GİRİŞİMCİ KADINLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

featured

Tarımsal üretimde en çok emeği sarf eden kadınlar için Girişimci Kadın Çiftçiler Sertifika Töreni Şeyh Edebali Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.  Program kapsamında 68 üretici ve girişimci kadın sertifikalarını aldı.

Programda açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş; “Tarımsal üretim de en çok emeği kadınlarımız sarf etmektedir. Dünyada tarımsal iş gücünün yaklaşık %40’ını kadınlar oluşturmaktadır. Ülkemizde ise toplam istihdam için de payının yaklaşık %30 ‘u iken tarımda ise %40’ını kadınlar oluşturmaktadır. Unutmayalım ki kadının eğitimi ailenin eğitimidir. Ailenin eğitimi de toplumun eğitimidir. Eğitimli bir kadın dalga dalga  bütün toplumu aydınlatacaktır. Bundan dolayı kadın çiftçilerimizin bilgi ve becerileri çok önemlidir. Onların eğitilmesiyle ülkemiz tarım da istenilen düzeye çıkacaktır. Ülke ekonomisi de kalkınacaktır. Kadın tarla da çiftçi, evde bize şefkatli bir anne ve iyi bir eş olmuştur. Peygamber efendimiz cennet annelerin ayakları altındadır sözleriyle kadının önemine vurgu yapmıştır. Kadınları baş tacı eden bir dinin mensubu ve kadınlarımıza çok çoğu Avrupa ülkelerinden daha önce hakları tanınmış bir medeniyetin mensuplarıyız. Günümüz de devletimiz pek çok alan da kadınlarımıza yönelik pozitif ayrımcılık yapmaktadır. Bu kadınlarımız için çok güzel fırsatlar sunmaktadır. Bunun mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Biz de bakanlık olarak kadın çiftçilerimizin desteklerimizden daha fazla faydalanması için pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kırsal kalkınmanın desteklenmesi programı kapsamında Avrupa birliği hibe programı kapsamında % 60’ı kadın çiftçilerden oluşan genç çiftçi projeleri desteklenmesinde başvuru sahibi kadın için olduğunda ilave puan veriyoruz. Ülkemizde kadına yönelik yapılan tarımda kadın girişimciliği programı ile kadınların hayallerini gerçekleştirmesinde katkı sağlıyoruz. Üretici ve girişimci ruha sahip kadınlarımızı bilgilendirerek uygulanabilir projelerin hayata geçirilmesinde etkinlikleri arttırıyoruz. Tarımda kadın girişimciliğinin en üst seviyeye çıkarmak adına önemli bir adım atılmış bulunmaktadır. Kadınlar her alanda yarattığını katma değeri esirgemedikleri emeği Türkiye’nin gerçek gücü olduğun farkına varmalıdır. Bunun için sivil toplum kuruluşlarında da en önde yer alarak birlik kooperatifler kurarak yaşatmaktadırlar. Bizde ilimiz kapsamında kayı boyu çiftçi ve girişimci kadınlar derneği ile Göl Flanöz Kadın Girişimci Kooperatiflerini kurarak desteklerimizi sağladık. “ ifadelerini kullandı.

Programın sonunda Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencisi Haluk Munar’ın Yazdığı Tarladan Sahneye Tiyatro Oyununu sergileyen çiftçi kadınlar büyük beğeni topladı.  Programın sonunda Bilecik’te proje hazırlayarak ilk 3’e giren girişimci kadınlara ödülleri verildi. Birinciliği Bozüyük Karaağaç Köyünden Türk Usulü Keçiden Mozzerallaya isimli projeler Dilek Avcılar kazanarak 3 Bin TL’yi almaya hak kazandı.

İkinciliği ise Kızıldamlar Köyünden Kestane Kabağı Paketleme Tesisi isimli projeyle Hatice Gezen alırken üçüncülüğü Camiiliyayla Köyünden Ateşin Büyüsü isimli projeyle Kübra Uygun kazandı.

Program, halk oyunları gösterisi ve sertifika töreni ile sona erdi.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir