• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

“En Büyük Arzumuz Eğitimin Güvenli Bir Şekilde Yapılması”

Bilecik’te İl Milli Eğitim Danışma Komisyonu Toplantısı yapıldı. Bilecik Kız Meslek Lisesi’nde gerçekleşen toplantının açılış konuşması İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman tarafından yapıldı. Şişman, İl Milli Eğitim Danışma Komisyonu’nun görevlerinden bahsederek başladığı konuşmasının devamında şunları aktardı:

“Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevlendirme yöneticiler ve diğer arkadaşlarımızla birlikte toplam 8 tane şube müdürü, 1 müdür yardımcısı, 1 eğitim denetmenleri başkanı ve 7 tane eğitim denetmeniyle görevimizi sürdürüyoruz.

 

Toplam öğrenci sayısı 36 bin 515

 

İlimizde 2 tane özel ilkokulumuz, 2 tane özel ortaokulumuz bulunmakta. Özel öğretim kurumlarımızın toplam sayıları 50, okul öncesinde okul sayımız 9’du 1 okulumuz daha anaokulumuzun daha eğitim-öğretime başlamasıyla birlikte bu sayı 10 olmuştur. Merkezde de Pelitözü İlkokulumuz ve Ortaokulumuz inşaatı bitirilerek eğitim öğretime açılmıştır. Toplamda öğrenci sayımız 36 bin 515 olmuştur. Okul öncesindeki öğrenci sayımız 2 bin 720, ilkokulda 12 bin 150, ortaokulda 10 bin 609 özel eğitim dediğimiz özel çocuklarımıza yönelik özel eğitimdeki öğrenci sayımız 37, ortaöğretimdeki öğrenci sayımız 10 bin 996 toplam 36 bin 515.

İlimizin okullaşma oranları da Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülüyor. İlköğretimden ortaöğretime geçişle ilgili olarak özellikle 8’inci sınıfı bitiren çocuklarımızın 9’uncu sınıfa geçmeleriyle ilgili olarak okul yöneticilerimize birebir talimat verilmiştir. Dışarıda bir öğrencimizin kalmaması için gerekli önlemler alınmıştır. Mezun olan öğrenci sayımız 8’inci sınıftan ve kayıt olan öğrenci sayımız şu anda rakamın üzerinde görülmektedir. Ne kadar merkeze dışarıdan öğrenci gelmiş ise de ilimizden de dışarıya öğrenci gitmektedir.

7 okul müdürümüz sınava dayalı olarak 16 tane de müdür yardımcımız görevine başlatılmıştır. Bakanlığımızın bu sene 238 tane öğretmen vermesiyle geçen seneki görevlendirdiğimiz yaklaşık 212 tane ücretli öğretmen sayımızın bu sene daha az olacağını tahmin ediyoruz.

Açıköğretim şu anda açık ilköğretim okulu, açıköğretim lisesi, açık mesleki eğitim olarak bunların kayıtları Halk Eğitim Müdürlüğümüz tarafından ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz tarafından devam ettirilmelidir. Toplamda 2523 öğrencimiz görülmektedir. Burslu öğrenci sayımız toplamda 866. Bunlar 3 ayda bir 398 TL burs almaktadırlar. Genel olarak 14 tane pansiyonumuz görülmekte. Pansiyonlarımızda kız kontenjanımız dolu durumdadır, erkek kontenjanımızda birazcık daha açığımız bulunmakta. Bu öğrencilerimiz mahalli sınav 67 tane boşluğumuz vardı. Mahalli sınav bile yapılmadan erkek öğrencilerimizle ilgili müracaat edenlerin tamamı yatılıya alındı. Taşımalı eğitimle ilgili henüz daha 2013-2014 eğitim-öğretim yılının ortaöğretim taşıması devam etmekte. Geçen seneki taşımayla bu rakamlar 3 bin 170 öğrencimiz çeşitli eğitim-öğretim kurumlarına taşınmakta, eğitim öğretimlerini sürdürmektedir. Özellikle sevindirici olan iki husus var. Çocuklarımızın taşınmasıyla ilgili herhangi bir trafik kazası ve yemekleriyle ilgili herhangi bir zehirlenme olmaması da bizi de ayrıca mutlu etmiştir. Özellikle emeği geçen tarım müdürlüğümüze, sağlık müdürlüğümüze ve diğer arkadaşlarımıza şükranlarımı arz ediyorum.

Fatih Projesi kapsamında ilimizde 20 okulumuzda akıllı tahtalar yerleştirildi ve 3 okulumuzun internet bağlantısı ve tablet dağıtımı yapıldı. 17 okulumuzun altyapı çalışmaları devam ettirilmekte bugünlerde onlarda sonuçlandırılma aşamasındadır. Diğer okul ve kurullarımızla ilgili bakanlığımızdan henüz bir talimat gelmemiştir.

İnşaat emlakla ilgili 15 tane yatırımımız devam ediyor. Yatırımlarımızda arsalarımızdaki bazı sorunlardan dolayı bazı gecikmeler var. Diğer okullarımızın onarımlarıyla ilgili iş ve işlemler büyük oranda tamamlanmıştır. Tamamlanmayan birkaç tanesinin de eğitim öğretimi engelleyeceği bir durumu yoktur. 64 tane okulumuzda da onarım yapıldı.

Son 10 yılda 2012 yılında derslik sayımız bin 404 iken bin 680’e çıkmıştır, 285 derslik artışı söz konusu olmuştur. Yatırım ihtiyacımız ilimizde çok büyük sorun olmamakla birlikte sadece Merkez’de spor salonu ve  Bozüyük ilçemizde de 4 Eylül Mahallesi’nde bir ilköğretim okulu ilkokul ya da ortaokul yapılmasına ihtiyaç olacaktır. Bütçeyle ilgili herhangi bir ödenek sorunumuz söz konusu değildir.

Avrupa Birliği projeleriyle ilgili de gerekli çalışmalar devam ettirilmekte. Bu noktada da herhangi bir yerel projelerimizde özelikle vakıflarımız vasıtasıyla sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımız vasıtasıyla Anaokulu Şart Projesi kapsamında maddi imkansızlıklar içerisinde olan çocuklarımıza da buralarda destek verilmiştir. Bundan dolayı şükranlarımı sunuyorum.

‘Tutarlı Davranalım’, ‘Bir Fırsat Ver’, ‘Eğitim Odaları Oluşturulması’, ‘Farkında Mısınız?’ gibi çeşitli projeler takip edilmekte. POMEM Projesi özellikle dershaneye gidemeyen çocuklarımızın eğitim ve öğretimlerine katkıda bulunmuştur. Buradan POMEM müdürümüze ve ekibine de teşekkür ediyorum.

BEBKA’yla ilgili ‘Ben Değerliyim’, ‘Kalite Kalkındırır’ projeleri kabul edilmiş. Bunlarla ilgili destekler alınmıştır. Değerler Eğitimiyle ilgili ilimizde bu çalışma devam ettirilmektedir. Bakanlığımız da bu konuyla ilgili özelikle üzerinde durmaktadır. Paylaşımın, adaletin, sosyal dayanışmanın, insani değerlerin özelikle eğitim, eğitim, eğitim dediğimiz konuların öğrencilerimizi iyi insan, iyi vatandaş olarak yetiştirilmeleri konusunda çabalarımız devam ettirilmektedir.”

 

 

“En büyük arzumuz eğitimin güvenli bir şekilde yapılması”

 

Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman’ın sunumunun ardından İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, okullarda güvenlik önlemleri ve uygulanan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Müdür Özüdoğru, “2013-2014 eğitim ve öğretim yılının hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu eğitim ve öğretim yılında daha önce olduğu gibi güvenlik tedbirlerinin alınması bizim en büyük arzumuz. Eğitimin güvenli bir şekilde yapılması da. Neticede şehrimizin güvenli bir şekilde yaşamını sürdürmesi için de en önemli şartlardan birisi.

İl genelinde özellikle şehir merkezinde toplam 22 okulumuzda 22 tane şube müdürlüğümüzün okullarda görevli 66 personeliyle bizzat okulların bölgesinde başladığımız okulların sabah açılmasından kapanmasına kadar gerekli tedbirlerimizi aldık. Bu tedbirler sabah servis saatlerinden başlayıp okul çevresindeki umuma açık yerlere kadar kafeterya, internet kafe gibi yerlerde ekiplerimiz denetlemelerini yapacaklar. Okul çevresinde bulunan şüpheli şahıslar, okulla ilgili olmayan şahıslar, kimliği belirsiz kimselerin uzaklaştırılması, öğle arasında, teneffüslerde buralarda bulunmaması konusunda ekiplerimiz tarafından uyarılacaklar. Bunları yakinen takip edecekler.

Bunun haricinde servis saatlerini giriş ve çıkış saatlerinde özellikle merkezdeki okullarımızın bazılarında Atatürk İlköğretim Okulu, Kozabirlik gibi okullarda trafik yoğunluğu oluşmaktadır. Buralarda da gerekli tedbirlerimizi almaya devam edeceğiz.  Bize gelen taleplerin çoğu okulun eğitim-öğretim dışında mesai saati dışında daha fazla kontrol edilmesi, içeri giren çıkan şahıslardan özellikle geceleri, hafta sonları artan şahıslardan bahsedildi. Bunların önlenmesi şeklinde taleplerin geldiğini gördük. Öğrencilerin giriş çıkış saatlerinin yoğunluk oluşturması nedeniyle bazı servis araçlarının çokluğu nedeniyle gerekli denetimlerin alınmasını isteyen okullarımız oldu. Bunlara binaen aralıklı olarak bizim talebimizde güvenliğin öncelik olarak belirlenmesi. Okul idarecilerimizin maddi imkanlarını, ekonomik durumlarını biliyoruz ancak güvenliğin öncelikler arasında alınarak okul çevresindeki duvarların veya tellerin daha nizami bir şekilde okulu koruyacak şekilde olmasını talep edeceğiz.

 

‘Tedbirlerimiz devam ediyor’

 

Bize gelen raporlarda güvenlikle ilgili önemli sorunlarımız bulunmamakta. Öğle arasında okulla ilgisi olmayan şahısların bulunduğu yönde bazı okullardan bilgiler geldi. Bunları da yakından takip etmekteyiz. Dışarıdan taşımalı olarak gelen okullarımızda öğle arasında 1 saat boşluk olduğu bu boşlukta çocukların sağa sola gittikleri şeklinde bilgiler var. Biz sabah okulların açılmasından itibaren akşam öğrencilerin ayrılışına kadar her ne kadar okulların önünde tedbirlerimiz olsa da şehir genelinde de bu tür tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. Bunların yakinen takipçisi olacağız. Bu çerçevede gelen önerileri biz de değerlendirdik. Daha çok okulun çevre duvarları ve kontrol edilmesi, aydınlatmaların sağlanmasını da ilgili kurumlara bildiriyoruz. Bunları yakinen takip ediyoruz. Bizlerden okul müdürlerimizin talepleri olursa veya bizim görmediğimiz sizlerin gördüğü eksikliklerimiz olursa bunları en iyi şekilde yapacağımızı düşünüyorum. Tedbirlerimiz devam ediyor.” dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alparslan Dankaz ise okullarda çocukların sağlığı konusunda kantinlere yönelik gerçekleşen uygulamalardan bahsetti. Dankaz, “Zira öğrencilerin okullarda tüketmiş olduğu kantinlerdeki gıdaların en hijyenik bir şekilde ve onları rahatsız etmeyecek şekilde olması için bir koordinasyon olması gerektiği bakanlık tarafından çıkarılmıştı. Biz de inşallah bunu uygulamaya koyduk. Gerek unlu mamuller olsun gerek içeceklerin denetiminin kontrolü yapılacak. Çocuklar yeme alışkanlıklarına ilkokul çağlarında başlıyor. Bizler ilkokuldayken zil çaldığında hemen kantine koşardık.” diye konuştu ZEYNEP KILBAHRİ


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir