GÖLPAZARI’NDA FİLİZLERİN MUCİZESİ PROJESİ

featured

Filizlerin Mucizelerinin tarımsal üretim bacağını oluşturan “Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’ kapsamında farklı eğitim programlarına katılan kadın çiftçiler ve aileleri katılım belgelerini törenle aldılar.

Kadın çiftçi ve aileleri üretimini yapacakları karabuğdayın ilk ekimini de Gölpazarı İlçemizin Kurşunlu Köyünde gerçekleştirdiler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Traktör, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ve Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) desteğiyle hayata geçirdiği ‘Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’nin tanıtımı Gölpazarı’nda düzenlenen bir törenle yapıldı.

Yapılan Törene Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Gölpazarı Kaymakamı Kadir Duman, Türk Traktör Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alessandro Cazzin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli, Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde görevli Prof. Dr. Melahat Avcı Birsin, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünde görevli Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Türkiye Değerleme Uzmanlar Birliği Eğitmeni Yasemin Sürmeli, Kayseri ilimizden kadın girişimci Oluş Molu ile Gölpazarı İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mikail Babur ile Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Turgut Akagündüz, Köy Muhtarlarımız ile sertifika almaya hak kazanan üreticiler katıldılar.

Törende konuşan İl Müdürü Yıldız;

”Tıbbi ve aromatik bitkiler, hastalıkları önlemek, sağlığı sürdürmek veya hastalıkları iyileştirmek için ilaç olarak kullanılan bitkilerdir. Tıbbi bitkiler, beslenme, kozmetik, vücut bakımı gibi alanlarda yer alırken, aromatik bitkiler ise, güzel koku ve tat vermeleri için kullanılmaktadır. İlimiz Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce uygulanmakta olan Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesine dâhil edilmiş olup proje 2015- 2017 yılları arasında uygulanmaktadır. Bu kapsamda uygun bitki besleme ve bitki koruma programlarının benimsetilmesi için demonstrasyon programları oluşturulmuştur.

Bölgede Kırsal Kalkınma Modeli oluşturulmasının planlandığı ” Kadınlarla Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi “adlı Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında Gölpazarı İlçemizde 25 aileye 314,5 dekar alanda Karabuğday(Greçka) ekimi yapılacak olup, Karabuğdayın diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite ve çölyak gibi çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanması önerilen sağlıklı besinlerden birisidir. “dedi.

Projenin başarılı olmasının önemine dikkat çeken Yıldız;

” Bu tür projelerin başarıları, sonucunda alınan olumlu gelişmelerle ölçülmektedir. Buradan siz değerli üreticilerimize de şunu belirtmek isterim, Çocuklarınız şehirden geldiklerinde onlara bütün erzaklarını hazır verip göndermeyin, onların da sizinle beraber emek sarf etmelerini sağlayın ki, toprağının ve ürününün değerini bilsin. Yarın üç kuruşa satıp geçmesin. “dedi.

Daha sonra Törende söz alan Türk Traktör Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alessandro Cazzin projeyle ilgili şu bilgileri verdi;

“Tarım ve otomotiv alanında kadın işgücü ve girişimciliğinin artırılmasını desteklemek üzere ortaya çıkan ve Eğitim, Tarımsal Üretim ile İstihdam olmak üzere 3 farklı konuyu sahiplenen Filizlerin Mucizeleri projemizle, Türkiye’nin sürdürebilir kalkınma sürecinde kadınlarımızın oynadığı önemli role dikkat çekiyoruz. Bugün de burada, projemizin Tarımsal Üretim tarafındaki çalışmalarını tanıtmak üzere bir aradayız. Bakanlık, Üniversite, STK ve özel sektörün birlikte hayata geçirdiği sayılı projelerden birine imza atmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu sayede kadın çiftçilerimiz ile ailelerini, hem ülke tarım ve ekonomisine katkı sağlayacak bir projeye dâhil ediyor; hem de Türkiye için yepyeni bir ürün olan karabuğdayı yetiştirmelerinde kendilerine destek oluyoruz.”

“Bu anlamlı ve hayatlara dokunmayı amaçlayan projemizde emeği geçen ve desteklerini sağlayan başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız olmak üzere Ankara Üniversitemize, KARSADER derneğimize ve kadın çiftçi ile ailelerimize; bunun yanında yine bize desteklerini esirgemeyen NewHolland bayimiz Yılmaz Traktör’e, TürkTraktör adına tekrar teşekkür ederim” diyerek sözlerini tamamladı.

“Bakanlığımızın Milli Tarım Projesinde kadınlarımızın rolü oldukça önemlidir” diyerek söze başlayan, Projenin yürütülmesinde en önemli paydaşlardan biri olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli konuşmasında;

“Bakanlığımızın 14 Ekim 2016 tarihinde başlattığı ülkemiz adına önemli bir adım olan Milli Tarım Projesi’nin önemli bir ayağı da eğitim, kadınlar ve gençlerdir. Toprağı iyi kullanmak, bereketinin farkına varmak milli bir sorumluluktur. Sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık anlayışı çerçevesinde Türkiye’nin gıda güvenliğini sağlamayı, böylelikle gelecek nesillere daha güçlü, üretken ve müreffeh bir Türkiye bırakmayı amaçlayan milli tarım projemizde kadınlarımızın rolü oldukça önemlidir” dedi.

Tarımsal üretimin en önemli bileşeni olan kadınların sektöre kattıkları değer ve üretimin her aşamasında aldıkları aktif roller ile tarımın kilit parçası ve toprağın esas sahibi olduğunu ifade eden Kaleli “Unutulmaması gerekir ki toprak, bizim en değerli sermayemizdir. Toprağa sadece tohum değil, bilgi, bilinç, birikim de ekeriz aldığımız ürün de ona göre olur. Bu noktada, kadın çiftçilerimizin eğitimler ile güçlendirilmesi ekonomiye kazandırılması gereklidir” dedi.

“Tarımsal Eğitim Seferberliği ile kadın, erkek tüm çiftçilerimizin bilgi ve yenilikler ile buluşmasını sağlıyoruz”

Kaleli; “Bakanlığımız ülke genelinde üreticilerimizin bilgi ile buluşmasını sağlamak adına “Tarımsal Eğitim Seferberliğini başlatmıştır. Bu seferberlik ile tarımsal konularda kadın, erkek tüm çiftçilerimizin yeniliklerle buluşmasını, eksikliklerini gidermesini, bilinçli üretim yapmalarını sağlayacağız “diyerek sözlerine devam etti.

Kaleli Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonrada kadın çiftçilerin güçlenmesi adına faaliyetlerine aralıksız devam edeceklerini belirterek, projede emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti. Nimet Kaleli, “Birikimine ve güvenine inandığımız kadın çiftçilerimizin yollarının açık, kazançlarının bol olmasını diliyoruz “diyerek sözlerini tamamladı.

Tören, katılımcılara sertifikalarının verilmesiyle, projede emeği geçenlere ödülleri takdim edilmesinin ardından birlikte toplu hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir