DİŞ HEKİMLERİ HAFTASI

 

Bilimsel Diş hekimliği eğitiminin 22 Kasım 1908 tarihinde başlaması nedeniyle bu tarih Ülkemizde “Diş Hekimliği Günü” olarak kabul edilmiştir.Her yıl 22 Kasım’ı da içine alan hafta “Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” adı altında kutlanmaktadır.
Bu yılki Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftasını, halkın Ağız ve Diş Sağlığı tedavilerinin Merkezlerimizde olmasının mutluluğu ve gururu ile kendi hekimini seçme özgürlüğünün tam uygulandığı bir ortamda kutlanması Müdürlüğümüz için son derece sevindiricidir. Ağız ve Diş Sağlığı genel sağlığımızın önemli bir parçası olması nedeniyle, düzenli diş hekimleri kontrolleri ve koruyucu diş hekimliği uygulamalarının bir yaşam tarzı kabul ederek Sağlıklı Nesiller yetiştirmek Sağlık Müdürlüğümüzün temel hedefleri arasında yer almaktadır.
Ülkemizde sigara ve tütün kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıkları, ağız ve diş sağlığına bakım, doğru diş fırçalama alışkanlığının oluşmaması ve düzenli diş hekimi kontrolü boyutunda yeterince önem verilmemesi gibi nedenlerle, diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürmektedir.
Sağlıksız dişler insan vücudundaki bütün sistemleri olumsuz etkilemekte ve “sürekli enfeksiyon odağı”na dönüşebilmektedir.Diş çürükleri; sinüzit, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi, diyabet(şeker hastalığı), solunum sistemi ve kalp hastalıkları ile sindirim sorunlarına yol açabilmektedir.
Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi için, ağrı oluşmasını beklemeden senede en az iki kez diş hekimine giderek dişlerin muayene ettirilmesi gereklidir.Diş çürüklerinin erken dönemde tespit ve tedavisi dişlerin kaybedilmesini önler.
Sıcak, soğuk, şeker veya ekşi yiyecek-içecekler ağza alındığında dişlerde ani bir tepki oluşur; ağrı-sızı başlar.Bu ağrı keskin, ani ve derindir.
Çürük ve eski dolgular dışında hassasiyet en çok dişeti çekilmesi ile açığa çıkan kök yüzeylerinden kaynaklanır. Normal olarak, dentin (dişin ikinci ve önemli bir tabakası) mine ve segment (kök yüzeyini kaplayan özel tabaka) ile çepeçevre kuşatılmıştır. Diş hassasiyetinin sebebi tam olarak anlaşılamamışsa da  hassasiyetin dişin sinirine mikron düzeyindeki kanalcıklar aracılığı ile iletildiği üzerinde durulmaktadır.
Diş çürüklerinde erken tanı ve tedavi hem sağlık hem de sosyal ve ekonomik yönden büyük önem taşır. Diş çürükleri daha ilk aşamada tespit edilip, tedavisi yapılırsa diş kurtarılır. İlk aşamada tedavi için yapılan harcamalar daha azdır. Ayrıca sağlık personelinin zaman kaybı da en azdır. Çürüğün ilerleyen aşamasında yapılan harcama ve emek artar. Diş tedavisinde kullanılan araç ve malzemelerin döviz ödenerek ithal edildiği düşünülürse ülkemiz ekonomisi açısından ne derece önemli olduğu daha iyi anlaşılır. Kısaca belirtecek olursak çürüğün erken teşhis edilmesi dişin kurtarılmasının yanında ekonomik yönden de büyük yararlar sağlar.
Bilecik Sağlık Müdürlüğü olarak, sağlığımızın bir parçası olan ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin halkımız için eşit haklar çerçevesinde rahat ve kolay ulaşılabilir olması için çalışmaktayız.Bu çerçevede modern teknoloji ve bilgilerin ışığında kaliteli ve kapsamlı ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan diş hekimlerimizin ve personelimizin özverili, istekli çalışmaları halkımızı son derece memnun etmektedir.
22 Kasım Diş Hekimleri günü vesilesiyle bu zor ve meşakkatli yolda hizmet veren tüm Diş Hekimlerimizin ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor ve günlerini kutluyoruz.


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir