• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

ET TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Yrd. Doç. Dr. Demirkaya, Kurban Bayramı dolayısıyla kırmızı etin değer kazandığını, pişirme ve saklama konusunda insanların daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Etin insan beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Demirkaya, şunları kaydetti:

"Etin bu özelliği yüksek kaliteli protein, B grubu vitaminler ve bazı mineraller, özellikle demir bakımından zengin olmasından ileri gelir. Besin değerinin bu kadar yüksek olmasından dolayı etin diğer gıda maddelerinden farklı tutulması gerekir, bu yüzden et gıdaların gülüdür. Bunun nedeni; dikkatinize sunarım, birçok gıda maddesinin tüketici albenisini artıracak ambalaj materyalleri ile tüketime sunulmaktadır. Buna karşın siz hiç kırmızı etin böyle bir ambalaj materyali ile tüketiciye sunulduğunu gördünüz mü? İhtiyacı yoktur. Bu belirttiğim ifade etin ne kadar değerli bir gıda maddesi olduğunun göstergesidir. Kurban bayramı nedeniyle et tüketiminin artacağı bugünlerde, bu değerli gıda maddesinde dikkat edilecek hususlar söz konusudur."

Demirkaya, kırmızı etin tüketiminde yapılan yanlışlardan birinin de, eti bekletmeden tüketime sunmak olduğunu açıkladı.

Kesimden hemen sonra tüketilmemesini, etin tekstürünün oluşmasının beklenmesi gerektiğini anlatan Demirkaya, şöyle devam etti:

"Kesimden sonra dikkatinizi çeker, kas üzerinde hafif kasılmalar gözlemlersiniz. Bu kastaki mevcut ATP'nin varlığından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, kesimden sonra kasın rigormortisini (ölüm sertliği) tamamlaması önemlidir. Et tekstürü ve lezzeti açısından bu önemlidir. Bunun için en az 12 saat bekletmeliyiz. Bunun sonucunda et daha lezzetli olacaktır. Bunun yanı sıra eti rigor motris şekillenmeden hemen derin dondurucularda muhafazadan kaçınmalıyız. Bunun sonucu soğuk sertleşmesi adı verilen kusurlar meydana gelmektedir, buda etin besin değerinde azalmalara neden olmaktadır. Eti uzun süre muhafaza edeceksek, et buzdolabı sıcağında artı 4 derece de 1 hafta, kıyma halinde ise 3 gün muhafaza edilebilir. Bu nedenle derin dondurucuda depolamalıyız. Bu durumda dikkat edilecek husus, bir yemeklik olacak şekilde tüketilecek kadar küçük partiler halinde depolamalıyız. Büyük parçalar halinde saklayıp, derin dondurucudan çıkarıp tüketilmeyen kısmının tekrar dondurucuya konulması mikrobiyal faaliyetin başlamasına dolayısıyla sağlık açısından risk taşımasına neden olacaktır. Belirttiğim hususlara dikkat edersek Kurban bayramında bu değerli gıda maddesinden uzun süre ve etkin bir şekilde yararlanabiliriz."


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir