CUMHURİYET HALK PARTİSİ BAHRİYE ÜÇOK’U UNUTMADI

featured

CHP Bilecik İl Başkanı Metin Yaşar 6 Ekim 1990 yılında acımasızca katledilen Bahriye Üçok’un vefatının 26. Yıldönümü ile ilgili bir açıklama yaparak şu açıklamaları dile getirdi: ‘Bahriye Üçok tarihçi siyaset bilimci ve politikacı. Laiklik kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerinde durmuş radikal dinci gurupların düzenlediği bombalı bir saldırıda hayatını kaybetmiştir.

ÜÇOK, Türk siyaseti için önemli çalışmalar yapmış değerli bir politikacıydı.İyi derecede Fransızca ,Arapça ve Farsça bilen Üçok siyasetçi İslamiyete ılımlı yaklaşımlarda bulunmuş yobazlığın önüne geçmeye çalışmıştır.’’İSLAMDAN DÖNENLER’’,  ‘’YALANCI PEYGAMBERLER’’ ‘’İSLAM DEVLETLERİNDE KADIN HÜKÜMDARLAR’’ isimli üçlemesi yayınlanmıştır.

Üçok’a düzenlenen saldırı PKK ve bir Radikal Dinci Gurup tarafından  üstlenilmiştir. 1919 yılında Trabzon da dünyaya gelen Üçok ilkokulu Ordu daha sonra lise tahsilini Kandilli Kız Lisesinde devam etmiş yüksek öğrenimini Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde tamamlamıştır.Orta çağ ve Türk İslam Tarihi bölümünde eğitimini tamamlamış bunun yanı sıra Devlet Konservatuarı Opera Bölümüne kayıt olarak iki fakülteden mezun olmuştur.Samsun ve Ankara da toplam 11 yıl lise öğretmenliği yapmıştır.1953’te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde bir ilki gerçekleştirerek ilk kadın öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamıştır.1957 -1964 yılları arasında akademik kariyeri devam etmiştir.İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlarla isimli tez çalışmasıyla Doçent ünvanını almıştır.

Kuranı Kerime bağlı olarak İslamiyet i çağdaş ve gerçekçi bir din özünde hoşgörü ile yorumlamıştır.Bu nedenle radikal gruplardan ölüm tehditleri almıştır. 1971 senesinde Kontenjan Senatörü olarak görev almıştır. Beş yıl süresince Cumhuriyet Senatosu Divan üyeliği yapmış 1977 yılında CHP partisine katılmış 1983 yılında Halkçı Partinin kurucu üyesi 1984 yılında yapılan genel seçimde Ordu Millet Vekili olarak TBMM ne girmiştir.1986 yılında SHP ye geçen Üçok 1988 yılında katıldığı bir TV programında İslamda örtünmenin  zorunlu olmadığını açıklaması üzerine İslami Hareket adlı bir örgütten tehditler almaya başlamıştır.6 Ekim 1990 günü Ankara’daki evine gönderilen kitap paketini açmaya çalışırken içine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirmiştir. Artvin İzmir ve Ankara da ismi önemli meydanlara ve caddelere verilmiştir.Saldırıyı gerçekleştiren Gülay Calap 1994 yılında yakalanarak 12 yıl hapis cezasına çarptırılmış cezasının ardından aktif siyasete atılmış ve halen devam etmektedir .

Sevgili BAHRİYE ÜÇOK’ un ATATÜRK’ ÜN İZİNDE BİR ARPA BOYU isimli kitabı bir dönem ders kitabı olarak müfredata girmiştir. Ölümünün 26.yıldönümünde kendisini saygı ve rahmetle anıyor Atatürk ışığının yılmaz devrimcisini katledenleri lanetliyoruz.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir