Çocuklar İçin Judo Eğitimi Başlıyor

Çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerine katkı sağlayacak olan Japon sporu judoyu Bilecik’teki çocuklara 3. sınıf Antrenör Galip Aydın Güner öğretecek. İçerisinde çok sayıda sporu barındıran judonun Bilecik Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tesislerinde ücretsiz olarak kursunun verileceği öğrenildi.

 

“Elit düzeyde sporcular yetiştirmek istiyoruz”

 

Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Judo Antrenörü Galip Aydın Güner, judonun bir savunma sporu olduğuna değinerek elit düzeyde sporcular yetiştirmek istediğini söyledi. Ailelerin bazı judo terimlerini duyduklarında korkarak çocuklarını göndermekten çekindiğini belirtti. Çekinecek bir şey olmadığını ifade eden Güner, çocukları judo öğrenmeye çağırdı. Güner yaptığı açıklamada şunları aktardı:

“Bilecik’te yaklaşık 3 yıl önce judo eğitimi veriliyormuş fakat daha sonra hoca olmadığı için ara verilmiş ve durulma dönemine girilmiş. Judo savunma sporu. Rakibin kuvvetinden faydalanılarak yapılan bir spor. Ama biz tabi ki bunu kendini koruyabilme açısından yaptırmıyoruz. Biz elit düzeyde sporcular yetiştirmek istiyoruz. Daha önce görev yaptığım Balıkesir’de Avrupa’da, dünyada derece almış sporcularım vardı.

 

‘Judo nezakete dayalı bir spor’

 

Judo nezakete dayalı bir spor; saygı, dürüstlük bulunan doğu felsefesini içeriyor. Judo gerçekten zor bir spor. Jimnastik içeriyor, kuvvet içeriyor, dayanıklılık istiyor. Judo hem ayakta hem de yerde var. Judonun içerisinde pes ettirme dediğimiz hareketler var, yerde oluyor bunlar. Kırma ve boğma diyoruz. Fakat kırma ve boğma dediğimizde aileler korkuyor. Biz kırma dediğimiz zaman sadece kola kırış yapıyoruz ama kolu kırmıyoruz. Kolun gerginliğini sağlıyorsunuz, hafif acıma duygusu oluyor ve acıdığı için rakip pes ediyor. Boğma da ise, boyun kısmında beyne oksijen ve kan gitmesini sağlayan damarlar kesiliyor. Kesilince oksijen ve kan gitmiyor, bayılma hissi oluşuyor. Kişi bayılınca da pes ediyor. Kişi elini iki kere yere vurduğunda pes ettiğini ifade ediyor ve maç böyle kazanılıyor.

 

‘Judoda yeniliyor olsanız bile saniyeler kala rakibi yenebilme imkanınız var’

 

Judoda rakip sizin sırtınızı mindere sert bir şekilde atarsa sizi yenebiliyor. Buna judoda ipon deniyor. Eğer oyuncu ipon yaparsa maçı bir saniye içerisinde de kazanabilir. Mesela maçın bitmesine 1 saniye kaldı ve siz yeniliyorsunuz. Bir teknik yapıp rakibi iponladığınız zaman rakibi yenebiliyorsunuz. Judo böyle bir spor.

Judonun içerisinde kıyafetler var. Bu kıyafetlere judogi diyoruz. Kuşak, elbise ve pantolondan oluşan kıyafetlerin hepsine Japonca judogi deniliyor. Müsabakalarda hem mavi hem beyaz judogi var. Bu, rakibin hangisinin teknik yaptığı hangisinin daha aktif olduğunun görülmesi için yapılan bir uygulama.”

Güner, judonun karate gibi tekme yumruk içerdiğinin zannedildiğini söyledi ve “Judo içerisinde güreş var güreşten çok farklı. Judoda seri olmanız gerekiyor. Judo kuvvete dayalı olarak gözükebilir ama rakibin kuvvetinden yararlanacaksınız. İki inatçı keçi köprüde buluşur, birbirini itmeye çalışır ya öyle değil judo. Judoda eğer rakip sizi itiyorsa siz ona direnç göstermeyeceksiniz. Daha çok üstünüze çekeceksiniz, onun ağırlık merkezinin altına girip onu diğer tarafa atmaya çalışacaksınız ve yolunuza devam edeceksiniz.”  dedi.

 

“Ağaç yaşken eğilir sözü bu sporda geçerli bir söz”

 

Judo eğitimi ile ilgili bilgiler vererek açıklamasına devam eden Güner, “Judo eğitimine başlayacak kişiler en küçük 7, en büyük 12 yaşında olmak zorunda. Çünkü judo zor bir spor, temelden başlaması gerekiyor. Ağaç yaşken eğilir sözü, bu sporda geçerli olan bir söz. Kişi yaşı büyükken başladığında biz onu esnetemiyoruz, jimnastik hareketlerini yaptıramıyoruz.

 

‘Karate ve tekvando gibi judoda da kuşaklar var’

 

Nasıl ki karatede, tekvandoda kuşak varsa judoda da kuşaklar var. İlk olarak beyaz kuşakla başlanıyor. Bu sarı, turuncu, yeşil, kahverengi ve siyah şeklinde devam ediyor. Siyah kuşağa geçiliyor ama kahverengi kuşakta 1 yıl beklemiş ve 15 yaşında olma zorunluluğunuz var. Birinci danı alabilmeniz için kahverengide 1 yıl bekleyeceksiniz, ikinciyi alabilmeniz için 2 yıl, üçüncüyü alabilmeniz için 3 yıl beklenmesi gerekiyor. Bu böyle devam ediyor. 5’e kadar geldikten sonra 6’yı alabilmek için 6 yıl bekliyorsunuz ve kırmızı-beyaz alıyorsunuz. 6-7 ve 8’inci danlarda kırmızı-beyaz, 9-10’uncu danlarda ise kırmızı kuşak oluyor. Judo sporunun kurucusu Jigaro Kano, 12’nci danda. 11-12’nci dan bizde yok. Ben 3’üncü dan antrenörüm aynı zamanda 3’üncün kademe judo antrenörüyüm. Kurs için belli yaş aralıkları verdim fakat daha önce bu sporla uğraşmış kişiler de kaldıkları yerden devam etmek için kursumuza gelebilirler. Bu kişilerin bana da faydasının olacağını düşünüyorum.

 

‘Çalışmalar kapsamında okullarda tarama yapacağım’

 

Türkiye Judo Federasyonu Başkanımız Fatih Uysal da bize minder gönderecek. Aynı zamanda elbiseyle ilgili olanaklar sağlayacak. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Lütfi Doyuk da sağ olsun bize yardımcı oluyor, judoyla ilgili çalışmalarımızı destekliyor. Judo çalışmaları kapsamında okullara giderek öğrenci taramaları da yapacağım.

 

‘Sağlık çok önemli’

 

Bizim için sağlık çok önemli. İlk başlarda ağır antrenmanlarımız olmayacak ama biz de 4 ayda bir kuşak sınavı oluyor. Sarı turuncu, turuncu olduğunda git gide ağırlaşacak antrenmanlar. Judoya başlamak için gelenler sağlık problemleri varsa mutlaka bildirmeleri gerekiyor. Bununla ilgili bilgi verirlerse bizde ona göre değerlendirmeye alıyoruz, ona göre antrenman uyguluyoruz.

Antrenmanları hafta içi her gün yapmayı düşünüyorum. Ama bunu Pazartesi-Çarşamba-Cuma olarak değiştirebiliriz.” diye konuştu. ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir