade etti. Dankaz, “Kadın çiftçiler emeği çok olan çiftçilerimiz. Beyler dışarıya, ‘Ben gübre almaya gidiyorum.’ diyor onu orada bırakıyor. ‘Ben ilaç almaya gidiyorum.’ diyor onu orada bırakıyor. Ya da ‘bankaya para yatırılacak’ diyor onu bırakıyor. Tarlada gübreyi uygulayan, ilacı uygulayan, hasadın başında duran ve onları yapan kadın çiftçilerimiz. İşkur’la, Ziraat Odası’yla beraber kadın çiftçiler programı yapmıştık. İnşallah devam ettiği takdirde başka yerlerde de yapalım. Zira kadınlarımızın mutlaka bu fuara yarın getirilmesini istiyorum. Çünkü fuarımız yarın (bugün) da açık. Yarın getirilmesini ve bu süre içerisinde de onların da birebir sorunlarını gübreciyle, ilaççıyla, tohumcuyla konuşmalarını ve tartışmalarını istiyoruz, talep ediyoruz.” dedi.

 

“7 işçiyle 3,5 dekarda başlayan seracılık faaliyeti bugün 3 bin dekarda 680 çiftçiyle devam ediyor”

 

Söğüt Kaymakamı Mitat Gözen de, “Ben teknik konulara çok girmeden iki hususa dikkat çekmek istiyorum. 1997 yılında kaymakamlığımıza bağlı Sosyal, Yardımlaşma, Dayanışma Vakfımızın desteklediği 7 işçiyle 3,5 dekarla başlayan seracılık faaliyeti bugün 3 bin dekarda 680 çiftçinin yürüttüğü bir faaliyet haline gelmiş. 15 yılda sadece neredeyse. Hakikaten bu başarıdan dolayı Çaltılı çiftçilerimizi ve buna destek veren herkesi kutlamamız gerekir. Bugün eğer böyle bir fuara ev sahipliği yapıyorsa Çaltı 15 yılda hakikaten çok önemli bir gelişme sergilemiştir. Bunun altını çizerek tekrar üreticilerimizi tebrik etmek istiyorum.

İkinci bir husus, uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle dünyada enerji fiyatlarıyla zararı gıda fiyatlarının da dünya ekonomisi üzerine ciddi bir baskı oluşturacağını hesaplıyorlar. Bu bakımdan da enerji üreten ülkelerle beraber gıda üreten ülkeler de önümüzdeki dönemde avantajlı bir konuma geçeceklermiş. İşte bu bakımdan da yürütülen faaliyetler çok önemlidir. Türkiye’de tarımın ayakta tutulması ve güçlendirilmesi bu noktada çok kritik ve stratejik bir önem de taşımaktadır. Bu hususun da altını çizmek istiyorum. Bu sektörün güçlenmesi için ne kadar destek versek hakikaten ileride bunun semeresini fazlasıyla toplarız. Buna dikkat çekmek istiyorum.

Fuarımızın çiftçilerimiz üreticilerimiz için sağlıklı ve bereketli bir üretime vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Son olarak konuşan Vali Vekili Süleyman Deniz, hayat ve yaşamın bir dinamik olduğunu ve bu dinamiklik içerisinde de devamlı gelişim olduğunu ifade etti. Deniz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçmişte ülkemiz tarımıyla övünürdü. Kendi kendine yeten bir ülkeydi. Ancak sonraki yıllarda maalesef tarım ürünleri dışarıdan ithale başladı. Bu Türkiye’miz açısından ciddi anlamda bir sıkıntı veriyor.

 

‘Türkiye son yıllarda üniversitelerimizin de katkılarıyla önemli bir merhale almaya başladı’

 

Özellikle son yıllarda üniversitelerimizin de katkılarıyla Türkiye önemli bir merhale almaya başladı. Tarım üretimi de belli bir gelişim içinde. Üretim teknikleri sürekli gelişim içinde bulunuyor. Bu sadece Türkiye’miz de değil bütün dünyada bu şekilde yürümektedir ve hızlı bir rekabet ortamı vardır. Hızlı bir yarış vardır. Bunları söylememin nedeni özellikle 1. Çaltı Sera Günlerinin beraberinde getirdiği bu organizasyonun önemini vurgulamak. Şimdi burada az sayıda da olsa birazdan açılışını yapacağımız birazdan hep birlikte göreceğimiz bu stantlarda sergilenen şeyler özellikle tarım üretimi açısından ve ciddi anlamda bir katkı bir bilgi ve görgü artırımı hususunda katkı sağlayacaktır.

Kaymakamımızın belirttiği 15 yıl içinde basit bir şekilde, basit bir destekle başlayan bu sera üretiminin bu noktaya kadar çıkarılmasında katkısı olan Çaltılı çiftçilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Onları kutluyorum. İnşallah bu başarınız bu çalışkanlığınız bütün Bilecik ilimize örnek olur. Alanı iklimi uygun olan bütün alanlarda yani İnhisar da dahil olmak üzere ta Osmaneli’nin sonuna kadar Sakarya havzası dediğimiz noktada çiftçilerimize örnek olursunuz. Onların da başarılı bir şekilde bu projeden istifade etmelerine öncülük etmiş olursunuz.”

Konuşmaların ardından organizasyona katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara plaket takdimi yapıldı. Ayrıca İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından pestisit denetimlerinde ilaç kalıntısı bulunmayan çiftçilere teşekkür belgesi verildi.

Açılışın yapılmasıyla birlikte bütün katılımcılar fuarda yer alan stantları gezdi. Stantların gezildiği sırada ortaya renkli görüntüler çıktı. Katılımcı firma ve kurumlar fuar ziyaretçilerine kendi firma ve kurumları ile ilgili bilgiler verdiler. Dün açılan fuar bugün akşam sona erecek. ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir