Gölpazarı Kurşunlu Köyünde “Atalık Tohum Takası” 2. Çalıştayı Düzenlendi

featured

Gölpazarı Kurşunlu Köyünde “Atalık Tohum Takas” gönüllü gurubu, 11 İlden 24 katılımcı ile Göl Flanöz Kadın Girişimci Kooperatifinde bir araya gelerek 2. çalıştay toplantısını gerçekleştirdi.

Gölpazarı Kurşunlu köyünde Göl Flanöz Kadın Girişimci Kooperatifi binasında gerçekleşen Atalık Tohum Takas gönüllü gurubu ikinci çalıştayında, Atalık Takas Tohum Grubu Yöneticisi Tekstil Mühendisi Kerim Karaca, burada yaptığı açıklamada, Yönetici grubu, moderatörler, il temsilcilerimizle beraber buraya 2. Çalıştayımızı yapmak için geldiklerini belirtti.

Sistemimizi daha iyiye nasıl getirebiliri, eksiklerimiz, artılarımız nelerdir, beyin jimnastiği yapmak için bu köyün yetiştirdiği bazı değerler var onların vasıtasıyla burayı bulduk, kadınların kurduğu, oluşturduğu bir kooperatifleri var bu nedenle burayı seçtik güzel bir ortamdayız, inşallah iki günlük bir çalışma yapacaklarını anlatan Karaca, şu ifadelere yer verdi:“Grubumuz Atalık Tohum Takasında 45 bin üyemiz var, Türkiye’nin bir çok yerinde organize olmuş durumdayız, şu anda bu çalıştaya katılan 11 farklı ilden gelen 24 kişi arkadaşlarımız var. Yönetici kadromuzdan oluşuyor. Sistemimiz her ilde organize oluyoruz, her il temsilcisi oluyor, illerde tohum toplantıları yapıyoruz elimizde atalık dediğimiz tohumları aramızda paylaşıyoruz, fazlamız olan tohumları merkez sorumlularımıza gönderiyoruz, eksik olan şehirlere gönderilerek eksikler tamamlanmış oluyor. Bu toplantıları yılda bir defa yapıyoruz, Geçen yıl Muğla’da yapmıştık bu yıl da burası kısmet oldu. Yılda bir defa beyin jimnastiği yapıyoruz kendi aramızda, her yıl yılda iki defa yaz sezon öncesi ve kış sezon öncesi olmak tohum takasları düzenliyoruz. Bizde sadece atalık tohum dediğimiz kendisini sürdürebilir tohum takası yapılmaktadır.”

Atalık Tohum Takas Grubu kurucularından Hatice Tahta ise köydeki alabileceğimiz tohumlar konusunda Oğuz Güven hocadan yardım aldık, kendi koleksiyonunda ürettiği buğdayları bize tanıttığını belirten Taht;” Burası Bulgaristan Türklerinin yerleşim yeri olduğunu duyduk, o yöreye ait tohumları almayı ve elimizdeki tohumlardan da takas etmeyi düşünüyoruz. Köylü çiftçilerimizle görüşüp bu anlamda bilinçlendirme tohum takas şeklinde bir araya gelmek üzere toplanmak istiyoruz. En iyi tohumu yaşatmanın yolu koleksiyonları olmaktan ziyade ekilen tohumlar, sürdürülebilen hale getirmesinden yanayız. Özel bir depomuz yok, elimize ne geçerse üretilebilen kişilere veriyoruz, çoğalttırıyoruz ve daha çok insanlarla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir