GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ ÖĞRENCİLERE TANITILDI

featured

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrenci kulüplerinden IEEE (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Kulübü) düzenlediği panelle CUTESAFE TEKNOLOJİ A.Ş. ile üniversite öğrencilerini, akademisyenleri, sanayi ve kamu kuruluşlarını bir araya getirdi. Etkinlikte üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden olan iki gözde proje CS Drone ve CS Fizyo tanıtıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte konuşan Cutesafe Teknoloji Genel Müdürü Tuncay Kaya,  üniversite-sanayi işbirliklerinin ülkemiz için önemini vurguladı. Geliştirdikleri projelerin orta-uzun vadede tamamen milli üretim haline dönüştürülmesi hedefinden bahseden Kaya, bu projelerden çıkacak milli ürünlerin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. İşbirliğinin üniversite ayağında yer alan Doç. Dr. Uğur Yüzgeç ise Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ile Cutesafe Teknoloji ve Tarım Bakanlığının ortak yürüttüğü CS Drone projesi ile ürün kalitesinin arttırılacağını vurguladı. Yüzgeç, aynı zamanda lokal ilaçlama yapabilecek bu sistem sayesinde, çevre kirliliğinin çok ciddi oranda azalacağına dikkat çekti.

Projenin Ar-Ge Direktörü Ekberjan Derman, kullandıkları görüntü işleme teknolojisi ile tarlanın hangi noktasında hastalık oluşumu başladığını tespit edebileceklerini belirtti ve geliştirecekleri bu projenin ileride çok daha farklı alanlarda milli bir kazanç haline döneceğini söyledi. Projenin Pazarlama ve Satış Direktörü Şükrü Aydoğdu, bu teknoloji ile düşük irtifada spectral görüntüleme yapabildiklerini, hastalık emaresi gösteren bölgenin konumunu alabildiklerini bu sayede erken uyarı sistemi geliştirebileceklerini ifade etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Biyoteknoloji Araştırma Merkezinde görev yapan Dr. Mikail Çalışkan ise, ilk hedeflerinin milli üretimde çok önemli yeri bulunan çeltik  üzerinde bu teknolojiyi kullanmak olduğunu belirtti. Çeltik üzerinde hastalık teşhisinin yerden ve uydudan alınan görüntülerle yapılmasının zorluklarını belirten Çalışkan, CS Drone projesi ile daha verimli analizler yapabileceğini sözlerine ekledi.

Yine Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Cutesafe Teknoloji’nin ortak yürüttüğü CS Fizyo projesinin, dünya üzerinde yaşayan bir milyar engelli insanın hastaneye ulaşım ve tedavi amaçlı  egzersiz yapma sorunlarının büyük bir kısmını çözeceğini ifade eden Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğretim elemanlarından Uzman Burakhan Çubukçu, uzun vade hedeflerinin fizik tedavi alanındaki sorunlara çözüm olacak milli bir donanım üretmek olduğunu ifade etti. Doktorant gözüyle bu işbirliğinin önemine değinen Çubukçu, üniversite öğrencilerine fikir üretmeleri ve çok çalışmaları konularında tavsiyeler verdi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi IEEE Kulübü tarafından organize edilen programa Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş, Rektör Yardımcısı Nurgül Özbay, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu araştırmacılarından Nebi Çubukçu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB Destek Hizmetleri Daire Başkanı Şentürk Çalkınsın, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Edirne İl Müdürü Salih Akbulut, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nden Dr. Mikail Çalışkan, Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Cihan Karakuzu, Doç. Dr. Uğur Yüzgeç, Yrd. Doç. Dr. Emre Dandıl ve Yrd. Doç. Dr. Gürhan Ertaşgın katıldı.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir