DEMİRİ ERİTEN SEVGİDİR

“Asırlardan beri alem-i İslam’ın büyük bir coşku ve heyecanla kutlaya geldiği Kurban Bayram’nı 15 Ekim Salı günü bir kez daha hep beraber dünyanın değişik mahallerinde yaşanan hadiselerin tezahürü olan acılarımızı gönlümüzün derinliklerine hapsederek idrak etmiş olacağız. Bu bayram, ismini kurban ibadetinden almıştır. Sözlükte; “yakın olmak, yaklaşmak, yakınlaşmak” anlamlarına gelen bu kelime, dini literatürde “Yüce Allah’ın rızasını, hoşnutluğunu kazanmak, O’na yaklaşmak için kesilen belirli hayvanlar ve bu maksatla yapılan ibadet için” kullanılmaktadır.

Kurban ibadeti, Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılagelen ibadetlerden biri olarak dini-sosyal hayatımızda her zaman önemli bir yer işgal etmiştir. Kurban; çocukluğumuzda ayrı, gençliğimizde ayrı, olgunluğumuzda ayrı anlamlar ifade eder.

 

KURBAN; YARATAN’A TAZİMİN’İN GEREĞİDİR

 

Kulluğumuzun gereği olara ifa ettiğimiz diğer ibadetlerde olduğu gibi, kurban ibadetinde de bizler için sayısız hikmet ve derin anlamlar vardır. Dinimiz; gerekli şartları taşıyan müminlerin bu ibadeti yerine getirmelerini istemekle yaratıcıya yakınlaşmak öngörülürken, sosyal yardımlaşma, fedakârlık gözetilmiş, fakirlerin, muhtaçların desteklenmesi tavsiye edilmiştir. Bu sebepledir ki; Ramazan ayı ve Kurban Bayramı günleri, ülkemizde ve Müslüman ülkelerin sosyal hayatında diğer zaman dilimlerine mukayeseyle daha önemli gelişmelere yol açar.

 

BAYRAMLAR “BİRLİK VE DİRLİK” GÜNLERİDİR

 

Genel anlamıyla bayramlar dini şuur ve duygularımızın gelişmesine, milli ve manevi değerlerin güçlenmesine, birlik, beraberlik, kardeşlik sevgi ve saygı ruhunun kuvvetlenmesine, yardımlaşma ve dayanışmanın tesisine katkılar sağlayan dargınlık, düşmanlık, çekişme, tefrika ve ihtilafların giderilmesine, toplum bünyesinde açılan yaraların sarılmasına, akraba, komşu ve büyüklerin ziyaret edilmesine, fakir, yetim ve kimsesizlerin gözetilmesine; çocukların sevindirilip manevi havayı teneffüs etmelerine, kısaca, her türlü ahlaki ve insani değerlerin kazanılmasına vesile olan müstesna günlerdir.

 

ALLAH’A ULAŞACAK OLAN ET VE KAN DEĞİL, TAKVA’MIZ OLACAKTIR

 

Kurban Bayramı bizlere, ibadetlerin Allah’a bağlılığı simgelediğini, elimizdeki malın ve gönlümüzdeki sevginin paylaştıkça çoğalacağını, kestiğimiz kurbanların et veya kanının değil, bizim takvamızın Allah’a ulaşacağını öğreten müstesna zaman dilimlerindendir. Bayram günlerinde toplum hâlinde yaşadığımızı ve birbirimize her zaman muhtaç olduğumuzu, beşer olarak bugün kendisine en çok ihtiyaç duyduğumuz şey olan; en büyük sermayemizin ruhumuzun derinliklerindeki sarsılmaz sevgi, en büyük gücümüzün birlik ve beraberliğimiz olduğunu, geleceğimiz için aile bağlarımızın ne kadar önemli olduğunu hissederiz.

 

KURBANLIK HAYVANLARA EZİYET EDİLMEMELİDİR

 

Yüce Dinimiz İslam; Yaratana tazimi ve yaratılana şefkati emretmiş, hiçbir canlının eziyet çekmesini hoş karşılamamıştır. Böyle olduğu için de, kurban kesiminde kurbanlıklara eziyet edilmemesi, temizlik ve çevre sağlığı kurallarına uyulması, bunun için gerekli mekanların ve teknolojinin devreye sokulması kurban kesecek/kestirecek vatandaşlarımızın ve ilgili birimlerin ayrı ayrı sorumluluklarıdır. Diğer yandan, kurban ibadetinin hikmetinin, kan akıtmakla değil, etlerinin yakın ve uzak çevremizdeki, hatta dünyanın öbür ucundaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve bu yolla aradaki sevgi ve kardeşlik bağının güçlenmesi ile gerçekleşeceğini de gözden uzak tutulmamalıdır.

 

KURBAN ALLAH’A, SEVGİ, KARDEŞLİĞE KURBİYYETTİR

 

Şüphesiz bu kutlu bayram ikliminde kurbanla Allah’a yaklaşan müminler, bütün kötülüklerden uzaklaşmak için birbirlerini sevmek, saymak, kardeşlik duyguları içinde mutlu bir hayat sürdürmek için birliği, dirliği, kardeşliği engelleyen kini, hırsı bir tarafa bırakarak sevgi ve muhabbeti ön plana çıkarmalıdırlar.

 

ÖKSÜZLERLE, YETİMLERLE, ŞEHİT AİLELERİYLE, KİMSESİZLERLE BAYRAM YAPALIM

 

Bayramın şuuruna varabilmek için fakirleri, yoksulları, güçsüzleri, öksüzleri, yetimleri, kimsesizleri sevindirelim, yaşlılarımızın, hastalarımızın gönüllerini alalım. Yardıma muhtaç olanlara yardımcı olalım. Birbirimizle tebrikleşelim. Mezarlıkları ziyaret ederek sahip olduğumuz her türlü maddi manevi varlığımızı bizlere miras bırakan geçmişlerimizi, ölülerimizi fatihalar, Kur’anlar ve dualarla yad edelim.

 

TEŞRİK TEKBİRLERİ’Nİ UNUTMAYALIM

 

Kurban Bayramında mü’minler kurban kestikleri gibi, arefe günü sabah namazından itibaren her namazda farzları müteakip selamdan sonra teşrik tekbirleri getirmesi de gerekmektedir. Teşrik tekbirleri Arefe günü sabah namazıyla başlar, bayramın dördüncü günü ikindi namazından sonra biter. Toplam 23 vakittir. Bu tekbirler hem cemaatle, hem de tek başına kılana, yolcuya, yolcu, olmayana, erkeğe ve kadına vaciptir ve unutulmaması gerekir.

BAYRAMLARDA EVİMİZİN KAPILARI HERKESE AÇIK OLSUN

 

Bayramları her hangi bir tatil günü ve dinlenme zamanı gibi görmek, bayramın anlam ve esprisine uymaz. Bu itibarla; bayram günleri, büyüklerimizin gönlünün alınması ve komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Ulaşamadığımız yakınlarımızın bir telefonla, tebrik kartı ile bayramları kutlanmalı, hal ve hatırları sorulmalıdır.

Birlik ve beraberliğe, yardımlaşma ve dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda, asırlardır bizleri birbirimize bağlayan manevi unsurlardan biri olan mübarek Kurban Bayramının, hayırlara vesile olması niyazıyla; bütün vatandaşlarımızın bayramlarını yürekten kutluyor, bayramın ülkemiz ve İslam aleminin birlik ve dirliğine, sükun ve huzuruna, bütün insanlığın barış ve hidayetine, aziz milletimizin milli ve manevi değerlerde bütünleşmesine, fitne ve terörün bitmesine, kan ve göz yaşlarının kesilmesine vesile olmasını diliyor, bize bu ülkeyi canları ve kanlarıyla emanet eden bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Geçmişteki bayramlara özlemle andığımız günümüzde, Alvarlı Muhammed Lütfi Hazretleri’nin şu dizelerine kulak verelim:

Can bula cananını
Bayram o bayram ola
Kul bula sultanını
Bayram o bayram ola
Hüzn-ü keder def ola
Dilde hicap ref ola
Cümle günah ef ola
Bayram o bayram ola

Can’ın cananıyla buluştuğu, özlem ve hasretini çektiğimiz gerçek bayramlara ulaşmak temennisiyle.. Bayramımız mübarek olsun…. (İl Müftülüğü)

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir