“ En büyük hedefimiz ilimizdeki ihracatın artırılması”

Bilecik’te, Ticaret Sanayi Odası ve Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen ‘Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri’ yapıldı. 

Düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, kişisel ve toplumsal refahın artırılması ve istihdamdaki gayeleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan en önemli hususun üretim olduğunu belirtti. Gerçekleşen üretim faaliyetleri içerinde iç ve dış piyasanın önemini vurgulayan Nayir, globalleşen dünyada mesafelerin kısaldığını ve pazarların yaklaştığını ve bu sebeple de rekabet konusunun da gündeme geldiğini ifade etti.

Vali Nayir konuşmasının devamında şu sözleri aktardı:

“İhracat, bu dış piyasanın mekanizmalarını oluşturan bir yapı, dolayısıyla üretimi piyasanın en önemli parçalarından birini de ihracat oluşturmaya başladı. Her konuda olduğu gibi bu konuda da eğitimin büyük bir önemi var. Olayın bir kısmında üretim, diğer kısmında piyasa olarak ihracat, diğer kısmında da eğitim olunca bugünkü çalışmamızın, bugünkü seminerimizi dış ticaret bilgilendirme seminerini ivedi önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Üreticilerimizin, ihracata yönelik faaliyetlerini, çalışmalarını bilgilendirecek bir toplantı olması itibariyle ülkemiz, ilimiz ve sanayimiz için önemli bir toplantı.

“ Edinilen tecrübelerden istifade etmeliyiz”

Tecrübe, insanların ortak mirası, eğer bugün gelinen noktada otomotiv sanayinde, uçak sanayinde tekerleğin icadını herkes yeni baştan yapmış olsaydı bugünkü duruma gelmemiz mümkün olmayacaktı. Onun için buradaki bilgi paylaşımları, bugüne kadar uygulanan sistemleri, geliştirilen yöntemleri birebir yeniden tecrübe edip de uygulamak yerine aynen onların tecrübesini alıp, paylaşmaya yönelik, bu insanların ortak mirası olan bu tecrübeden istifade etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla hem ilimiz hem ülkemiz için hem sanayimiz için hem ticaretimiz için aklımıza gelebilecek bütün üretim faaliyetleri için, ihracattaki bilgi paylaşımını sağlayacak olan bu amaçla faaliyet gösteren insanımıza, hemşehrilerimize eksik olan bilgileri tamamlayacak ve önlerini açacak bir programın ben hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

 

“Sahip olduğumuz kaynaklar ve teşvikler Bilecik’i üst sıralara taşıyacaktır”

 

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi Uzun’un konuyla ilgili konuşması ise şu şekilde oldu:

“Bilecik, gelişmeye devam eden ve bununla birlikte de hızlı bir büyümenin eşiğinde olan bir şehirdir gerek otoyol projeleri gerek de hızlı tren projeleri sayesinde çevre metropol illere yakınlaşması ile birlikte İmalat ve altyapı olarak önemli bir ihracat potansiyeline sahiptir.

TÜİK verilerine göre; Bilecik’te 2013’te ihracatçı firma sayısı 22 iken 2014 Ocak ayında bu sayı 27’ye yükselmiştir. Sanayi sektörünün ihracattaki payı %54 iken, bunu %44’le madencilik sektörü takip etmektedir.

İhracat rakamlarımız TÜİK verilerinde ve TİM verilerinde oldukça düşük çıkmaktadır ama elektik ve doğalgaz tüketimlerimiz diğer illerle karşılaştırdığında bu rakamları yansıtmadığı açıkça görülmektedir. Kurumsal firmaların üretim Yerlerinin ilimiz, merkez adreslerinin de farklı olması ilimiz ihracat rakamlarının düşük çıkmasına neden olmaktadır.

Sahip olduğumuz kaynaklar, mevcut imkanlar ve teşvikler sanayi de Bilecik’i üst sıralara taşıyacaktır. Ekonomik büyüme dış ticareti etkilediği gibi dış ticarette ekonomik büyümeyi etkilemektedir. Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin ihracatının artırılması bu dönemde en büyük hedeflerimizden biridir. Çünkü ülkemizi 2023 hedeflerine ulaşmasında sanayicilerimizin çok etkin bir rolü olacaktır.”

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü işbirliğindeki seminerimizin işletmeler açısından önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum. İhracat yapmak isteyen sanayicilerin bu konuda bilgi birikimlerini sürekli yenileyerek  arttırması gerektiğini düşünüyorum. Bu bilgilendirme, bölgemizdeki ihracat bilincinin artırılması ve dış ticaret ile ilgili firma çalışanlarımızın dış ticaret konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlayacaktır.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Daire Başkanı Meral Gündüz, Ticaret ev Sanayi Odası ve Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen toplantı kapsamında, düzenlenen toplantıların bir tanışma ortamı oluşturduğunu ve bu ortamın dış pazarlara açılmadaki başarının anahtarı olduğunu ifade etti.

Bakanlık olarak, 2023 yılı hedefleri arasında ihracatın 500 milyar dolarlık bir çerçevede olduğunu sözlerine ekleyen Gündüz, Türkiye ihracatının artırılmasına destek verecek olan ve altyapısını hazırlayacak olan 8 tane genel müdürlükleri olduğunu ifade etti. Gündüz, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Pazara girme konusunda da ihracatçı firmalar pazara giriş engelleriyle karşılaşabiliyorlar. Bu engellerin de kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Bununla da ilgili İhracat Genel Müdürlüğümüzün çalışmaları mevcut.

İhracatçı firmalarımız yurt dışı pazarlamaları sırasında eğer bir engel ile karşılaşırlarsa bu konuyla da ilgili bakanlığımızın pazara giriş engelleri bildirim hattı var. Bakanlığımızın sitesi olan ekonomi.gov.tr adresinin ana sayfasından sorununuzla ilgili olarak arkadaşlarımız ilgili makamlara iletiyorlar.

 

‘Bilecik, 3. ve 4. Teşvik kapsamında teşvik alan bir ilimiz’

 

Bilecik, 3. ve 4. Teşvik kapsamında teşvik alan bir ilimiz. Bu kapsamda da yine burada kalkınma ajansımız destek ofisimizin çalışmaları var. Organize Sanayi Bölgeleri var. Bu da yine bakanlığımızın bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyulduğu zaman Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğümüzün katkılarıyla yardımcı olabilmek için faaliyet gösteriyor. Ayrıca yurtdışında ihracat üzerine müşavirler ve ataşelerimiz bulunmaktadır. Toplam olarak dünya genelinde 260 tane temsilcimizde 233 tanesi ticari müşavir ve ataşemiz var. Burada geniş bir kadroyla ihracatçılarımızın pazarlara giriş ve pazarlama adına kendilerine yardımcı olan müşavirlerimiz var.”

 

 

 

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir