Gölpazarı’nın İhtiyar Delikanlıları Domuz Nöbetinde

featured

Gölpazarı ilçesine bağlı Çukurören köyünde yaşayan ve yaşları 76-88 arasında olan vatandaşlar, domuzların ay çiçek, mısır ve nohut tarlalarına zarar vermesi nedeniyle günlerdir uyuyamıyor.

İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Çukurören köyünde gençlerin göç etmesi nedeniyle domuz nöbetinin kendilerine kaldığını söyleyen vatandaşlar, sıraya göre yatsı namazından sabahın erken saatlerine kadar tarlalarını koruyor.

Zaman zaman yaban domuz sürülerinin zarar verdiği tarlalara traktörlerle giden köylüler, ilerleyen yaşlarına aldırmadan ekmeklerini kaybetmemek için saatlerce ürünlerini başında bekliyor.

Muhtar Mustafa Şen (75), yaptığı açıklamada 25 gündür tarlalarda nöbet tuttuğunu söyleyerek, ”Bir akşam düğüne gitmek için tarlayı bir kaç saat boş bıraktığını anlatan Şen, ”O sürede 1,5 dönümlük nohutu komple yemişler. Hiç bir şey bırakmamış. Yapacak da bir şey yok. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Köy olarak bize uyku yok. Bütün gece köylü arazide ay çiçeği, mısır ve nohut başında bekliyoruz. Saat 5’e kadar beklemek zorundayız.” diye konuştu.

Çok zor durumda olduklarını aktaran Hüseyin Erol ise, ”Çok zor durumdayız, av da yapamıyoruz. Ekonomiye de büyük oranda zarar veriyor. İnsanlar ailelerinden ayrı kalıyor. Hanımlar evde.” görüşünü aktardı.

88 yaşındaki Mehmet Kaya da yaptığı hesaba göre 1 milyon 800 bin lira Gölpazarı’nın zararı olduğunu vurgulayarak, ”Bu para böyle giderse üç katına çıkacak. Evimde oturabilirim ama malımızı korumaya mecburuz.” ifadesini kullandı.

Köy sakini Tahir Kulak, ”Ay çiçek ektiğini ve asla uyuyamadığını anlatan içine giriyorlar, içinden çıkaramıyoruz. Her akşam aynı bıktık artık. Çok büyük zararımız var. Yatak yorganı da getiriyoruz.” dedi.

Hüseyin Ünlü de uykusu gelip sabah iki saatliğine eve gittiğini belirterek, ”Sabah geldim 2 dönüm gitmiş. Sabah 4.5’a kadar beklemiştim. O arada ne var ne yok hepsini yemişler.” açıklamasında bulundu.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir