• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

Gölpazarı Belediyesi  Soba Zehirlenmelerine Karşı Bilgilendirme Afişleri Astı

featured

Gölpazarı Belediyesi Zabıta Birimince esnaf ve vatandaşlara soba zehirlenmelerine karşı bilgilendirme broşürü dağıtılırken ilçenin çeşitli yerlerinde bilgilendirme broşürleri asıldı.

Çocuklarımızın Son Uykusu Olmasın

Gölpazarı Belediyesi tarafından zehirlenmeler hakkında dikkatli olunması gerektiği vurgusu yapıldı. Yapılan açıklamada “Lütfen Karbon monoksit Zehirlenmelerine Karşı Dikkatli Olalım! Çocuklarımızın Son Uykusu Olmasın!” ifadelerine yer verildi.

Peki soba zehirlenmelerine karşı nasıl önlemler alınabilir

Soba kurulmadan önce mutlaka baca temizlenmeli. Sobanın kurulacağı zemin sıcağa dayanıklı değilse soba tablası kullanılmalı. Fazla dirsek ve boru kullanılmamalı. Boru bacayı daraltmamalı. Soba boru ve dirsekleri hava sızdırmamalı. Boru çapı en az 100mm. olmalı. Soba tepmesine ve zehirli gazların oda içine gitmesini önlemek için rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca kapağı kullanılmalı. Soba boru ve dirsekleri belli periyotlarla temizlenmeli. Rüzgarlı ve lodoslu havalarda kömür ve gaz sobası yakılmamalı veya çok dikkatli olunmalı ve fazla besleme yapılmamalı. Lodoslu havalarda yakılan sobanın söndüğü, sobadan çıkan zehirli gazın odaya yayılıp zehirlenmelere sebep olduğu unutulmamalıdır. Sobada lastik, plastik, boya, petro kok, araba lastiği, asfalt ve tıbbi atık gibi çöpler yakılmamalıdır. Yanmakta olan sobaya kesinlikle çöp atılmamalıdır. Bu tür atıklar sobada yakıldığı zaman çok zararlı ve zehirli kirletici gazlar oluşur. Aşırı nemli kömür veya odun kullanılmadan önce kurutulmalıdır. Ağaçlar kesildikten en az 6 ay sonra ısınmada yakıt olarak kullanılmalıdır. Benzer şekilde yüksek nemli kömürlerin de kullanılmasından kaçınılmalıdır. Nemli odun ve kömür ısınma amaçlı kullanıldığı zaman yakıt içindeki nemi buharlaştırmak gerekli enerji, atık enerjidir. Atık enerji ısınma yerine yakıttaki nemin buharlaşması için kullanılır. Bu da ısınma için fazla enerjinin tükenmesine neden olur.

Bacaklar ile ilgili alınacak önlemlerde şu şekilde;

Bacaların kurum bağlaması baca çapının küçülmesine ve soba yanma verimliliğinin düşmesine neden olur. Soba kurmadan önce borular ve bacalar mutlaka temizlenmeli. Baca yüksekliğinin yeterli olması, baca çekişini iyileştireceğinden etkili baca yüksekliği tek katlı binalarda ve çok katlı binaların en üst katında en az 3,5m ve en fazla 5 m olmalı. Bacanın çatıdan itibaren yüksekliği en az 1m olmalı. Çevresindeki engellerden etkilenmemesi için bacaların çatının en tepe noktasından itibaren yüksekliği en az 50 – 80 cm olmalı. Baca çevresinde türbülans oluşmaması için baca herhangi bir engelden (Yüksek bina, ağaç gibi) en az 6m uzakta olmalı. Duman gazlarının akış hızın her noktada aynı olması için bacaların kesit alanı her noktada aynı olmalı. baca çapının en az 13cm olması tavsiye edilir. Duman gazının soğuyarak ağırlaşması ve baca çekişinin kötüleşmesini önlemek için bacanın geçtiği duvarın et kalınlığı en az 10cm olmalı. Baca gazının soğuyarak sızmasını önlemek için baca üzerinde yarık ve çatlak olmamalı. Baca iç yüzeyi pürüzsüz olmalı. Baca gazının soğuyarak ağırlaşmasını ve baca tepmesini önlemek için soba borusu pencere veya duvar delinerek uzatılmamalı. Uzatılmışsa hava İle temasta olan kısımları mutlaka yalıtılmalı. Rüzgarlı havalarda baca tepmesini ve yağmur suyunun baca içini ıslatmasını önlemek için, bacada baca başlığı olmalı. Odanın hızla soğumasını ve baca çekişinin kötüleşmesini önlemek için sobanın kurulu olduğu odadaki pencere ve kapının kırık camları tamir edilmeli. Duman gazının soğuyarak oda içine sızmasını önlemek ve ısının sıcak havayı dışarı atmamak için kapı ve pencere çerçevesi İle duvar arasında yarık, çatlak, boşluk olmamalı, varsa dışarıdan sızdırmaz olması sağlanmalı. Isının sıcak havayı dışarıya atmamak için çerçeve /kanat arası hava sızdırmaz olarak yapılmalı. Geceleri sobanın kısık yakılmasından ve cam kenarlarındaki hava kaçaklarından dolayı oda hızla soğur, kaçaklar tamir edilmeli. Duvarlarda yarık, çatlak varsa kış gelmeden önce mutlaka dışarıdan tamir edilmeli. Beton bloklar sıcaklık değişiminden etkilendiğinden, beton olan dairenin çatısı hava ile doğrudan temas halinde ise mutlaka yalıtılmalıdır.

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir