• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Özker’den Uyarı

 

Özker açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
17.12.2009 tarih ve 27435 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5940 Sayılı Kanunun 4ncü Maddesi gereği,16.12.2010 tarih ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de “Yapı müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştır.
          Birinci  derece deprem bölgesinde yer alan ilimizde, kamu  ve özel kişilerin inşa edeceği yapıların Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında;Yönetmelik hususlarına uygun olarak yapılması,halkın mal ve can güvenliğinin korunması ve afet hasarlarının önlenmesi 3194 sayılı İmar Kanunu ve 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu Uyarınca; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün 19/10/2011 Tarih ve 305 sayılı  Genelgeleri,   16/11/2011 Tarih ve 2297 sayılı yazımız ile  konu hakkında ilgili olan Yerel Yönetimler, İl Özel İdaresi, İnşaat Mühendisleri Odası, Organize Sanayii bölgesi Müdürlükleri  ve Yapı Denetim Firmaları bilgilendirilmiş, resmi ve özel tüm inşaatlarda Ustalık ve Kalfalık belgesi olmayanların çalıştırılmaması, bu belgeler olmadan yapılan çalışmaların ilgili idarelerce tespit edilip, yasal işlem yapılması duyurulmuştur.    
          Yönetmenlik hükümleri gereğince;
          a)   05.06.1986  tarihli 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında edinilmiş diploma,ustalık belgesi, yetki belgesi, sertifika bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık ve ustalık belgelerinden birisi,
          b)  25.08.1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 4’üncü maddesi ile 31 12.2008 tarih ve 27097 6. mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye İş Kurumu İşgücü Uyum hizmetleri Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesinin birinci  fıkrasının (f) bendine göre faaliyet gösteren kurslardan aynı yönetmeliğin 23 üncü maddelerine göre alınan kurs bitirme belgeleri,
          c)   Kuruluş kanunlarınca veya ilgili kanunca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları ile Milli Eğitim Bakanlığının ilgili biriminin onayının alınması şartıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler, işçi ve işveren kuruluşları ile bünyelerinde kurulu iktisadi işletmeler veya işveren tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleri sonunda verilen belgeler, 
          ç)  Uluslararası  kurum ve kuruluşlardan alınan ve MEB tarafından denkliği sağlanan belgeler,
         d) Yukarıdaki bentlerde sayılan belgelerden herhangi birine sahip olmamakla birlikte, inşaat ve tesisat işlerinde bu yönetmeliğin yayımı tarihinden  (16.12.2010) önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayıp, bu yazı veya belgelerle 1.1.2015 tarihinden önce müdürlük veya ilgili idareye ( Belediyeler ve İl Özel İdaresi ) başvurarak adına EK-3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenlere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgeler,ustalık yetki belgesi olarak kabul edilecek belgeler olarak sayılmıştır. 01/01/
           01/01/2012 tarihinden itibaren İnşaat ve tesisat işlerinde yapım işi üstlenen yapı müteahhitlerinin  yetki belgesiz usta çalıştırmalarına izin verilmemesi ilgili idarece ve yapı denetim kuruluşlarınca şantiyelerde yapılacak kontrollerde , ustaların yaptıkları işe uygun yetki belgelerinin bulunup bulunmadığının  denetlenmesi ,hiçbir belge sahibi olmayan ustalar nedeniyle 3194 sayılı İmar Kanunun 28 ve 42’nci maddeleri gereği cezalı duruma düşülmemesi için , belge sahibi olmayan ustaların bir an evvel Yönetmenliğin ,Geçici 1 nci maddesinin (d) fıkrasında yer alan Yönetmenlik eki EK-3 Geçici ustalık belgesini almaya yönlendirilmesi gerekmektedir.
           EK-3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi alınabilmesi için, inşaat ve tesisat işlerinde çalıştığına ilişkin müteahhitten alınacak yazı ve sosyal güvenlik kurlışundan alınacak belge ile bu Yönetmenliğin yayımı tarihinden (16/10/2010) itibaren 01/01/2015 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü veya yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili idareye başvurulması zorunludur.   
                Bu belgelerden biri ile başvurulması halinde, müdürlük ( Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ) veya ilgili idarece (Belediyeler ve İl Özel İdaresi ) en geç üç iş günü içinde talep sahibi adına EK3 formu düzenlenir. İlgili idare düzenlediği EK3 formunun bir örneğini müdürlüğe Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü )  gönderir.
             Müdürlük  ( Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ) veya ilgili idare (Belediyeler ve İl Özel İdaresi ) tarafından 01.01.2015 tarihinden sonra EK-3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi 01.01.2017 tarihine kadar, inşaat ve tesisat işlerinde yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğuna dair müteahhitten alınan yazı ve sosyal güvenlik kuruluşundan alınan belgeler 01.01.2015 tarihine kadar ustalık yetki belgesi yerine geçer. Bu belgeleri haiz olan inşaat ve tesisat işlerinde çalışanlardan,belgelerin geçerlik süresi içinde ayrıca birinci fıkrada sayılan ustalık yetki belgeleri istenmez.
          Yönetmenliğin Geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası (d) bendi kapsamında ustalık yetki belgesi olarak doğrudan kabul edilen belgelerden herhangi birine sahip olmamakla birlikte, inşaat ve tesisat işlerinde Yönetmenliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alıncak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayıp ,bu yazı veya belgelerle  01/01/2015 tarihinden önce Müdürlük veya ilgili İdareye başvurarak adına EK-3 Geçici ustalık Yetki belgesi düzenlenenlere;
           Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından verilecek 32-40 saatlik eğitim ön görülmektedir. Bu eğitim sonucunda verilen belgeler yetki belgesi olarak kabul edilecektir. 
           Bu kapsamda MEB’nın belirlediği ve uygunlanmakta olan eğitim programı dahilinde EK-3 belgesine sahip olanlardan, öncelikle demir, betonarme kalıbı, çatı, duvar, boya, sıva, yalıtım vb inşaat işleri ile sıhhi, kalorifer ve elektrik tesisatlarına ilişkin ustalık branşlarında gerekli eğitim faaliyetleri başlatılıp hızlandırılarak gerekli süreler boyunca sürdürülmesine yönelik olarak tüm iş ve işlemler zaman kaybetmeksizin Valiliğimizce koordine edilerek sürdürülecektir. 
 
“TÜM MÜTEAHHİTLERE SİCİL
NUMARASI VERİLECEK”
 
        Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oktay Özker, “17.12.2009 tarih ve 27435 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5940 Sayılı Kanunun 4ncü Maddesi gereği,16.12.2010 tarih ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de “Yapı müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştır” diyerek şu bilgileri verdi:
Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müteahhit Kayıtları ile ilgili olarak 06/07/2011 tarih ve 1/12978 sayılı 2011/2 ve 2011/7 nolu genelgeler   Valiliğimize gönderilmiştir.Bu genelgelerin ilgili İdarelere dağıtımı  25/07/2011 tarih 1373 sayı ve 16/11/2011 tarih ve 2297 sayılı yazılarımızla yapılmıştır.
          Bakanlık genelgesinde aşağıdaki hususlar belirtilmektedir.
          Tek parselde bir bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 m2’yi geçmeyen yapılar hariç, bir yapı müteahhidinin sorumluluğu altında inşa edilmesi, her yapı müteahhidinin Bakanlığımızdan bir yapı müteahhidi yetki belgesi numarası alması,yetki belgesi numarasının yapı ruhsatında,yapı kullanma izin belgesinde ve yapım işleri sözleşmesinde kullanılmasına ilişkin hükmü 01.01.2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.
          Her ne kadar uygulama 01.01.2012 tarihinden itibaren başlayacak olsa dahi, Bakanlığımızca yürütülmekte olan yazılım çalışmasının tamamlanmasını ve donanımsal ihtiyaçların karşılanmasını müteakip, ihtiyari olarak 01.01.2012 tarinden öncede yetki belgesi numarası verilmeye başlanabilecektir.Bu hususta Bakanlık internet sayfasında bilgiler yayınlanmaktadır.
          Müdürlüğümüze belge talebine ait başvuru yapılabilecektir. Yetki belgesi numarası almak isteyen  gerçek ve tüzel kişi; Ek-1’deki Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası Başvuru Formu’nu doldurup,imzalar.Yapı müteahhidi gerçek kişi ise kayıtlı olduğu meslek odasından müracaat yılı içinde alınmış kayıt belgesinin aslını veya Müdürlükçe onaylı  örneğini ;tüzel kişi ise meslek odasına kayıt belgesiyle birlikte şirket sözleşmesinin yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi aslını ya da ilgili Sicil Memurluğunca tasdikli suretini Müdürlüğe verir.
          Evrakları tam olan müracaat sahibine ,Bakanlık internet sitesinden yetki belgesi numarası oluşturulur.Yazılı veya elektronik ortamda verilir.
          Yapı müteahhitliğinin adi ortaklık veya ortak girişimce üstlenilmesi halinde,ortaklarca yukarıda belirtilen şekilde başvuru yapılması, müdürlükten tüm ortaklar adına yetki belgesi numarası alınması zorunludur.
        Yalnızca bir bodrum katın inşaat alanı hesaba katılmaksızın toplam inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda GEÇİCİ YAPI MÜTEAHHİDİ YETKİ  BELGESİ almak ve mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefi bulundurmak, yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmek şartıyla parsel maliki kendi yapısını inşa edebilir. Ancak bu yapılarda da mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefi bulundurulması zorunludur. Parsel malikinin veya hissedarlardan birinin mimar veya mühendis olması halinde ayrıca şantiye şefi aranmaz.

Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir