ÇORBA GELENEĞİ 8. YILINA GİRDİ

“Allah razı olsun, Berber Kerem’in ruhu şad olsun”

Muradiye Vakfı tarafından başlatılan  “Muhabbet Çorbası” 7. yılını doldurup 8. yılına girdi. Seneye devriyesi olması sebebiyle hıdrellez gününe denk gelen 6 Mayıs sabahı Şeyh Edebali Türbesi yanında bulunan Orhangazi Camii’nin bahçesinde sabah namazını müteakiben dağıtılan çorbaya hıdrellez olması nedeniyle bayanların ilgisi daha fazla olduğu görüldü. İçilen çorbanın ardından görüşlerini aldığımız Muradiye Vakfı Bilecik yöneticilerinden Veli Çınar, “Bir ağabeyimiz dedi ki “Hadi hazırlanın, bu hafta sıra bende ne istiyorsanız alın, malzeme olarak, ne istiyorsanız alın” dedi. O şekilde başladı” diyerek şöyle devam etti: “Çorba geleneği bir abimizin mekanında dururken 3 kişi İstanbul’daki Eyüp Sultan Camii’nde verilen sabah ikramlarından esinlenerek orda aramızda bir konuşma geçti. Bir ağabeyimiz dedi ki “Hadi hazırlanın, bu hafta sıra bende ne istiyorsanız alın, malzeme olarak, ne istiyorsanız alın” dedi. O şekilde başladı. Bu seneye kadar geldik Allah razı olsun. Ben kendi dönemimde yaptığım zamanlarımda bildiğim kadarıyla hiçbir şekilde vakıftan 5 kuruş çıkmadı. Hatta ilk senelerde 5 hafta, 7 hafta sonrasında sıra alıyorlar, bu hafta benden olsun diye. 7. yıl tamamlandı, 8. yıla girdi.

“Amacımız insanları sabah namazında toplamak”

Amacımız insanları sabah namazında toplamak. Çorba tabi ki vesile oluyor ama esas olan insanları sabah namazında toplamaktır.

Bu arada merhum berber Kerem de çorbanın mimarlarından, ilk başlatanlardan. Ondan Allah razı olsun, berber Kerem’in ruhu şad olsun”

Veli Çınar’dan sonra ilimizin tanınmış İmam Hatiplerinden Sümbül Hoca ise “Bu çorbayı başlatanlardan Allah razı olsun. Değerli ağabeylerimiz, kardeşlerimiz bu işi devam ettiriyorlar ve sonuna kadar devam edecek inşallah. Bu sabah ki çorbaya muhabbet çorbası diyoruz. Her pazar günü yapılan çorba. Bugün ki muhabbet çorbası da, senenin devriyesine rastladı. Kim gelirse burada nasibinden faydalanıyor.

“Gaye Şeyh Edebalı Hazretlerinin mekanında toplanıp ve alemi islama burada dua etmek”

 İlla bir çorba gaye değil. Gaye Şeyh Edebalı Hazretlerinin mekanında toplanıp ve alemi islama burada dua etmek, cenab-ı hakkın vermiş olduğu nimetleri hamd etmek, İslam aleminde birlik beraberlik toplu halde bir araya gelmesi için duaya devam etmektir” dedi.

Son olarak Bilecik Diş Hastanesi Baş Hekimi Dr. Hasan Yalçın, Bilecik’in önceki senelere göre hem ekonomik hem inanç hem de teknik yönden aşama kaydettiğini belirtti ve şöyle devam etti: “25 senedir Bilecik’teyim. Bundan 15 sene öncesine kadar herkes buraya bitik bir şehir diye bakıyordu. Hem inanç yönünden hem teknik yönünden hem de ekonomik yönünden tükenmek üzere olan bir yer olarak bakıyordu. Fakat yolun aşağı alınmasıyla Bilecik biraz daha bitecek diye düşünülürken Üniversite’ye karar verildikten sonra burası biraz daha öğrenci şehri haline geldi. Fakat bundan daha önemlisi mevcut hükümetin yaptığı çalışmalar içerisinde benim bildiğim kadarıyla bir tane organize sanayi vardı. Fabrikaların 3’te 2’ sine yakın kısmı kapalı duruyordu. Şimdi 3. Organize sanayi bölgesi planlanmış durumda. Ekonomik seviyede Bilecik’in gerçekten çok büyük bir hamle yaptığını görüyoruz.

“Soyut ama neredeyse elle tutulacak kadar muhabbetin açık olduğunu görüyoruz”

Muhabbet çorbasıyla Bilecik’te bir bütünleşme başladı. İçinde İslami sancısı olan, Allah inancı olan insanlar artık gidecekleri bir yer, hatta sabah ezanı vaktinde bir araya gelme gibi bir şansa sahip oldular. Bu da insanlar arasındaki sevgi ve muhabbeti arttırdı. Çorbanın ismi de oradan geliyor. Pazar günleri devam etmiş olmakla birlikte hıdrellez olduğu için bu hafta Salı günü yapıldı.  

“En azından millet birbirine bakarken gülümseyebiliyor”

Toplumun içinde fertler arasındaki ilişkilere bakarsak bunun olumlu yansımalarını da çok hızlı bir şekilde toplamaya başladık. Bu 8. sene ama sanki aynı heyecan aynı istek halen devam etmekte. Çünkü insanlar buna açtı. Bunu da Allah razı olsun Muradiye Vakfı harika bir şekilde yerine getirdi. İnsanlar arasında hakikaten bir muhabbet başladı. En azından millet birbirine bakarken gülümseyebiliyor, yan yana geçerken selam veriyor. Temelde Veli abimiz, Yıldırım abimiz başlattı. Muradiye vakfı olarak başlattılar. Soyut ama neredeyse elle tutulacak kadar muhabbetin açık olduğunu görüyoruz. Bu soyut kavramını bu kadar somut hale getirildiği ortam oluştu. Bilecik için harika bir kazanım diye düşünüyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun” dedi.

CANER ALKAN – ERHAN TOKA


 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir