• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

CEMAL SÜREYA’NIN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ

CEMAL SÜREYA:“ORTAOKULU BİR SERÇE KENTTE OKUDUM. BİLECİK'TE.”

1931 Yılında Tunceli’de doğan şair 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesi ile Bilecik'e sürgün edildi. İlkokula İstanbul Beyoğlu'nda başlayan Süreya üçüncü sınıfta Bilecik'te eğitim hayatına devam etti. Daha sonra babasına haber vermeden parasız yatılı sınavına girdi ve Haydarpaşa Lisesi'ni kazanarak ilimizden ayrıldı.

 

 

 

 

 

 

Arkadaşı şair Ece Ayhan'la sohbeti sırasında söyle bahsetmişti Bilecik’ten;

”Ortaokulu bir serçe kentte okudum. Bilecik'te.

Ailemiz sürgündü orada.

 Parasız yatılıydım.

 Yani hem sürgün,

hem parasız,

 hem yatılı.“

 

Cemal Süreya Bilecik’e sürgün gelişini şu satırlarla anlatır eşi Zuhal Tekkanat'a bir mektubunda;

”Bizi bir kamyona doldurdular
Tüfekli iki erin nezaretinde
Sonra o iki erle yük vagonuna doldurdular
Günlerce yolculuktan sonra bir köye attılar
Tarih öncesi köpekler havlıyordu
Aklımdan hiç çıkmaz o yolculuk, o havlamalar, polisler
Duyarlığım biraz da o çocukluk izlenimleriyle besleniyor belki
Annem sürgünde öldü, babam sürgünde öldü “

 

Bilecik'e geldikten altı ay sonra; henüz yirmi üç yaşında olan annesi Gülbeyaz Hanım ölür. Yedi yaşındadır Süreya ve sürgündür. Artık annesi de yoktur. "Küçük kalbimdeki kuş ölmüştü" diyerek anlatır tek cümlede her şeyi bu kayba dair. Bu da yetmez şunları söyler sonra;"Annem çok küçükken öldü, Beni öp, sonra doğur beni.”

 

Bilecik halkı Seber'lere çok iyi davranmışsa da Cemal Süreya artık bir sürgün'dür; bunun izlerini ömrü boyunca içinde taşıdığını belirtir. “Göçebe” şiirinin şu dizesine dikkatinizi çekmek istiyorum.

 

“Biliyorsun ben hangi şehirdeysem,
yalnızlığın başkenti orası." 

Şimdi bu serçe kentin, serçe yürekli insanları tüm hassasiyetiyle anıyor seni…

 

 

CEMAL SÜREYA VE BİLECİK

2014 Yılında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen “Şehir ve Edebiyat” konulu konferansta Bilecik Şeyh Edebali ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mürsel Gürses Cemal Süreya’nın Bilecik hayatını söyle özetlemiş:

"Cemal Süreya'nın annesi ölünce Bilecik mezarlığına gömüyorlar"

Cumhuriyet dönemi önemli şairlerinden, 2.Yenicilerin kurucularından, en önde gelenlerinden Cemalettin Seber gerçek ismi; ama sonradan Cemal Süreya ismini kullanmıştır. O da bu Dersim olayları esnasında, 1937'de ailesiyle birlikte Bilecik'e sürgün ediliyor. Bilecik' e o zaman 181 aile sürgün edilmiş Dersim'den. 800 küsur insan yapıyor yani ve bu sürgün edilenlerden birisi de Cemal Süreya'nın ailesi. Maalesef Cemal Süreya, Bilecik'e gelir gelmez 6 ay sonra annesini kaybediyor. Bilecik sürgünü, Cemal Süreya için bu olumsuz olayla başlıyor. İlkokulu ve ortaokulu burada  okuyor. Hatta Bilecik Ortaokulu'nu bitirdiğini ifade ediyor kaynaklar. Cemal Süreya'nın annesi ölünce Bilecik mezarlığına gömüyorlar.

"Babası Bilecik'ten Esma isimli birisiyle evleniyor."

Cemal Süreya'nın anlatımına göre üvey annesi bunlara çok kötü davranıyor.  Babası bundan rahatsızlık duyarak bu kadından boşanıyor ve Cemal Süreya okulu bitirdikten sonra, yani o süre doluna İstanbul'a taşınıyorlar. Babası orada bir daha evleniyor başka birisiyle; fakat babası vasiyet ediyor, ''Ben ölünce beni ilk eşimin yanına gömün'' diyor ve Cemal Süreya'nın babası da şu an Bilecik'te yatıyor.”

MEHMET SELİM SAÇTI

 

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir