Diyabetten Geleceğinizi Koruyun

 

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Bilecik Kültür Sitesi önüne stant kuran Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şubesi, vatandaşların açlık ve tokluk kan şeker ölçümünü yaparak diyabet riski bulunup bulunmadığı konusunda bilgi verdi. Ayrıca standı ziyaret eden kişilere diyabet ve tedavisi hakkında bilgi içeren el ilanları ile “Diyabetten Geleceğinizi Koruyun” yazılı yaka kartı verildi. Kurulan stant 9.00-12.00 saatleri arasında hizmet verdi.

                Etkinlik ile ilgili bilgi veren Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Ali Kaya, ağız kuruluğu olan ve idrara sık giden kişilerin mutlaka şeker ölçümü yaptırması gerektiğini söyledi. Çocukların da diyabet hastası olabileceğini belirten Dr. Kaya, ağız kuruluğu olan ve idrara sık giden çocukların ailelerinin de mutlaka çocuklarını muayene ettirmeleri gerektiğini vurguladı. Dr. Kaya şöyle konuştu:

 “Biz Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şubesi olarak Diyabet Günü etkinliğinde halkımızın açlık ve tokluk kan şekerleri ölçümünü yapmaktayız. İl genelinde 22 bin civarında diyabetli hastamız var. Bunun yanı sıra diyabetli olduğunu bilmeyen, şekerle alakalı bir şüphe olup olmadığını bilmeyen kişiler de var. Biz de bunun için bu standı kurarak vatandaşlarımızı bilgilendirmek istedik.

Özellikle ağız kuruluğu yaşanlar, çok sık su içenler ve sık idrara çıkanlar mutlaka bir kan şekeri ölçümü yaptırmalıdır. Bizimde amacımız bu, yani şu an 100 ila 150 civarında kan şekeri ölçtük. Bunlardan 5 kişide yüksek 2 kişide düşük değerler çıktı toplamda 7 tane şüpheli tespit ettik. Bu kişileri de dahiliye polikliniğimize yönlendirdik. Gerekli tetkikleri, muayeneleri yapılıp tedavileri düzenlenecektir. Amacımız halkın daha sağlıklı yaşamasını desteklemektir.

                ‘Şeker hastalığı yaşlı hastalığı değildir’          

Şeker hastalığının iki tipi vardır. Tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet. Tip 1 diyabet daha çok çocukluk yaşlarında başlarken tip 2 diyabet ise ileri yaşlarda görülmektedir. Şeker hastalığı bir yaşlı hastalığı değildir, çocuklarımızda da olur. Bundan dolayı eğer çocuğunuz sık idrara çıkıyorsa ve ağız kuruluğu yaşıyorsa mutlaka muayene ettirmeniz gerekiyor.” ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir